Sajtos tallér gofrisütőben
2008 június 18. | Szerző: maszatjani |
Gyerekkoromban gyakran sütöttünk sajtos tallért egy kölcsönkapott szerkezettel. Két öntöttvas lap, megtoldva két hosszú nyéllel és már indulhatott is a sütögetés. A gázon kellett ide-oda fordítgatni, amíg el nem készült. Nem volt egy gyors meló, pedig 3-4 tallért simán meg lehetett egy adagban sütni. Piacon járva még ma is lehet olykor látni ezt a szerkezetet, de valahogy sose tűnt fontosnak vagy kihagyhatatlannak. Pedig…..
Amikor nemrégiben Sütis nénénél megláttam a tallérokat, azonnal feléledt bennem a nosztalgia és amikor odáig jutottam az olvasásban, hogy- jobbhíján- gofrisütőben sütötte meg őket, tudtam, hogy ezt nekem ki kell próbálnom.
Nos a recept jó, a tallérok finomak, a megvalósítás viszont még mindig pepecs. Pedig én- merő lustaságból- nem nyújtottam ki a golyóbisokat, hanem csak úgy, simán tettem a gofrisütőbe. Nem is lettek a tallérjaim szép vékonykák, hanem olyan kis húsosak, de én nem bántam különösebben. Mégis azt ajánlom, hogy aki ragaszkodik a laposabb formához, az ne sajnálja az időt a nyújtogatásra.
Íme az eredeti Sütis nénétől kopizott recept:
Sajtos tallér
Hozzávalók:
– 12.5 dkg reszelt sajt
– 35 dkg liszt (én fehér, teljes kiőrlésűt és rozsot használtam)
– 12.5 dkg margarin
– 1 db tojás
– 1/2 kávéskanál szódabikarbóna
– 1 dl tejföl
– só ízlés szerint- kb. 1 kávéskanállal
– 1 evőkanál étolaj
A hozzávalókat jól összegyúrtam és kis gombócokat formáltam belőle.
Tallérsütő híján, bekapcsoltam a gofrisütőm, a gombócokat vékonyra nyújtottam, betettem a gofrisütőbe és pár perc alatt megsütöttem.
Ha kész , hagyni kell hűlni, úgy az igazi!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:
Mi is csináltunk ugyancsak kölcsön kapott szerkezettel ilyet, de nekem nincs gázsütőm, így nincs értelme venni, gofrisütőm viszont van. Az állaga olyan, mint az eredetinek, vagy inkább olyan szivacsos-gofris jellegű?
Szia Judit!
Az állaga egyáltalán nem hasonlít a gofriéra, így vastagra hagyva, ahogy most én csináltam, olyan ” jó beleharapni” típusúak-kekszre hasonlatosak. Ha kinyújtod sütés előtt őket- ahogy azt az eredeti recept javasolta- akkor szerintem olyan lesz, mint a hagyományos. Ha elkészíted, megírnád nekem a tapasztalataidat? Előre is köszi. Szép napot Neked. Üdv: Zsuzsi
Gút kiprószáljuk!
De ki ám!