Lekvár kenyérsütőben

2008 július 21. | Szerző: |


 A most következő bejegyzés igazándiból nem is recept. Amiért mégis úgy gondoltam, hogy megírom a tapasztalataimat, mert én is nagyon sok helyen keresgéltem ebben a témában, de nem igazán találtam hasznos anyagot. Szóval a lényeg, LEHET kenyérsütőben lekvárt készíteni. (persze ha van ilyen funkciója)


Volt már ezügyben 2 emlékezetes próbálkozásom, eper és narancslekvárt szerettem volna készíteni. Nem árulok zsákbamacskát, nem sikerült. Az eperből készült öntetszerű, híg valamit még megettük palacsintához, de a narancslekvárnak induló valami a kukában kötött ki. Ami már csak azért is volt fájó, mert előtte 1 hétig, naponta kétszer cseréltem a vizet a beáztatott narancskarikákon. Szóval volt vele macera bőven.


A két kudarc elvette a kedvemet egy időre a további próbálkozástól, azután az idén mégis úgy döntöttem, hogy újra megpróbálom. És most sikerült. A “titok” a boltokban kapható lekvárzselésítő szer használata. Én a Quittin márkájút vettem, de szerintem bármelyik megfelel.Attól függően, hogy 2:1 vagy 3:1-ben típusút választunk, 1,5 kg gyümölcshöz 25 vagy 50 dkg cukor kell. Ilyen aránnyal a lekvárok egyáltalán nem lesznek édesek, megmarad a gyümölcs íze.


Az elkészítés nagyon egyszerű: a gyümölcsöket megmossuk, kimagozzuk, ledaráljuk. Hozzákeverjük  a zselésítőt, azután a tartályt a gépbe helyezzük és elindítjuk a lekvárfőző programot. (az enyémen ez 1 óra 20 perc) Nem kell megijedni, nem fog rögtön kavarni, először felmelegíti a lekváralapunkat, utána kezdi a kagyvalást. Én 1:00 fennmaradó időnél szoktam belezúdítani a már forró alapba a cukrot. Ezután már csak az üvegmosás van hátra, amikor lejár a program, a tartályt kiemeljük és a lekvárt még forrón az üvegekbe töltjük. Végül szárazdunsztva rakva hűtjük ki.( becsomagolva, ruhák közé téve, hogy minél lassabban hűljön ki)


Még egy megjegyzés így a végére: a használati útmutatóban azt írták, hogy meggy és cseresznye esetén dupla adag zselésítővel számoljunk. Nos én így tettem, de jövőre nem fogok, mert a meggylekvárom finom lett ugyan, de az én ízlésemhez képest kicsit túl masszív.

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. bb says:

    Szia!
    Én sem mertem eddig a gépemben lekvárt főzni,de lehet,hogy jövőre megpróbálom,vagy még most,őszibarackból.Mennyi fér egy szerre bele?

  2. fakanál says:

    Ez nagyon vicces… tartalékban van egy posztom, szinte szóról szóra ugyanaz, mint a tied, Quittinestül, mindenestül:) Na jó, kenyérsütő gép nincs benne:D

  3. citromfű says:

    Én évek óta használom a kenyérsütőm eme funkcióját. Nagyon fini lekvárokat készítek vele. A kedvenc a cseresznye. De érdemes kísérletezni a barackokkal és a málnával is! Én a Dr.-os 3:1 zselésítő cukrot használom.
    Jó kísérletezést!

  4. citromfű says:

    Ami az előbb kimaradt: nem szoktam ledarálni a gyümölcsöket, csak kézzel jól összenyomkodom. Így fini darabos lesz a lekvár. És tényleg nem kell dupla adag a cseresznyéhez és a meggyhez.

  5. citromfű says:

    Én évek óta használom a kenyérsütőm eme funkcióját. Nagyon fini lekvárokat készítek vele. A kedvenc a cseresznye. De érdemes kísérletezni a barackokkal és a málnával is! Én a Dr.-os 3:1 zselésítő cukrot használom.
    Jó kísérletezést!

  6. bb says:

    Én csak dagasztásra használom már a gépemet,mindent a sütőben sütök,főleg a kenyeret.Nem is tudom hol a papírja,ezért lenne jó tudni,mennyi gyümi fér bele egyszerre,amit meg lehet benne főzni.

  7. miniMálna says:

    sőt még mikróban is lehet!

  8. maszatjani says:

    bb! Én 1,5 kg gyümölcsből csináltam egy adagot, mert egy csomag zselésítő ennyihez elég. Ennyivel kb. félig volt az én üstöm.Nekem bevált ez a mennyiség, mert ehhez nem kell órákig pucolni, darálni. Egy adag előkészítése kb. fél óra.

  9. maszatjani says:

    Citromfű!
    Tényleg jó így lekvárt főzni, nagyon élvezem. Sajnos a cseresznye már leérett mire bennem a gondolat megérett a lekvárfőzésre, málnát pedig az idén nem is láttam- nagy, nagy bánatomra.

  10. maszatjani says:

    Szia miniMálna!
    A mikrósütős lekvárfőzés nekem teljesen új. Érdekelne, hogy azt, hogy is kell? Vagy majd a blogodon olvashatunk róla?

  11. maszatjani says:

    bb! Igazán nincs mit, máskor is szívesen segítek, amiben tudok. Üdv: Zsuzsi


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!