Lekvár kenyérsütőben
2008 július 21. | Szerző: maszatjani |
A most következő bejegyzés igazándiból nem is recept. Amiért mégis úgy gondoltam, hogy megírom a tapasztalataimat, mert én is nagyon sok helyen keresgéltem ebben a témában, de nem igazán találtam hasznos anyagot. Szóval a lényeg, LEHET kenyérsütőben lekvárt készíteni. (persze ha van ilyen funkciója)
Volt már ezügyben 2 emlékezetes próbálkozásom, eper és narancslekvárt szerettem volna készíteni. Nem árulok zsákbamacskát, nem sikerült. Az eperből készült öntetszerű, híg valamit még megettük palacsintához, de a narancslekvárnak induló valami a kukában kötött ki. Ami már csak azért is volt fájó, mert előtte 1 hétig, naponta kétszer cseréltem a vizet a beáztatott narancskarikákon. Szóval volt vele macera bőven.
A két kudarc elvette a kedvemet egy időre a további próbálkozástól, azután az idén mégis úgy döntöttem, hogy újra megpróbálom. És most sikerült. A “titok” a boltokban kapható lekvárzselésítő szer használata. Én a Quittin márkájút vettem, de szerintem bármelyik megfelel.Attól függően, hogy 2:1 vagy 3:1-ben típusút választunk, 1,5 kg gyümölcshöz 25 vagy 50 dkg cukor kell. Ilyen aránnyal a lekvárok egyáltalán nem lesznek édesek, megmarad a gyümölcs íze.
Az elkészítés nagyon egyszerű: a gyümölcsöket megmossuk, kimagozzuk, ledaráljuk. Hozzákeverjük a zselésítőt, azután a tartályt a gépbe helyezzük és elindítjuk a lekvárfőző programot. (az enyémen ez 1 óra 20 perc) Nem kell megijedni, nem fog rögtön kavarni, először felmelegíti a lekváralapunkat, utána kezdi a kagyvalást. Én 1:00 fennmaradó időnél szoktam belezúdítani a már forró alapba a cukrot. Ezután már csak az üvegmosás van hátra, amikor lejár a program, a tartályt kiemeljük és a lekvárt még forrón az üvegekbe töltjük. Végül szárazdunsztva rakva hűtjük ki.( becsomagolva, ruhák közé téve, hogy minél lassabban hűljön ki)
Még egy megjegyzés így a végére: a használati útmutatóban azt írták, hogy meggy és cseresznye esetén dupla adag zselésítővel számoljunk. Nos én így tettem, de jövőre nem fogok, mert a meggylekvárom finom lett ugyan, de az én ízlésemhez képest kicsit túl masszív.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:
Szia!
Én sem mertem eddig a gépemben lekvárt főzni,de lehet,hogy jövőre megpróbálom,vagy még most,őszibarackból.Mennyi fér egy szerre bele?
Ez nagyon vicces… tartalékban van egy posztom, szinte szóról szóra ugyanaz, mint a tied, Quittinestül, mindenestül:) Na jó, kenyérsütő gép nincs benne:D
Én évek óta használom a kenyérsütőm eme funkcióját. Nagyon fini lekvárokat készítek vele. A kedvenc a cseresznye. De érdemes kísérletezni a barackokkal és a málnával is! Én a Dr.-os 3:1 zselésítő cukrot használom.
Jó kísérletezést!
Ami az előbb kimaradt: nem szoktam ledarálni a gyümölcsöket, csak kézzel jól összenyomkodom. Így fini darabos lesz a lekvár. És tényleg nem kell dupla adag a cseresznyéhez és a meggyhez.
Én évek óta használom a kenyérsütőm eme funkcióját. Nagyon fini lekvárokat készítek vele. A kedvenc a cseresznye. De érdemes kísérletezni a barackokkal és a málnával is! Én a Dr.-os 3:1 zselésítő cukrot használom.
Jó kísérletezést!
Én csak dagasztásra használom már a gépemet,mindent a sütőben sütök,főleg a kenyeret.Nem is tudom hol a papírja,ezért lenne jó tudni,mennyi gyümi fér bele egyszerre,amit meg lehet benne főzni.
sőt még mikróban is lehet!
bb! Én 1,5 kg gyümölcsből csináltam egy adagot, mert egy csomag zselésítő ennyihez elég. Ennyivel kb. félig volt az én üstöm.Nekem bevált ez a mennyiség, mert ehhez nem kell órákig pucolni, darálni. Egy adag előkészítése kb. fél óra.
Citromfű!
Tényleg jó így lekvárt főzni, nagyon élvezem. Sajnos a cseresznye már leérett mire bennem a gondolat megérett a lekvárfőzésre, málnát pedig az idén nem is láttam- nagy, nagy bánatomra.
Szia miniMálna!
A mikrósütős lekvárfőzés nekem teljesen új. Érdekelne, hogy azt, hogy is kell? Vagy majd a blogodon olvashatunk róla?
Köszi!!
bb! Igazán nincs mit, máskor is szívesen segítek, amiben tudok. Üdv: Zsuzsi