Üdítős sütemény
2007 november 4. | Szerző: maszatjani |
Ez a süti már olyan régóta tartozik a családi repertoárunkba, hogy már nem is emlékszem arra, honnan, kitől kaptuk meg a receptet. Tény azonban, hogy nagy kedvencünk és gyakran kerül terítékre ünnepeken, de akár szimpla hétvégeken is.
Többször, több helyen találkoztam már ezzel a recepttel különböző más neveken is, mint például Fanta szelet, Mirindás kocka stb. nálunk üdítős szeletként vonult be a köztudatba.
Elég sok variációs lehetőség van ebben a sütiben. A tésztája lehet sima vagy csokis piskóta. (én csináltam már így is, úgy is, mindenhogy finom) Azután lehet vékonyabb a piskóta vagy vastagabb, attól függ hány tojásból készítjük és mekkora tepsiben sütjük. Sőt! Lehet ünnepi alkalmakra kerek tortaformában is elkészíteni, nagyon látványos lesz.
Azután ott a teteje, amit ugye a nevéből adódóan szénsavas üdítőből készítünk. Nekem a narancsos az igazi, de a nővérem pl. már készítette málnából is.Lehet vele próbálkozni, de szerintem valamilyen savanykásabb üdítő illik hozzá.
Üdítős sütemény
Tészta: sima vagy csokis piskótát sütünk, mondjuk 5 tojásból, de ezt aszerint döntsük el, hogy mekkor a tepsink és, hogy milyen vastag tésztát akarunk.
Én úgy szoktam, hogy a tojásokat egészben belütüm egy tálba, hozzárakok annyi evőkanál cukrot, ahány tojással dolgozom, azután robotgéppel 7-8 percig keverem, hogy jól felhabosodjon és sok levegőt vigyek bele. Ha kész, kanalanként hozzáadom a lisztet (szintén annyit, ahány tojással dolgoztunk) és fakanállal óvatosan, széles mozdulatokkal beledolgozom a tojáshabba. Ha kakaós piskótát sütök akkor egy kanállal kevesebb lisztet rakok és ahelyett jön a kakaópor.
Végül az előkészített vagy sütőpapíros sütőformában öntjük és előmelegített sütőben megsütjük.
Túrókrém: 2 csomag (fél kiló) túró, 25 dkg Rama margarin, 25 dkg porcukor
A puha margarint a porcukorral robotgéppel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a túrót és azzal is egyneműre keverjük.
A kihűlt piskótára kenjük.
Teteje: 7 dl SZÉNSAVAS üdítő ( alapból narancsos), 2 csomag főzős vaníliás pudingpor, 1 evőkanál cukor
A pudingport elkeverjük a cukorral és felengedjük az üdítővel, majd folyamatos keverés mellett zselészerű krémet főzzünk belőle. Amikor már bugyog és jó sűrű, akkor levesszük a tűzről és hagyjuk kicsit hűlni, mert ha túl melegen tennénk a sütire lefolyna és vinné magával a túrókrémünket is. ( saját tapasztalat)
Szóval, ha már kicsit hűlt, óvatosan adagolva rátesszük a süti tetejére. Egyszerre inkább kisebb adagokat rakjunk és azt egy késsel vagy spatulával oszlassuk szét.
Ha ráraktuk mindet, tegyük egy órára hűtőbe, utána szeletelhetjük és tálalhatjuk.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:
Szia Maszat! Csak annyit, hogy sima narancsléből is jó, nem kell hozzá szénsav, úgyis elmegy belőle. Mi fantás süti néven ismerjük, de láttam már Mirinda szeletként is, és kevésbé édesen csináljuk. Nagyon finom!
Szia tv3!
Azért írtam, hogy szénsavas legyen az üdítő, mert a nekünk meglévő recept ezt külön írja. Tudom, hogy többfajta változata is kering, nekünk-édesség szempontjából is- eddig ez jött be leginkább. Azért köszi, hogy megírtad, én azért tuti ami tuti maradok továbbra is a szénsavas narancsnál. Üdv: Zsuzsi
Járt utat járatlanért el ne hagyj? Semmi kísérletezőkedv? :))) Először én is fantával csináltam, de a maradékot el kellett ajándékoznom, mert senki nem itta. Persze te attól még csináld szénsavassal, nem azért mondtam!
Szia tv3!
Tudom, hogy nem azért mondtad! Nálunk fordított a helyzet és nagy valószínűséggel a rostos narancslé maradna inkább ránk. Meg valahogy én az ízét sem igazán szeretem. Ezért írtam, hogy maradok ennél. Amúgy rátappintottál a lényegre, ha valami bevált, akkor tényleg nem szívesen hagyom el a járt utat. Szép estét neked: Zsuzsi
Szia! Ezt a sütit mi is nagyon imádjunk. Képzeld láttam colás változatban is, nem tudom milyen lehet. Üdv.
Szia Csongi!
Hát nem tudom milyen colával? Szerintem egy kicsit tömény lehet, de biztos van aki pont úgy szereti. Üdv: Zsuzsi