Házi sóskifli

 





 



Mit érdemel az a bűnös, aki vasárnap délután jön rá, hogy kevés kenyeret vett? Nos, jólmegérdemelt büntetésként, állhat neki kiflit sütni, hogy másnap hajnalban legyen mit tenni a elemózsiás tatyóba. Még szerencse, hogy a lusta vagy modern ( a megfelelő aláhúzandó) háziasszonyok  jó barátja a kenyérsütőgép nem ismeri a szabadnap fogalmát. Így azután a munka nagy részét elvégezte, rám már csak a formázás és a sütés maradt. No meg a babérok learatása, hogy milyen csuda háziasszony is az, aki vasárnap kora este frissen sült kiflit rak a vacsoraasztalra.



Házi sóskifli



A recept a nemrégiben bepostolt Házi sütemények c. könyvből származik.



Hozzávalók:



68 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1,5 dkg só, 2 dkg kristálycukor, 2 dkg tejpor, 2 dkg olvasztott margarin, 4,5 dl langyos tej



Tetejére: köménymag, szezámmag vagy nagyszemű só



Elkészítés: Ha van kenyérsütőnk mindent pakoljunk bele, betartva az alapszabályokat. ( folyadékok alulra, szilárdak felülre- só és élesztő ne érintkezzen), majd jöhet a kelesztő program.



Ha nincs, akkor az élesztőt felfuttatjuk egy kevés cukros tejben és utána hozzáadjuk a többi hozzávalóhoz. Sima tésztát dagasztunk belőle, majd  egy órát kelesztjük.



A megkelt tésztából kifliket formázunk



1. vagy körlapot nyújtunk és azt daraboljuk kisebb-nagyobb háromszögekre, aszerint, hogy mekkora kifliket akarunk kapni



2. vagy nyújtunk két darab 14 cm széles és 40 cm hosszú 4mm vastagságú téglalapot, amit azután háromszögekre darabolunk.



A kifliket tepsibe rakjuk és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.



Ha van kenyérsütőnk este is bekészíthetjük a tésztát, akkor reggel csak formázni és sütni kell. Ilyenkor tej helyett vizet használjunk!

Címkék:
Tovább a blogra »