Rétegelt krumpli



 


 


 




 



 A krumpli-szerintem- az egyik legsokoldalúbban felhasználható alapélelmiszerünk. Nálunk- válogatóséknál- legalábbis biztosan. A favorit a vajjal, tejjel habosra kevert és apróra vágott snidlinggel megszórt krumplipüré, de emellett is sokféle módon készítem. Hetente egyszer, valamilyen formában biztosan szerepel az étlapunkon. A rétegelt krumpli receptjére valamelyik fórumon találtam rá, sokszor készítettem is, azután valahogy feledésbe merült. A hétvégén, pakolászás közben a kezembe akadt egy évekkel ezelőtt vezetett háztartási füzetem, amibe minden nap felírtam, hogy mit főztem, sütöttem. Sőt, volt, hogy meg is terveztem előre a heti menüt. Nekem nagyon bejött ez a módszer, nem kellett agyalni délután 5-kor, hogy mit főzzek és spórolni is tudtam, mert előre tervezhető volt a bevásárlás. Azután jött a költözés és valahogy abbamaradt a dolog, pedig nekem bevált ez a módszer. Lehet, hogy újra el kellene kezdenem.



Nos, ebben a füzetben akadtam rá újra erre a régi kedvencünkre. Nagyon egyszerű elkészíteni, csak kicsit pepecs, de megéri a fáradságot.



Rétegelt krumpli



Hozzávalók 5-6 adaghoz



–  7 nagyobb krumpli ( számolni kell a leeső részekkel),



– 20-25 dkg ízlés szerinti valamilyen sonka vagy felvágottféle ( én zalaival szoktam készíteni)



– 1 csomag lapka sajt



– bacon vagy császárszalonnaszeletek



Elkészítés:



– a krumplit héjában, sós vízben megfőzzük



– a felvágottat és a lapkasajtokat félbevágjuk



– amikor a krumpli megfőtt, megpucoljuk és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.



– rétegenként összeállítjuk: krumpli-felvágott-sajt-krumpli-felvágott-sajt-krumpli



– a belső rétegeket kissé sózhatjuk, de nagyon óvatosan, mert a szalonna is sós.



– ha kész a rakott krumplitornyunk, akkor szalonnát tekerünk köré és azt fogpiszkálóval rögzítjük.



– sütőbe tolva 30-35 perc alatt készre sütjük.



Nagyon finom és nagyon kiadós, laktató étel.



 

Tovább a blogra »