Anyák napi gasztroajándék 2. – Fahéjas csillagok (süti alappor)

2008 május 6. | Szerző:


 Ezt a Stahl féle fahéjas csillag receptet már nem először vettem elő a tarsolyomból. Íme, ilyen amikor elkészül.  Apró, omlós falatkák lesznek belőle.


Fahéjas csillagok


Az üvegbe kerülő rétegek:


15 dkg finomliszt


1 evőkanál étkezési keményítő


4 evőkanál porcukor


1 csomag vaníliás cukor


3 kávéskanál őrölt fahéj


(ahogy az üvegre kötött kis papíroson is olvasható, 15 dkg puha margarinhoz kell keverni ezt a mixet és már lehet is formázni a falatnyi aprósütiket)

Címkék:

Anyák napi gasztroajándék 1. – Kandírozott citromhéjas kekszkeverék

2008 május 5. | Szerző:


 Az ötlet, a saját készítésű süteménykeverék gyártására nem új keletű. Nagyon nem. Még karácsony előtt a rtl reggeli, csak csajos részében láttam Kaldeneker György ötletét, hogy adjunk muffinkeverékport ajándékba. Természetesen sk. készítésűt. Nagyon tetszett az ötlet, azután nem sokkal rábukkantam Cukroskata blogjában a Brownie-mix üvegben receptjére és akkor már tudtam, hogy elvesztem. Bevallom, nem anyáknapi ajándéknak készült, hanem egy januári születés- és egy februári névnapra, de akkor sajnos nem volt hozzá kedvem, időm, kapacitásom stb. Van ez így. Most azonban eljött a megfelelő pillanat. Az én mindig édességet kívánó anyukámnak készítettem anyák napjára 5 féle süteményport. Egyelőre főként aprósüteményekben gondolkozom, valahogy ezek tűntek egyszerűnek.


Amik elkészültek: fahéjas csók, kókuszos tallér, csokoládés tallér, kandírozott citromhéjas keksz, diós hókifli.


Amik még szóba jöttek, de most nem kerültek sorra( hogy el ne felejtsem a legközelebbi alkalomig): természetesen a brownie mix (most az egész dió hiánya miatt hagytam ki), vaníliás gyémánt keksz, muffin, tutti frutti tallér


Nagyon tetszett anyunak, szép sorban ki is állítgatta őket egymás mellé. Aki gyorsan akar, dekoratív és sajátkezű gasztroajándékot készíteni annak jó szívvel ajánlom, mert hamar megvan és nagy örömet lehet vele szerezni. A süti hozzávalóin kívül csupán üres befőttesüvegek, maradék csomagolópapír, némi szalag és színes papír szükséges. Jó móka annak is aki készíti.


Jöjjenek szép sorban az általam készített sütiporok. Azt, hogy mit írtam a rákötött papírra, nem írom le külön, csak azt, hogy mit rétegeztem bele. (illetve azt azért leírom, hogy mit kell hozzáadni, hátha nem jól olvasható a papíros)


Kandírozott citromhéjas keksz (alapötlet Stahl Judittól)


Rétegek, amik az üvegbe kerülnek: 


15 dkg liszt


1 vaníliás cukor


7,5 dkg kristálycukor


kandírozott citromhéj (nálam tesco gazdaságos 10 dkg-os kiszerelésű)


(Ami a hozzá mellékelt papírra kerüljön: 12,5 dkg puha margarint keverj habosra 1 tojássárgájával és fél citrom levével+reszelt héjával, zúdítsd bele a sütikeveréket, keverd simára, formázz belőle hurkát, kicsit hagyd hűlni, majd 1-2 cm karikákra vágva előmelegített sütőben süsdd aranybarnára- persze mindezt szépen, pontokba szedve írd le, ne így, mint én)


 

Címkék:

Recepttár a blogíró kollegák és kolleganők tollaiból 4. rész

2008 április 28. | Szerző:


A képet innen vettem kölcsön.

Hála az égnek a magyar gasztroblogger-társadalom igencsak aktív. Ennek eredményeként március 2-a óta a könyvjelzőm ismét megtelt linkekkel. Úgyhogy az első, a második és a harmadik rész után következzen az újabb megjegyzendő receptgyűjteményem a kollegák-kolleganők segedelmével.


1. Az Uram nagy barátja a sült hagymának és a frissen sült kenyérnek is, így azután BeckZsu hagymás kenyerét mindenképpen fel kellett vennem a tervezett ételek listájára.


