Milka torta



 


Íme az első restanciám. Nálunk ez az egyik favorit torta. Az eredetije Stahl Juditot dicséri, bár én azért változtattam rajta. Főleg a tésztáján. A krém változatlan maradt, leszámítva, hogy kevesebb cukrot teszek bele. Réges-régen, mikor indult a Stahl műsora, még tematikus adások voltak (hasonló mint most a Nigelláé), volt halas, gyors vacsorás, csokis stb. és ráadásul akkor még a saját barátai, családtagjai is szerepeltek egy-egy epizódban. (mára ebből ugyebár csak Hanna maradt) Nos egyik ilyen alkalommal az unokahuga születésnapjára készített egy hasonló tortát. Pár évvel később pedig újra feltűnt a Csokis édességek videókazettáján. No nekem innen van meg a recept és azóta is nagy lelkesedéssel használom. Nagyon finom torta. Ja és az eredeti verzió szerint nem sima tört mogyorós Milka való hozzá, hanem mazsolás-mogyorós, de nálunk a mazsola tiltólistás, ezért a variálás.



Milka torta



– az eredeti történet szerint Stahl egy vajas piskótatésztából süti az alapot. Én kipróbáltam és nekem nagyon nem jött be. Olyan furcsa volt az állaga. Persze benne van a pakliban, hogy én rontottam el valamit, ennek ellenére én azóta mindig sima piskótakarikákat sütök. Azt viszont jó sok tojásból, általában 8-ból.



–  az eredeti recept szerint két külön formában sütjük, de szerintem az csak légkeveréses sütőben működik, úgyhogy két lehetőség van, vagy kétszer készítünk fél adagot és kétszer sütünk piskótakarikát vagy pedig kb. 2 tojással megemeljük az adagot( persze minden másból is arányosan) és egyszerre sütünk egy nagyobb piskótát.

Én az utóbbit választottam és bevált.



Még egy változtatást csináltam itt, én kihagytam a kakaót és sima sárga piskótát csináltam, mert mi nem annyira szeretjük a csokis lapot, de ez egyéni ízlés dolga.





A krém:





– 2 tábla ( eredetileg milka,de szerintem jó hozzá a boci is) tört mogyorós csoki

– 2 csomag főzhetős vaníliás pudingpor

– 5+5-6 dkg ( eredetileg 15 dkg) cukor

-1+4 dl tej

– 1 vaníliarúd ( én 2 csomag vaníliás cukrot használtam)

– 25 dkg vaj( én szentségtörésként margarinnal helyettesítettem



Elkészítés: – a darabokra tört csokit gőz felett megolvasztjuk

– a pudingporokat összekeverjük 1 dl tejjel és 5 dkg cukorral, közben a 4 dl tejet a vaníliával egy lábosban felforraljuk

– a forró tejet a pudingos kevercshez öntjük, majd az egészet visszaöntjük a lábosba és kevergetve, gyenge tűzön besűrítjük.

– a még meleg pudinghoz hozzátesszük a maradék cukrot( na én itt változtattam a hozzászólás hatására, csak 5 dkg cukrot tettem hozzá, szerintem elég volt, mert a csokiban is van cukor bőven és itt nem lett émelygősen édes a krém, de azt ajánlom kóstolja meg mindenki és döntsön ízlése szerint)

– végül hozzátesszük az olvadt csokit is, alaposan összekavarom aztán hűtőbe rakjuk, hogy jól megdermedjen.

– 1-2 óra múlva kivesszük, a puha vajat( margarint) robotgéppel habosra keverjük és apránként adjuk hozzá a csokikrémet





– végül a piskótakarikát 4 felé vágjuk, töltjük, kívülről is bekenjük, oldalt meg a tetejét is, az oldalát bepaníroztatjuk piskótamorzsával,darált dióval,, ostyarudakkal, mogyoróval, mandulával stb. Én most mogyorókrémes ostyarudakkal raktam körbe és a tetejét is mogyorós pralinéval díszítettem.

– a tetejét tetszés szerint díszíthetjük én a krémmel díszítettem, de eredetileg Stahl Judit csokival bevonja és fehércsokicsíkokkal és bonbonnal díszíti, de ez már csak kedv és fantázia kérdése.



 
Címkék:
Tovább a blogra »