Karácsony 2007. – Gesztenyés kosárka

 





Az idén karácsonykor nem nagyon gyártottam szeletelős sütiket, inkább darabosakat. Nem volt ebben szándékosság, valahogy így jött ki. A gesztenyés kosárka kifejezetten a ház Urának készült, tekintve, hogy én nem szeretem a gesztenyét. De a szülinapi gesztenyés-tejszínes tortával akkora sikerem volt, hogy mindenképpen akartam a karácsonyi sütik közé egyet, hogy örömet szerezzek vele. (persze örül ő minden édességnek, de ez azért kiemelt helyen van a listáján)



A decemberi Vidék ízében találtam egy gesztenyés kosárkát, amit a töltelékkel együtt kell megsütni. Először úgy volt, hogy azt készítem, de később találtam a lementett receptjeim között egy másikat, amit utólag kellett tölteni. Azt hiszem Kuzsu receptje, de nem biztos. Az Uramat meginterjúvoltam és ő az utóbbi mellett döntött.



Beírom az eredeti receptet, de ebből az adagból irtó sok lesz, úgyhogy én csak 2/3 adagból csináltam. Jó vendégváró süti, mert előre meg lehet csinálni, mert puhulnia kell.



Gesztenyekosár



Hozzávalók:



Tészta:

40 dkg liszt

30 dkg margarin

20 dkg dió

20 dkg porcukor

2 vaníliás cukor

1 egész tojás

pici só

1 mokkáskanál fahéj

Krém:

3 csomag gesztenye massza

25 dkg margarin

25 dkg porcukor

1 vaníliás cukor

1 jamaikai rum aroma

Csokimáz:

2 tábla tortabevonó csokoládé

9 dkg vaj

6 kávéskanál porcukor

Sütőpor nem kell a tésztához!



Nagy adag, kb. 80 db lesz belőle, de megéri! 25 éve karácsonyváró süteménye a családnak!



Elkészítés: A tésztához valókat összegyúrjuk, és 2 órára hütőbe tesszük. Kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk a kis kosárka nagyságú körökre, és a kosárkába illesztve kb. 15 perc alatt megsütjük. Miután megsültek, kiszedjük a kosárkából, és újratöltve azokat, újabb adagot sütünk, amíg a tészta tart.



Kihűtjük a formákat, majd megtöltjük a krémmel, amihez a hozzávalókat habosra keverjük. Mikor megtöltöttük a formákat, a tetejüket szépen elsimítjuk, és egyenként a csokoládémázba mártjuk a gesztenyés felületet. A csokimázhoz a hozzávalókat vízgőzben feloldjuk, és addig tartjuk ebben a vízben az edényt, amíg a kosárkákat mártogatjuk, hogy meleg maradjon. Ha hideg helyen mártogatjuk, kb. 10 mp múlva vékony, roppanós máz lesz a gesztenyén, ami finom, habos, rumos, egyszóval csodálatos. Próbáljátok ki!



Sokáig eláll, ha marad. Igazából a tésztának egy kicsit meg kell puhulni, akkor finomabb.

Címkék:
Tovább a blogra »