2. A fűszervajas csirke szalonnában munkacímet viselő receptjével viszont nem az Uramat, hanem engem vett le a lábamról az álabeck nevű blog írója, aki a fent említett BeckZsu


3. Doctor Pepper blogjáról a fehércsokis-citromos gombócnak még a neve is üdítő.


4. Noha nem rajongok a csokis édességekért, phzs Sacher tortája valamiért mégis annyira ingerlően hatott rám, hogy muszáj volt megjegyeznem. Ha valaha ilyet sütök, biztos, hogy ezt a receptet fogom használni.


5. Gyerekkoromban gyakran készítettünk ilyen sajtos tallérokat egy kölcsönkapott szerkezettel. Nosztalgiából- meg mert finom is volt- készülök újragyártani, megfelelő célszerszám hiányában a sütis néne által ajánlott gofrisütővel.


6. Hogyan süssünk töltött muffint? Hát például így!


7. Perec Snöcytől- a formám már megvan hozzá.


8. Húsvéti linzerek- szintén Snöcy alkotásai- mert szépek.


9. Újabb töltött muffin- most lekvárral.


10. Judit csupacsokis tallérja


11. Sajtkukac fagyinak látszó kukorica, borsó és májkrémreceptje. Irtó guszták.


12. Újra BeckZsu receptje: csirkés nyárs bundázva


13. Cookingstar portugál tortácskái


14. És újra BeckZsu: most a csokihabos tortácskáival


15. Snöcy: almás kosárka diós habsapkával- hogy el ne felejtkezzem róla, mire újra beköszönt az almaszezon


Egyelőre ennyi, de hamarosan folyt. köv.

Címkék:

Túrós kiflik

2008 április 27. | Szerző:


Elnézést kérek a túródömpingért azoktól, akik nem szeretik-nálunk továbbra is favorit, mindig, mindenhol, mindenben, minden mennyiségben. A szabályt erősítő kivétel pedig továbbra is csupán a körözött.


Az itt következő remekbeszabott kiflik receptje Snöcy oldaláról származik. Azon ritka alkalmak egyike volt, hogy a megadott recepten semmit sem változtattam. Eredetiben megtalálod itt.Lustábbak kedvéért- szokás szerint- ide is bemásolom. Nagyon finom, könnyű, illatos, frissen, langyosan nagyon eteti magát, de másnap-pótuzsinak is kiváló.


Túrós kiflik (Snöcy)


lardy receptje az Nlc Sütik-képpel topicról



60 dkg liszt,


20 dkg zsiradék,


4 dkg élesztő,


4 dkg cukor,


1 tojás


1 dl tej,


csipet só, +1 tojás a kenéshez
Felfuttatjuk az élesztőt a cukorral elkevert tejben, elmorzsoljuk a vajat a liszttel, hozzáadjuk a felfutott élesztőt és a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Hűtőbe tesszük amíg elkészül a túrótöltelék.


Töltelékhez:
25 dkg túrót


12 dkg cukorral


1 dl tejföllel,


5 dkg mazsolával,


3 dkg búzadarával


1 citrom reszelt héjával összekeverünk.
A tésztát 8 cipóra osztjuk, majd kerek lapokká nyújtjuk, és egyenként 8 cikkre vágjuk. Minden cikkre teszünk a töltelékből, feltekerjük, felvert tojással megkenjük. 180 fokos sütőben sütjük. Még melegen behintjük vaníliás cukorral. Ebből a mennyiségből 64 apró kiflink lesz. Nem érdemes kevesebbet készíteni, finom omlós.


Snöcy:


-én már csináltam úgy is,hogy a kész kifliket sütés előtt betettem a fagyasztóba,és csak késöbb sütöttem meg.Semmi baja nem történz,ugyan olyan finom lett mint volt.

Címkék:

Túrós kókuszgolyók

2008 április 22. | Szerző:


Hát-mint azt látjátok is- mostanában kicsit hanyagolva van a blogom. Mentségemre szolgáljon, hogy a konyha terén sem éppen most élem kreatívitásom csúcspontjait. Ez a túrós kókuszgolyó néven futó, raffaello utánzat a múlt hétvégi, iskolai jótékonysági batyusbálra készült. A túróból lepényt akartam gyártani, csak menet közben rájöttem, hogy már nem lesz időm megsütni, úgyhogy átlényegült golyóbisokká. Amíg én fürödtem az Uram gömbölygette és hempergette őket. A fehéreket kókuszreszelékbe, a barnákat kakaóporba. (eredetileg cukrozatlanba gondoltam, de a ház ura szerint az ízetlen,úgyhogy maradtunk a Nesquiknél és ráfogtuk a nyuszira)


Túrós kókuszgolyó


25 dkg túrót 20 dkg porcukorral,1 cs. van. cukorral elkeverek és állni hagyom.Amikor levet enged hozzákeverek kb. 15-20 dkg kókuszreszeléket.Kis golyókat formázok  és kókuszreszelékben meghempergetem. A közepébe mandulát raktunk, de lehet mogyorót is.


