Sajtos tallér gofrisütőben



 Gyerekkoromban gyakran sütöttünk sajtos tallért egy kölcsönkapott szerkezettel. Két öntöttvas lap, megtoldva két hosszú nyéllel és már indulhatott is a sütögetés. A gázon kellett ide-oda fordítgatni, amíg el nem készült. Nem volt egy gyors meló, pedig 3-4 tallért simán meg lehetett egy adagban sütni. Piacon járva még ma is lehet olykor látni ezt a szerkezetet, de valahogy sose tűnt fontosnak vagy kihagyhatatlannak. Pedig…..



Amikor nemrégiben Sütis nénénél megláttam a tallérokat, azonnal feléledt bennem a nosztalgia és amikor odáig jutottam az olvasásban, hogy- jobbhíján- gofrisütőben sütötte meg őket, tudtam, hogy ezt nekem ki kell próbálnom.



Nos a recept jó, a tallérok finomak, a megvalósítás viszont még mindig pepecs. Pedig én- merő lustaságból- nem nyújtottam ki a golyóbisokat, hanem csak úgy, simán tettem a gofrisütőbe. Nem is lettek a tallérjaim szép vékonykák, hanem olyan kis húsosak, de én nem bántam különösebben. Mégis azt ajánlom, hogy aki ragaszkodik a laposabb formához, az ne sajnálja az időt a nyújtogatásra.



Íme az eredeti Sütis nénétől kopizott recept:



Sajtos tallér





Hozzávalók:



– 12.5 dkg reszelt sajt



– 35 dkg liszt (én fehér, teljes kiőrlésűt és rozsot használtam)



– 12.5 dkg margarin



– 1 db tojás



– 1/2 kávéskanál szódabikarbóna



– 1 dl tejföl



– só ízlés szerint- kb. 1 kávéskanállal



– 1 evőkanál étolaj



A hozzávalókat jól összegyúrtam és kis gombócokat formáltam belőle.

Tallérsütő híján, bekapcsoltam a gofrisütőm, a gombócokat vékonyra nyújtottam, betettem a gofrisütőbe és pár perc alatt megsütöttem.

Ha kész , hagyni kell hűlni, úgy az igazi!



 
Címkék:
Tovább a blogra »