Nagyon finom hűtős lángos

2008 február 29. | Szerző: |


Van nálunk néhány olyan étel, aminek az elkészítése az Uram “specialitása”, feladata. No nem kell itt nagy dolgokra gondolni: melegszendvics, bundáskenyér stb. Nos ilyen a lángos is. Már írtam róla, hogy vannak a főzésben korszakai. Ilyen vissza-visszatérő mánia nála a lángostészta készítése és sütése. Ez a hűtős lángos ősrégi recept. Arra kiváló, hogy ha munkából hazaérve semmi máshoz nincs kedvünk, csak felrakott lábbal átolvasni a napi sajtót vagy elmerengeni azon, hogy vajon miért Botondot választotta Kinga és nem Gézát a Barátok köztben, akkor csak előveszünk egy adag tésztát és alig pár perc alatt már kész is vagyunk a vacsorával.


Az Uram fokhagymás olajjal eszi, én tejföllel és sajttal.


A recept szerint 2 hétig is eláll, de erről nem tudok biztos információt adni, mert nálunk 4 nap volt a maximum amit a tészta a hűtőben eltölteni kényszerült.


Ne ijedjünk meg, ha a normálisnak látszó tésztánk bezacskózás után pár perccel önálló életet kezd és puffulni kezd a zacskóban. ( lásd a lenti képen) Ez teljesen normális jelenség.


Nagyon finom hűtős lángos


Hozzávalók:


1 kg liszt, 2 db tojás, 2 dl tejföl, 4 dl tej, 5 dkg élesztő és fél evőkanál só


Ezekből a hozzávalókból kézzel vagy géppel sima tésztát dagasztunk, szép simára kidolgozzuk. Majd zacskóba rakjuk és hűtőben tároljuk. (rendes hűtőben nem mélyhűtőben)


A recept állítása szerint 2 hétig is eláll, úgy,hogy mindig csak annyit szedünk ki belőle, amennyit fel akarunk használni.


Olajos kézzel formázzuk kör alakúvá a tésztát, úgy, hogy a közepe vékonyabb legyen. Bő és meleg zsíradékban kell sütni, arra azért ügyeljünk, hogy ne legyen túl forró és ne süssük túl nagy hőfokon, mert akárcsak a fánknál, akkor hamar megég a külseje, belül pedig nyers marad. Ha pedig túl kicsi a láng vagy nem elég meleg a zsíradék akkor magába szívja a lángos és nehéz, sulykos lesz meg persze rossz ízű is.



 


 

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. klusnyak tamas,DOROG says:

    csokolom.
    maga a legjjobb fej a halpialcon:)meg a Urad is:)

  2. maszatjani says:

    Szia Kedves Tamás!
    Hát erre mit is mondhatnék? Köszönjük az Urammal együtt. 🙂
    Szép hétvégét Neked! Üdv: Zsuzsi

  3. Jázmina says:

    Sziasztok! CSak azt nem értem miért kék???

  4. cirmicica says:

    nagyon tetszik ez a recept…


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!