Finom!

Címkék:

Kókusztekercs

2008 április 15. | Szerző:


 Ha felmerül a sütés nélkül készülő sütik témája, száz százalék, hogy a felsoroltak között ott lesz a kókusztekercs is a  kókuszgolyó, keksztekercs és társai mellett. Ez is olyan recept, aminél általában mindenki a sajátjára esküszik. De ha valakinek még nincs ilyen, jó szívvel tudom ajánlani a lentebb leírt- nálunk bevált receptúrát.


Kókusztekercs


1. Egy tálba rakunk 50 dkg darált háztartási kekszet, hozzáöntünk 20 dkg porcukrot, 2 evőkanál kakaót valamint 2 dl kávét. Összegyúrjuk. ( Ha túl lágy mehet még bele keksz, ha túl kemény +kávéval javíthatunk rajta)


2. A krémhez 20 dkg puha margarint simára keverünk 20 dkg porcukorral és belerakunk 10 evőkanál kókuszreszeléket.


3. A kakós tésztánkat kétfelé vesszük, kókusszal megszórt alufólián téglalap formájúra nyújtjuk és egyenletes rétegben rákenjük a krémünk felét. Ha ez kész, az alufólia segítségével feltekercseljük, jó szorosan és szórunk még a külsejére kókuszreszeléket.


4. Ugyanezt tesszük a másik adag tésztánkkal és krémünkkel is.


5. Ezután hűtőben kidermesztjük és végül kb. 1 cm-es szeletekre vágjuk.

Címkék:

Krémes- gyorsan és egyszerűen

2008 április 9. | Szerző:


Ha létezne villámgyorsan összedobható és mégis nagyon finom sütemények versenye, ez a krémes tuti dobogós helyen végezne. A már többször is említett Házi sütemények c. könyvből vettem a receptet, annyi változtatással-turbósítással, hogy nem én sütöttem a leveles tésztából lapokat, hanem megvettem a boltban 280 Ft-ért a friss krémeslapot. Lehet, hogy a gasztrosznobok most felsíkítanak és levegőért kapdosnak emiatt, szerintem ez azért nem főbenjáró bűn. Mindennel együtt nincs 20 perc, amíg elkészül. Tovább tart megvárni, hogy kihűljön. Nálunk óriási sikere volt, hétvégén dupláznom kellett belőle, mert pillanatok alatt eltűnt.


Én a könyvben írt adagokat feleztem, a kb. 30*20-as lapokhoz ennyi bőven elég volt.


Krémes


1. A krémeslapok közül azt amit felülre szánunk, egy éles késsel kockázzuk fel, akkora darabokra amekkorára majd szeretnénk elkészülte után felvágni. Sokkal könnyebb dolgunk lesz így, és nem törjük össze a lapokat. (ettől függetlenül szerintem alapszabály, hogy ezt a sütit nem lehet sem tökéletesen szépen enni, sem pedig szeletelni)


2. Az alsó lapot készítsük egy tálcára.


3. Jöhet a krém: Kimérünk fél liter tejet, egy olyan pitliben, amit be tudunk rakni a mikróba.


4. 3 evőkanál lisztet simára elkeverünk egy kevés tejben, a maradék tejet pedig berakjuk a mikróba 1-2 percre, hogy átmelegedjen.


5. A tejes liszthez, egyenként hozzáadunk 3 tojássárgáját és elkeverjük. Ezután hozzáöntjük a tejet is.


6. A keverékbe rakunk egy csomag vaníliáscukrot és 3 evőkanál kristálycukrot is.


7. A 3 tojásfehérjét kemény habbá verjük.


8. A tojásos-cukros keverékünket állandó keverés mellett sűrűre főzzük.


9. Ha besűrűlt, kicsit levesszük a tűzről és hozzáadjuk a felvert tojásfehérjehabot, majd a tűzre visszatéve 1-2 percig még főzzük, folyamatos keverés mellett.


10. A meleg krémmel azonnal megtöltjük a lapokat, a felkockázott tetejét is visszaillesztjük és megszórjuk bőven porcukorral.


