Virslis hentestokány
2008 június 21. | Szerző: maszatjani |
Akik már régebben olvasnak, azoknak nem mondok újdonságot azzal, hogy életem párja hmmm…hát enyhén szólva is válogatós. Húst csak minimálisat hajlandó megenni, de azt is csak akkor, ha darált és ezen kívül még számtalan dolog szerepel a tiltólistán. Így azután sokszor nem kis fejtörést okoz számomra a mit főzzek ma? kérdés. Gyakran azon kapom magam, hogy receptolvasás közben már gondolatban próbálom áthangszerelni, átvariálni az olvasottakat úgy, hogy az neki is jó legyen. Így történt ez akkor is, amikor Epertortánál a hentestokányról olvastam. Nem volt kedvem kétfajtát főzni, így maradt a virsli, mint húspótló.
Az alaprecept szerint mentem, a hús mellett csak egy dolgot hagytam ki, a csemegeuborkát. (lehet tippelni, hogy kinek a kérésére) Pedig a savanyú íz nekem kifejezetten hiányzott a kész ételből, jól aláhúzta volna a füstölt szalonna ízét, de így is nagy sikert aratott.
Virslis hentestokány
1 kisebb fej vöröshagymát lereszelünk vagy apróra vágunk és olajon megfonnyasztjuk, majd rádobjuk az előzőleg karikára vágott virslit. (én gyulait használtam 5 db-ot)
Sózzuk, borsozzuk és felöntjük 1-2 dl vízzel, majd hagyjuk egy kicsit párolódni, átfőni.
Közben 2 dl tejföl elkeverünk egy evőkanálnyi liszttel és kb. 10 perc múlva hozzáöntjük a virslihez és besűrítjük vele, folyamatos kavarás közben az ételünket.
Itt jött volna hozzá a gyufaszál vastagságúra vágott savanyú ubi. Azzal is összeforraljuk, ha rakunk hozzá.
Végül füstölt szalonnakockákkal megszórjuk a tetejét.
Mi tésztával ettük, de a nokedli is illik hozzá.
Megjegyzés: Én nem olajjal dolgoztam, hanem a szalonnakockákból kisült zsírral. (nem az összessel, leöntöttem belőle, hogy nehogy túl zsíros legyen a végeredmény)
Kommentek
(A komment nem tartalmazhat linket)
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:
Szia! A husit én sem szeretem; többek között ezért lettem ennyire beteg. Ez az étel egész szimpatikus…de én meg a virslit nem annyira szeretem, mert műkajának tartom. Tudnál ajánlani helyette valami mást?
Előre is köszönöm válaszodat!
Üdvözlettel: Kamilla
u,i: Valami olyan helyettesítőt tudnál javasolni, ami husi, de nem kell rágni? Az ugyanis zavar.
Szia Millu!
Egyetértek veled, a virsli úgy ahogy van műkaja. Az Uram azonban nagyon szereti, úgyhogy annyit tehetek, hogy próbálok jobb minőségűt venni belőle. Nem könnyű az ízlését eltalálni, de ha sikerül, az nekem mindig nagy öröm. Mást ajánlani?
Hát nem tudom pontosan mire gondoltál? Olyan amiben nincs hús? Talán megpróbálhatnád gombával vagy valamilyen más zöldséggel. Más ötletem nem nagyon van, de gondolkozom még. Üdv: Zsuzsi
Szia!
Pont elkerülték egymást az írásaink. Hús amit nem kell rágni? Megcsinálhatnád darált húsból vagy virsliből, felvágottból, tarjából úgy, hogy ledarálod, lereszeled a sajtreszelő nagylyukú oldalán. Üdv: Zsuzsi
Köszönöm! Felvágottal nem tűnik rossznak vagy darált husival. Azért vigyázz a párodra, hogy egyen elégendő husit, mert nekem is az lett a bajom, hogy nem ettem. (pl.: súlyos vashiány)
Köszönöm a választ!
Üdvözlettel: Kamilla