Milka torta

2008 február 7. | Szerző: |


 

Íme az első restanciám. Nálunk ez az egyik favorit torta. Az eredetije Stahl Juditot dicséri, bár én azért változtattam rajta. Főleg a tésztáján. A krém változatlan maradt, leszámítva, hogy kevesebb cukrot teszek bele. Réges-régen, mikor indult a Stahl műsora, még tematikus adások voltak (hasonló mint most a Nigelláé), volt halas, gyors vacsorás, csokis stb. és ráadásul akkor még a saját barátai, családtagjai is szerepeltek egy-egy epizódban. (mára ebből ugyebár csak Hanna maradt) Nos egyik ilyen alkalommal az unokahuga születésnapjára készített egy hasonló tortát. Pár évvel később pedig újra feltűnt a Csokis édességek videókazettáján. No nekem innen van meg a recept és azóta is nagy lelkesedéssel használom. Nagyon finom torta. Ja és az eredeti verzió szerint nem sima tört mogyorós Milka való hozzá, hanem mazsolás-mogyorós, de nálunk a mazsola tiltólistás, ezért a variálás.


Milka torta


– az eredeti történet szerint Stahl egy vajas piskótatésztából süti az alapot. Én kipróbáltam és nekem nagyon nem jött be. Olyan furcsa volt az állaga. Persze benne van a pakliban, hogy én rontottam el valamit, ennek ellenére én azóta mindig sima piskótakarikákat sütök. Azt viszont jó sok tojásból, általában 8-ból.


–  az eredeti recept szerint két külön formában sütjük, de szerintem az csak légkeveréses sütőben működik, úgyhogy két lehetőség van, vagy kétszer készítünk fél adagot és kétszer sütünk piskótakarikát vagy pedig kb. 2 tojással megemeljük az adagot( persze minden másból is arányosan) és egyszerre sütünk egy nagyobb piskótát.
Én az utóbbit választottam és bevált.


Még egy változtatást csináltam itt, én kihagytam a kakaót és sima sárga piskótát csináltam, mert mi nem annyira szeretjük a csokis lapot, de ez egyéni ízlés dolga.



A krém:



– 2 tábla ( eredetileg milka,de szerintem jó hozzá a boci is) tört mogyorós csoki
– 2 csomag főzhetős vaníliás pudingpor
– 5+5-6 dkg ( eredetileg 15 dkg) cukor
-1+4 dl tej
– 1 vaníliarúd ( én 2 csomag vaníliás cukrot használtam)
– 25 dkg vaj( én szentségtörésként margarinnal helyettesítettem


Elkészítés: – a darabokra tört csokit gőz felett megolvasztjuk
– a pudingporokat összekeverjük 1 dl tejjel és 5 dkg cukorral, közben a 4 dl tejet a vaníliával egy lábosban felforraljuk
– a forró tejet a pudingos kevercshez öntjük, majd az egészet visszaöntjük a lábosba és kevergetve, gyenge tűzön besűrítjük.
– a még meleg pudinghoz hozzátesszük a maradék cukrot( na én itt változtattam a hozzászólás hatására, csak 5 dkg cukrot tettem hozzá, szerintem elég volt, mert a csokiban is van cukor bőven és itt nem lett émelygősen édes a krém, de azt ajánlom kóstolja meg mindenki és döntsön ízlése szerint)
– végül hozzátesszük az olvadt csokit is, alaposan összekavarom aztán hűtőbe rakjuk, hogy jól megdermedjen.
– 1-2 óra múlva kivesszük, a puha vajat( margarint) robotgéppel habosra keverjük és apránként adjuk hozzá a csokikrémet



– végül a piskótakarikát 4 felé vágjuk, töltjük, kívülről is bekenjük, oldalt meg a tetejét is, az oldalát bepaníroztatjuk piskótamorzsával,darált dióval,, ostyarudakkal, mogyoróval, mandulával stb. Én most mogyorókrémes ostyarudakkal raktam körbe és a tetejét is mogyorós pralinéval díszítettem.
– a tetejét tetszés szerint díszíthetjük én a krémmel díszítettem, de eredetileg Stahl Judit csokival bevonja és fehércsokicsíkokkal és bonbonnal díszíti, de ez már csak kedv és fantázia kérdése.


 

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. BARTÓKOCSKA says:

    Szerintem tök jó lett, és finom is lehet.Megkóstolnám!
    Csak így tovább.HAJRÁÁ

  2. L.Andi says:

    Szia nagyon tetszik a recept.
    Egy kérdésem lenne: a tejet és a pudingot helyettesíthetem főzőtejszínnel? Mert nekem azt ajánlották.
    köszi, Andi

  3. maszatjani says:

    Szia Andi!
    Hát ha úgy érted, hogy a pudingot a tejszínnel főzöd meg és nem a tejjel, akkor szerintem mehet a dolog. Máshogy nem nagyon tudom elképzelni, hogy hogy lehetnek a tejet és a pudingot is kihagyni és főzőtejszínnel helyettesíteni. Remélem tudtam segíteni, de ha elakadsz írj nyugodtan, ha tudok, segítek. Üdv: Zsuzsi

  4. L.Andi says:

    Kedves Zsuzsi!

    Köszönöm, hogy válaszoltál.
    Úgy döntöttem, hogy nem kísérletezem, hanem a te bevállt recepted alapján készítem el a tortát.
    Mégegyszer köszi a segítséget, és majd megírom, hogy hogy sikerült!
    Andi


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!