11. Ha kihűlt, rögtön fogyaszthatjuk.

Címkék:

Tarhonyás-virslis paprikás krumpli

2008 április 4. | Szerző:


  Jöjjön most édes után sós, süti után étel, ünnep után hétköznap. Még húsvét előtt készítettem ezt a finom egytálételt, ami nagy örömömre az extra válogatós Uramnak is ízlett. Először főztem tarhonyás ételt és tök jó lett. Tudom, nem egy agysebészet, de nekem sikerélményt jelentett. A receptet Borzsi blogjáról vettem és azon ritka alkalmak egyike volt ez, hogy csupán annyit változtattam rajta, hogy a virslit én karikákra vágtam és nem hosszabb darabokra. Amúgy úgy tökéletes  a receptje-véleményem szerint- ahogy van.


Itt található eredetiben, de szokás szerint a lustábbak kedvéért ide is bemásolom. ( a fotó saját készítésű)


Tarhonyás-virslis paprikás krumpli ( Borzsi receptje a Főzni jó! nevű blogról)


1 fej vöröshagymát felaprítok és olajon üvegesre párolom, majd szórok rá 2 teáskanál pirospaprikát, ezt jól elkeverem, majd ráteszem az előzőleg már megpucolt és felkockázott krumplit (kb.6-7 szem) , felöntöm vízzel, hogy éppen ellepje és hagyom főni. Sózom, borsozom. Miután felforrt takarékra rakom a gázt és a forrás után kb. 10 perccel belerakom a tarhonyát ( kb. 10 dkg) és hagyom főni tovább. Újabb kb. 10 perc után belerakom a virsliket is ( fejenként egy párat) és ha az is megfőtt kész is az ételünk. Friss kenyéret adok hozzá.

Címkék:

Húsvét 2008.- Túrós kocka

2008 március 31. | Szerző:


 A húsvéti beszámolóm utolsó fejezetéhez érkeztem. Az idei pálmát vitán felül ez a túrós kocka nevű sütemény nyerte el, osztatlan és zajos sikert aratva. A recept a Házi sütemény című könyvből való és már régóta szemeztem vele, csupán egy dolog tartott vissza tőle. Méghozzá maga a receptkönyv írója, mert bevezetésként (elrettentésként?), azt ecseteli, hogy milyen nehéz ilyen kevés lisztből (28 dkg) két lapot sütni és ne akadjunk ki, ha először nem sikerül stb. stb. Nos, aki rendszeresen olvassa a blogomat, az tudhatja, hogy utálok lapokat nyújtani, ahol csak lehet kikerülöm. Most mégis úgy döntöttem, hogy egy életem-egy halálom, én bizony belevágok. Ehhez képest, gyönyörűen és igaz, hogy sok liszttel, de könnyedén ki tudtam nyújtani a tésztát, sőt még a nyújtófára tekerős-tepsire átemelős trükk is sikerült, talán először életemben. Szóval, vagy a könyv szerzője titokban fogyókúrás guru, és így akarta elrettenteni a nassolnivágyókat a szénhidráttól, vagy pedig én vagyok hiperügyes.


A süti amúgy isteni finom, pár óra alatt megpuhul és minél több ideig áll annál finomabb lesz. (hogy túl sok ideje nem lesz, azt garantálom) A krémje nagyon egyszerű, nem kell főzni, mégis könnyű, nem nehéz és isteni finom.


Túrós kocka


Tészta: 28 dkg liszt, 5 dkg margarin, 1 sütőpor, 1 kávéskanál szalalkáli, 2 tojás, 10 dkg porcukor, csipet só


1. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd hozzáadjuk a tojásokat, a sütőport, a porcukrot, a sót és a szalalkálit. Összedolgozzuk és kétfele osztjuk.


2. A lapokat vagy tepsi hátulján vagy sütőlemezen süssük. Jól zsírozzuk be vagy használjunk sütőpapírt.


3. A tésztát nyújtsuk ki és emeljük át a sütőlemezre. Nyújtásnál jó bőven használjunk lisztet, különben nem fogunk tudni rendesen dolgozni.


 Előtte melegítsük elő a sütőt és tegyük be a tepsinket előmelegíteni, így amikor átemeljük rá a tésztát és véletlenül elszakad vagy összeugrik, a hő hatására könnyebben tudunk rajta javítani. Én miután a tepsire raktam, éles késsel szép egyenesre szabtam a széleit. Így a két lapot is egyformára tudtam sütni.


4. Pár perc alatt aranybarnára sütjük a lapokat és hagyjuk kihűlni őket. (akár 3-4 nappal korábban is megsüthetjük előre a lapokat és akkor később csak tölteni kell)


Krém: 25 dkg porcukor, 25 dkg margarin, 50 dkg túró, 1 csomag vaníliáscukor


1. A puha margarint robotgéppel habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a túrót és a vaníliáscukrot is.


2. A két, kihűlt lap közé töltjük a krémet és néhány órát állni hagyjuk, hogy megpuhuljon, utána szeletelhetjük és hintsünk porcukrot a tetejére.

