A mai ebédünk Marcsi sajtos fasírtja volt. És még mielőtt valaki azt gondolná, hogy ez egy évtizedek óta őrizgetett családi recept, elárulom, hogy bizony ez nem így van. F. Nagy Angéla: Különleges konyha c. szakácskönyvében szerepel ez az étel, pontosan ezzel a címmel. Arra vonatkozóan tehát, hogy ki is a címben emlegetett Marcsi, nem szolgálhatok magyarázattal. Az viszont tény, hogy ez egy nagyon finom étel, már többször készítettem, most azonban nem nekem jutott eszembe. Péntek este pont a F. S. M. F. fázisban voltam ( értsd: fogalmam sincs mit főzzek), amikor a nővérem beállított és tök véletlenül- beszélgetés közben- elmesélte, hogy ezt főzi hétvégére. Kapva-kaptam az ötleten és nálunk is ez készült, mindenki megelégedésére.
Marcsi sajtos fasírtja
1. Készítünk egy fasírtmasszát: kb. 50 dkg darált hús, 1 tojás, 4-5 evőkanálnyi zsemlemorzsa ( nem tudom pontosan, mert nem szoktam mérni, csak szemre, annyi menjen bele, amennyi ahhoz kell, hogy összetartsa, de ne legyen túl száraz sem), vöröshagyma( 1 nagyobb vagy 2 kisebb fej), só, bors. Összegyúrjuk.
2. Egy olyan lábasban vagy serpenyőben amit utána be tudunk tenni a sütőbe, vajat olvasztunk egy kis olajjal keverve. Nem kell sok belőlük- talán 5 dkg vaj és 2-3 evőkanálnyi olaj.
3. A fasírtmasszából pici kis golyóbisokat formálunk és a forró zsíradékba helyezzük őket. Mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. (Ne kis lángon, mert beszívják az olajat)
4. Ezután levesszük a tűzről, öntünk alá vizet ( én saccra szoktam, de kb. 1-1,5 dl-t, közben ránézzek és ha úgy látom, hogy kevés, akkor még öntök alá), alufóliával vagy fedővel lefedjük és előmelegített sütőbe dugjuk 25-30 percre. Ezalatt a fasírtok belseje is készre sül. (Közben néha nézzünk rá, nehogy elfogyjon alóla a víz, de sokat se öntsünk alá)
5. Ha kész a fasírtokat kiemeljük az ízes szaftból. Kb. 0,5-1 dl szaft maradjon az alján, az az ideális. Egy doboz tejfölben elkeverünk 1 evőkanál lisztet és hozzákeverjük a szafthoz. A gázon egyet rottyantunk rajta, hogy a liszt ki tudja fejtetni a sűrítő hatását. Végül hozzáadunk 10 dkg lereszelt trappista sajtot és elkeverjük benne. Így kapunk egy nagyon finom ízű sajtmártást.
6. Rizzsel tálaljuk. Petrezselyemmel díszíthetjük és az ízéhez is nagyon passzol.