Lekváros bukta



 


Kezdek lassan észhez térni. Már csak a ballagás van hátra, azután még a ledekorálás és egy évzáró értekezlet és aztán, végre vakáció. Úgyhogy szép lassanként, majd itt is próbálok erőre kapni.


Ezt a lekváros buktát kb. két hete sütöttem, egy vasárnap este, amikor az Uram másnap Hódmezővásárhelyre készült, és bár kaptak ebédet, azért a lelkem úgy volt nyugodt, hogy vitt magával egy kis pótuzsonnát. A kelt tészta recept, mint mindig a jól bevált Lianna féle receptúra. Nem sima lekvárt raktam bele, mert az kifolyt volna, hanem azt a bolti, kocka alakú sütőlekvárt.


 


Lekváros bukta


 


Tészta:


1 kefír

fél kg liszt

fél dl olaj

fél dl tej+pici cukor+fél kocka friss élesztő

só(ha édeset csinálsz akkor csak egy csipet és 3 kanál cukor)

Ha túl kemény akkor tej ha lágy akkor liszt.(függ a liszt minőségétől, a kefír sűrűségétől)

Az egészből tésztát dagasztani és egy órát meleg helyen keleszteni.


 


Ha kész, a tésztát kinyújtjuk és téglalapokat vágunk belőle. Ezekbe beleburkoljuk a megfelelő méretre vágott sütőlekvárdarabokat és a buktákat, azzal a felükkel lefelé, ahol a hajtás van, sütőlemezre ültetjük. Hagyjuk még 10-15 percig kelni, majd lekenjük őket olvasztott vajjal és megsütjük őket. Amikor már elkezdenek sülni, még egyszer megkenhetjük őket olvasztott vajjal. Amikor kisült, kenjük-locsoljuk meg őket vaníliás tejjel, ettől finom puhák lesznek még másnap is.


 


 
Címkék:
Tovább a blogra »