Karácsony 2007. -Narancskrémes piskótatallér

 





Mikor felfedeztem a gasztroblogok világát, nagyon sok blogot végiglapoztam. Volt amelyik nem érintett meg, mert távol álltak tőlem a receptek vagy a stílus, de jónéhány “kolléga” írásait olvasgattam  és olvasgatom a mai napig is nagy lelkesedéssel. Mivel ismerem magam, hogy könnyen elfelejtem, hogy kinél láttam a kiválasztott receptet gondosan fel is jegyeztem jó pár ötletet, bejegyzést, hogy kinél, mit olvastam. Többek között így maradt meg a noteszomban a Fakanál blogjában talált tavaly decemberi bejegyzés erről a narancskrémes piskótakarikáról, aminek az eredetijét ő chili és vaníliánál olvasta. Annyit változtattam rajta, hogy kihagytam belőle a Cointreau-t, amit ő pluszban adott még hozzá. Nagyon egyszerű megcsinálni és nagyon finom, egyáltalán nem tömény édesség.



*az eredeti recipe fakanál blogján található a 2006-os decemberi bejegyzéseknél (fakanál.freeblog.hu)



Narancskrémes piskótatallérok



Hozzávalók a krémhez:



10 dkg cukor



2 narancs héja



egynek a leve



fél citrom leve



2 egész tojás, valamint 4-nek a sárgája



12 dkg vaj



 



Elkészítés:



A vaj kivételével minden hozzávalót összekeverek és állandó kevergetés közben mérsékelt tűzön felforralom. Amikor forr, 2-3 részletben hozzáadtam a vajat.  Amikor a krém megdermedt, akkor a piskóta karikákat összeragasztom vele, a tetejére egy pici mézet pöttyentek, erre szórom a díszítésnek szánt szórócukrot.*



* én egy kevés krémet pöttyintettem rá és a frissen beszerzett kandírozott narancshéjaimból ültettem a tetejére mindegyiknek nagy büszkén kettőt-kettőt.



A hűtőben tároltam, tekintettel a benne lévő tojásra és másnapra puhult össze. Tálalás előtt kb. 20 perccel kivettem a hidegről, hogy “észhez térjen”, szobahőmérsékletű legyen.

Címkék:
Tovább a blogra »