Házi sóskifli
2007 október 12. | Szerző: maszatjani |
Mit érdemel az a bűnös, aki vasárnap délután jön rá, hogy kevés kenyeret vett? Nos, jólmegérdemelt büntetésként, állhat neki kiflit sütni, hogy másnap hajnalban legyen mit tenni a elemózsiás tatyóba. Még szerencse, hogy a lusta vagy modern ( a megfelelő aláhúzandó) háziasszonyok jó barátja a kenyérsütőgép nem ismeri a szabadnap fogalmát. Így azután a munka nagy részét elvégezte, rám már csak a formázás és a sütés maradt. No meg a babérok learatása, hogy milyen csuda háziasszony is az, aki vasárnap kora este frissen sült kiflit rak a vacsoraasztalra.
Házi sóskifli
A recept a nemrégiben bepostolt Házi sütemények c. könyvből származik.
Hozzávalók:
68 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1,5 dkg só, 2 dkg kristálycukor, 2 dkg tejpor, 2 dkg olvasztott margarin, 4,5 dl langyos tej
Tetejére: köménymag, szezámmag vagy nagyszemű só
Elkészítés: Ha van kenyérsütőnk mindent pakoljunk bele, betartva az alapszabályokat. ( folyadékok alulra, szilárdak felülre- só és élesztő ne érintkezzen), majd jöhet a kelesztő program.
Ha nincs, akkor az élesztőt felfuttatjuk egy kevés cukros tejben és utána hozzáadjuk a többi hozzávalóhoz. Sima tésztát dagasztunk belőle, majd egy órát kelesztjük.
A megkelt tésztából kifliket formázunk
1. vagy körlapot nyújtunk és azt daraboljuk kisebb-nagyobb háromszögekre, aszerint, hogy mekkora kifliket akarunk kapni
2. vagy nyújtunk két darab 14 cm széles és 40 cm hosszú 4mm vastagságú téglalapot, amit azután háromszögekre darabolunk.
A kifliket tepsibe rakjuk és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Ha van kenyérsütőnk este is bekészíthetjük a tésztát, akkor reggel csak formázni és sütni kell. Ilyenkor tej helyett vizet használjunk!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:
én is ugyanezt a receptet használtam egy hete:) : http://csakapuffin.blogspot.com/2007/10/hzi-kifli.html
szerintem is remek volt!
Szia Doctorpepper!
Bizony, tudom, hogy te is megsütötted ezt a kiflit, merthogy szoktam olvasni a blogodat. Nagyon tetszik. A narancsos tiramisudat készülök hamarosan megcsinálni, csak várom, hogy lehessen kapni finom narancsot, nem horror áron. További jó sütés-főzés és blogolást kívánok Neked. Üdv: Zsuzsi
zsuzsi77, ezt hogy találtad ki?
Eredetileg a Stahl Juditról is csak azt mondták, mások írják a recepted helyette… kiderült, tényleg átkozottul jó szakács.
Tanusítom, ettem a főztjéből.
Üdv, Spanyolhonból. Egyelőre.
tudod, K i
Biztos finom. Megpróbáltam.
qra rosszul sikerült.
Még találkozunk, remélem
alejandro