Szuperanyu sós sütije

2008 augusztus 3. | Szerző: |


Ígértem, hogy beírom, az ígéret pedig mint tudjuk, szép szó… Íme:


Szuperanyu sós sütije


Hv.:


1 kg liszt, fél kg margarin, 15 evőkanál sűrű tejföl, 1 tojás, 5 teáskanál só (aki sósabban szereti, igény szerint elbírt többet is, kóstolgatni kell, mert van olyan só ami jobban sóz, inkább apránként rakjuk bele), 40-45 dkg sajt


Ez egy teljes nagy adag-én feleztem, abból is lett bőven, a tojást a fél adagba is beleraktam, annyival kevesebb tejföl kellett hozzá.


Elkészítés:



  • Egy keverőtálba belerakjuk a lisztet ( alapból finomliszt, de lehet másfajta is, de állítólag akkor nem lesz olyan szép pufi, ezért ilyen esetben rakjunk hozzá egy-két teáskanál szódabikarbónát.

  • Tegyük bele a sót és keverjük össze.

  • Fogjuk a hideg(!) margarint és beladaraboljuk a sós lisztbe, majd összemorzsoljuk vele, gyors mozdulatokkal. Nem szabad vele sokáig vacakolni, mert “elég” a kezünk alatt és később majd nem lesz omlós.

  • Ezután jön a 15 evőkanál tejföl. Ha kevésbé sűrű, lehet hogy kevesebb kell belőle és hamarabb összeáll. Lényeg, hogy rugalmas tésztát kapjunk.

  • Most berakjuk a hűtőbe 1-2 órára pihenni.

  • Amikor letelt az idő, elővesszük a tésztát, közben a sütőnket előmelegítjük 200 fokra.

  • A tésztát lisztezett deszkára rakjuk és kinyújtjuk, majd háromba hajtjuk és hagyjuk 5 percig így pihenni.

  • Azután újra kinyújtjuk és újra háromba hajtjuk és újabb 5 perc pihenés. Ettől lesz állítólag finom, könnyű, ha kisült. Ha sok sajtunk van, rakhatunk a hajtogatáshoz a rétegek közé is, nagyon finom lesz tőle. Most még megkóstolhatjuk a tésztát és ha úgy gondoljuk elkelne egy kis só még, akkor a tetejére nyugodtan szórhatunk.

  • Ezután (utoljára) újra kinyújtjuk kb. 1 cm-es vastagságúra. Tojással lekenjük és megszórjuk jó vastagon sajttal. (lehet még ízlés szerint különböző magokat is szórni a tetejére tökmag(ezt kicsit szúrjuk bele a tésztába), napraforgómag, szezámmag, köménymag, lenmag….. ki mit szeret.

  • Végül feldaraboljuk: derelyevágóval vagy késsel, csíkokra, négyzetekre vagy azt kettévágva átlósag, háromszögekre.

  • Tepsire rakjuk őket(nem kell túl nagy helyet hagyni közöttük, mert fölfele puffulnak inkább)

  • Szép pirosra sütjük őket.

  • Állítólag (nálunk még nem volt rá mód, hogy kipróbáljam) 2-3 hétig is eláll. Zárható fémdobozban, amit alufóliával kibélelünk.

Nagyon finom, eteti magát. Nálunk rekordsebességgel tűnt el a tányérról, alig bírtam pár darabot megmenteni a fényképezéshez.

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!