Karamellás hatlapos

2009 február 16. | Szerző: |


Az ehavi Príma konyha címlapján  annyira étvágygerjesztően nézett ki ez a sütemény, hogy nem bírtam neki ellenállni és elkészítettem. Habár nem egy olcsó és nem egy gyorsan összedobható édesség, az íze kárpótol érte. Nagy sikert aratott és az is kiderült, hogy ez a recept szerepel a mi régi családi receptjeink között is Horthy lepény néven. Olyannyira jól sikerült, hogy az Uram kollégája kifejezetten rossznéven vette, hogy csak egy nap vitt belőle magával. Kiváló vendégváró sütemény, mert minél tovább áll, annál finomabb lesz, szóval jóelőre elkészíthető.


Karamellás hatlapos


 Hozzávalók a tésztához: kb. 1,5 dl tej, 1 csomag (2 dkg) szalalkáli, 60 dkg finomliszt, 10 dkg margarin vagy vaj, 12 dkg porcukor, 2 tojás, késhegynyi só, 1 citrom reszelt héja


Ezekből egy jól kezelhető tésztát gyúrunk. ( a tej mennyisége azért kb., mert függ a liszt minőségétől is, hogy mennyit vesz fel)


Ezután 6 részre osztjuk és enyhén meglisztezett gyúrólapon egyenként kb. 25*30 centis, 2-3 milliméter vastagságú lapokká nyújtjuk. Villával megszurkáljuk, hogy sütés közben ne hólyagosodjon föl. Előmelegített sütőben, közepes lánggal 6-7 percig sütjük vigyázva, mert gyorsan megéghet. Nem kell megijedni, kemények, törékenyek lesznek a lapok, de a krémtől másnapra majd jól megpuhulnak.


Hozzávalók a krémhez: 40 dkg kristálycukor, 1,6 liter tej, 2 csomag főzős vanílás pudingpor, 2 csomag főzős csokis pudingpor, 2-3 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 2 csomag vaníliás cukor, 25 dkg margarin


A cukrot egy lábasban felolvasztjuk és világosbarnára karamellizáljuk, aztán óvatosan, mert fröcsköl, 6 dl tejet ráöntünk. A hideg tejtől a cukor vissza fog keményedni, de nem gond, kis lángon fölforralva a tejet, a karamell újra fel fog olvadni benne.


A maradék 1 liter tejet a kétféle pudingporral és a kakaóval simára keverjük és a forró karamellás tejhez öntjük, vaníliás cukorral ízesítjük és kevergetve pár perc alatt sűrű krémmé  főzzük. Langyosra hűtjük és kanalankét hozzádolgozzuk a puha margarint.


A langyos krémmel megtöltjük a lapokat, úgy, hogy a tetejére is maradjon egy kevés. Egy éjszakán át hűtőben pihentetjük. Másnapra megpuhul, összeérik. Megporcukrozzuk és forró vízbe mártott késsel szeletekre vágjuk.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Lianna says:

    Ez kínzás! Nagyon szeretem a hatlapos sütit.:) Egyszer biztosan rászánom magam és elkészítem. Addig csak ábrándozom, a szombathelyi főiskola büféjébe árulnak hatlapos sütit, megszépítette az utóvizsgás napokat is egy-egy szelet!:)

  2. citromfű says:

    Szia!
    Nézz be hozzám, vár ott rád valami:)

  3. ldus says:

    Pegelt cukorral leöntve a felső lapot,majd vizzes késsel azzonal felvágva – hamis dobos lesz!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!