Sajtos tallér gofrisütőben

2008 június 18. | Szerző: |


 Gyerekkoromban gyakran sütöttünk sajtos tallért egy kölcsönkapott szerkezettel. Két öntöttvas lap, megtoldva két hosszú nyéllel és már indulhatott is a sütögetés. A gázon kellett ide-oda fordítgatni, amíg el nem készült. Nem volt egy gyors meló, pedig 3-4 tallért simán meg lehetett egy adagban sütni. Piacon járva még ma is lehet olykor látni ezt a szerkezetet, de valahogy sose tűnt fontosnak vagy kihagyhatatlannak. Pedig…..


Amikor nemrégiben Sütis nénénél megláttam a tallérokat, azonnal feléledt bennem a nosztalgia és amikor odáig jutottam az olvasásban, hogy- jobbhíján- gofrisütőben sütötte meg őket, tudtam, hogy ezt nekem ki kell próbálnom.


Nos a recept jó, a tallérok finomak, a megvalósítás viszont még mindig pepecs. Pedig én- merő lustaságból- nem nyújtottam ki a golyóbisokat, hanem csak úgy, simán tettem a gofrisütőbe. Nem is lettek a tallérjaim szép vékonykák, hanem olyan kis húsosak, de én nem bántam különösebben. Mégis azt ajánlom, hogy aki ragaszkodik a laposabb formához, az ne sajnálja az időt a nyújtogatásra.


Íme az eredeti Sütis nénétől kopizott recept:


Sajtos tallér



Hozzávalók:


– 12.5 dkg reszelt sajt


– 35 dkg liszt (én fehér, teljes kiőrlésűt és rozsot használtam)


– 12.5 dkg margarin


– 1 db tojás


– 1/2 kávéskanál szódabikarbóna


– 1 dl tejföl


– só ízlés szerint- kb. 1 kávéskanállal


– 1 evőkanál étolaj


A hozzávalókat jól összegyúrtam és kis gombócokat formáltam belőle.
Tallérsütő híján, bekapcsoltam a gofrisütőm, a gombócokat vékonyra nyújtottam, betettem a gofrisütőbe és pár perc alatt megsütöttem.
Ha kész , hagyni kell hűlni, úgy az igazi!


 

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. judit says:

    Mi is csináltunk ugyancsak kölcsön kapott szerkezettel ilyet, de nekem nincs gázsütőm, így nincs értelme venni, gofrisütőm viszont van. Az állaga olyan, mint az eredetinek, vagy inkább olyan szivacsos-gofris jellegű?

  2. maszatjani says:

    Szia Judit!
    Az állaga egyáltalán nem hasonlít a gofriéra, így vastagra hagyva, ahogy most én csináltam, olyan ” jó beleharapni” típusúak-kekszre hasonlatosak. Ha kinyújtod sütés előtt őket- ahogy azt az eredeti recept javasolta- akkor szerintem olyan lesz, mint a hagyományos. Ha elkészíted, megírnád nekem a tapasztalataidat? Előre is köszi. Szép napot Neked. Üdv: Zsuzsi


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!