Húsvét 2009. – Citromos szelet

2009 április 25. | Szerző: |


A nemrég vásárolt Csábító házi sütemények c. könyvből való a recept, és amennyire egyszerű, alapvető hozzávalókból  áll össze és amennyire semmitmondóan néz ki, szinte hihetetlen, hogy milyen finom, süteményt tudunk belőle készíteni, mindenféle méregdrága és flancos hozzávaló nélkül. Ebből is látszik, hogy a régi háziasszonyok tudtak valamit. Akár egy nappal előbb is elkészíthetjük, mert minél tovább áll, annál finomabb lesz. Puhulás után, szinte szétomlik az ember szájában, még harapni sem kell. Lehetetlen abbahagyni!


Citromos szelet


Tészta:


30 dkg liszt, 1 dió nagyságú zsír, 1 csomag szalalkáli, 3 evőkanál cukor, 1 tojás, kb. 1 dl tej ( függ a liszttől és a tojástól, hogy mennyi kell, figyelni kell, hogy mennyit vesz fel) 3 lapot sütünk belőle!


Krém:


25 dkg margarin, 25 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja és leve, 4 dl tej, 4 kanál liszt


– a lisztből és a tejből csomómentes, sűrű pépet főzünk


– a puha margarint habosra keverjük a porcukorral és hozzáadjuk a citrom héját és levét


– amikor a lisztes pép langyosra hűlt, apránként, robotgép segítségével hozzákeverjük a citromos-margarinos krémhez


– ezzel a krémmel töltjük meg a lapokat, azután jó pár órára, de inkább egy éjszakára magára hagyjuk, hogy megpuhuljanak a krémtől a lapok, összeérjenek az ízek


– tálaláskor porcukorral szórjuk meg

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. móni says:

    Mikor olvastam, hogy milyen omlós, rögtön tudtam, hogy csak szalalkális lehet, azt meg nem szeretem csinálni 🙁 De szívesen megeszem 😉

  2. Zsuzsi says:

    Szia! Hát igen, nincs sülés közben túl jó szaga, de az íze azért kárpótol. : )Zsuzsi

  3. Éva says:

    Mi az a szalakáli? Igy lehet kérni a boltban, hogy szalakálit kérek? Miből állitják elő?

  4. Zsuzsi says:

    Szia Éva!
    Bevallom majdnem megfogtál, mert fogalmam sem volt,hogy miből állítják elő a szalalkálit, de utánanéztem, tehát a válasz: (ammonium-hidrogén-karbonát)Általában a mézes, vagy omlós tésztákat lazítjuk vele, vékony lapok, aprósütemények készítésére alkalmas. 60 °C fok feletti hőmérsékletű sütőben széndioxidra, vízre és ammóniára bomlik. Mivel a tészta a magas hőmérsékleten könnyen visszafogja az ammóniát, ezért használjuk inkább vékonyabb, könnyebb sütemények lazítására. A boltokban a sütőporok környékén keresd, ugyanolyan pici tasakban van, amit én vettem annak szürke a zacskója, de nyilván lehet másmilyen is. Süléskor erős szaga van, de nem vészes, mint már írtam az eredmény kárpótol. Remélem segítettem. Üdv: Zsuzsi


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!