Címkék:

Húsvét 2008.- Tiramisu kis változtatásokkal

2008 március 28. | Szerző:


 Húsvétra készült el életem első tiramisuja és azt kell mondjam mindenki szerint nagyon jól sikerült. Véleményem szerint ez az egyik olyan édesség, amire szinte mindenkinek van  tuti receptje. Nos, nekem ez elsőre bejött, úgyhogy ennél maradok, mert nyertes csapaton nem változtatunk.


Még szilveszterkor ettünk a nővéremnél és az Uram azóta mondta, hogy mikor csinálok neki. Mivel- a mascarpone miatt- ez nem egy olcsó édesség, vártam a megfelelő alkalomra. Nos, ez lett a húsvét.


Még mielőtt leírnám a receptet, előre szólok, hogy azok akik csak az echte-eredeti tiramisut tudják elképzelni gyorsan kattintsanak a képernyő jobb felső sarkában lévő piros keresztre, nehogy sokk érje őket.


Néhány dolgon változtattam csupán. Az egyik az, hogy lidlis mascarponét használtam. Régebben, ha kellett a szarvasit vettem, de szerintem nagyon drága. Kis túlzással annyiért vettem két 25 dkg-os csomagot a lidliben, mint egy szarvasit. ( 625 nálunk a szarvasi, én pedig a kettőt vettem 690-ért.) Ezt nem a reklám helye volt, csupán a tapasztalaté. A minőségével pedig- bár bevallom tartottam egy kicsit tőle- az égvilágon semmilyen gond nem volt.


A másik változtatás rizikózabb (bár a fanatikusok már úgy sem olvasnak, ha meg igen vessenek magukra) Szóval az a helyzet, hogy mi- a szilveszteri pezsgőt és még egy két kivételes alkalmat leszámítva- abszolút nem iszunk alkoholt. Ezért azután nem akartam megvenni egy üvegnyi amarettót, kávélikőrt vagy bármi mást, mert úgysem fogyna el. Ezért azután szentségtörésként, az áztatófolyadékom rum+kávé keveréke volt. És jaj szegény fejemnek, de a kávé is 3in1-ben volt, mert kávét sem iszunk, ez is csak a váratlanul beeső vendégek miatt volt itthon.


Szóval ennyi a mea culpám, most pedig már tényleg jöjjön az én tuti finom tiramisureceptem. ( az eredeti recept a Szalay könyvkiadó Nagy süteményeskönyvéből való)


Tiramisu


Hozzávalók:


15 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 50 dkg mascarpone, 3 tojás, 2 csomag babapiskóta, 2-3 evőkanál kakaópor a tetejére


az áztatófolyadékhoz: fél deci rum, 2 kis tasakos 3in1 kávé és kb. 1,5 dl forró víz


Elkészítés


1. Válasszuk szét a tojásokat és a fehérjékből verjünk kemény habot.


2. A tojássárgájákat robotgéppel habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral.


3. Adjuk a tojássárgájás keverékünkhöz a mascarponét és keverjük simára- még szintén a robotgéppel.


4.  A felvert tojásfehérjénket óvatosan-fakanállal- keverjük a mascarponés-cukros-tojássárgájás krémünkhöz.


5. Készítsük el az áztatófolyadékot: a kávéporokat oldjuk fel a forró vízben, öntsük hozzá a rumot.


6. Egy-lehetőleg szögletes- tál pl. sütőtál, jénai stb alját rakjuk ki a bemártott ( kb. 3-4 másodpercig-ne áztassuk túlságosan el) babapiskótákkal, majd fedjük be krémmel, majd megint jön rá egy réteg bemártogatott babapiskóta és ismét krém. Így folytassuk, míg van anyagunk, de arra figyeljünk, hogy a tetejére mindenképpen krém kerüljön.


6. Tegyük hűtőbe legalább egy éjszakára, hogy összeérjenek az ízek és a babapiskóta is megpuhuljon. Tálalás előtt szórjuk meg alaposan cukrozatlan kakaóporral.


Tipp: Én a maradékot üvegpoharakba rétegeztem és mondhatni majdnemhogy nagyobb sikere lett, mint a rendesnek, mert irtó guszta volt.


Természetesen a kávé, ha van lehet igazi és ha van otthon használjunk amarettót vagy kávélikőrt, ki mit akar én csupán azt szerettem volna érzékeltetni, hogy emiatt felesleges venni, mert így is nagyon finom lesz, higgyétek el nekem.

Címkék:

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!