Házi sóskifli

2007 október 12. | Szerző: |

 



 


Mit érdemel az a bűnös, aki vasárnap délután jön rá, hogy kevés kenyeret vett? Nos, jólmegérdemelt büntetésként, állhat neki kiflit sütni, hogy másnap hajnalban legyen mit tenni a elemózsiás tatyóba. Még szerencse, hogy a lusta vagy modern ( a megfelelő aláhúzandó) háziasszonyok  jó barátja a kenyérsütőgép nem ismeri a szabadnap fogalmát. Így azután a munka nagy részét elvégezte, rám már csak a formázás és a sütés maradt. No meg a babérok learatása, hogy milyen csuda háziasszony is az, aki vasárnap kora este frissen sült kiflit rak a vacsoraasztalra.


Házi sóskifli


A recept a nemrégiben bepostolt Házi sütemények c. könyvből származik.


Hozzávalók:


68 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1,5 dkg só, 2 dkg kristálycukor, 2 dkg tejpor, 2 dkg olvasztott margarin, 4,5 dl langyos tej


Tetejére: köménymag, szezámmag vagy nagyszemű só


Elkészítés: Ha van kenyérsütőnk mindent pakoljunk bele, betartva az alapszabályokat. ( folyadékok alulra, szilárdak felülre- só és élesztő ne érintkezzen), majd jöhet a kelesztő program.


Ha nincs, akkor az élesztőt felfuttatjuk egy kevés cukros tejben és utána hozzáadjuk a többi hozzávalóhoz. Sima tésztát dagasztunk belőle, majd  egy órát kelesztjük.


A megkelt tésztából kifliket formázunk


1. vagy körlapot nyújtunk és azt daraboljuk kisebb-nagyobb háromszögekre, aszerint, hogy mekkora kifliket akarunk kapni


2. vagy nyújtunk két darab 14 cm széles és 40 cm hosszú 4mm vastagságú téglalapot, amit azután háromszögekre darabolunk.


A kifliket tepsibe rakjuk és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.


Ha van kenyérsütőnk este is bekészíthetjük a tésztát, akkor reggel csak formázni és sütni kell. Ilyenkor tej helyett vizet használjunk!

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Doctorpepper says:

    én is ugyanezt a receptet használtam egy hete:) : http://csakapuffin.blogspot.com/2007/10/hzi-kifli.html
    szerintem is remek volt!

  2. maszatjani says:

    Szia Doctorpepper!
    Bizony, tudom, hogy te is megsütötted ezt a kiflit, merthogy szoktam olvasni a blogodat. Nagyon tetszik. A narancsos tiramisudat készülök hamarosan megcsinálni, csak várom, hogy lehessen kapni finom narancsot, nem horror áron. További jó sütés-főzés és blogolást kívánok Neked. Üdv: Zsuzsi

  3. alejandro says:

    zsuzsi77, ezt hogy találtad ki?
    Eredetileg a Stahl Juditról is csak azt mondták, mások írják a recepted helyette… kiderült, tényleg átkozottul jó szakács.
    Tanusítom, ettem a főztjéből.
    Üdv, Spanyolhonból. Egyelőre.
    tudod, K i

  4. alejandro says:

    Biztos finom. Megpróbáltam.
    qra rosszul sikerült.
    Még találkozunk, remélem
    alejandro


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!