Román krémes
2007 november 12. | Szerző: maszatjani |
Őszinte leszek: ez nem az a süti, amit gyakran meg fogok csinálni, ugyanis baromi macerás. Legalábbis olyasvalakinek, aki nem szeret tésztát nyújtani. (én pedig olyasvalaki vagyok) Az íze-állítólag-finom volt, én nem tudom, mert még mindig meg vagyok fázva, úgyhogy nem nagyon érzem az ízeket. Amennyit éreztem belőle az azt mutatta nekem is, hogy jó kis süti ez, de a nyújtás miatt én csak sátoros ünnepeken fogok nekiállni. A recept amúgy az egyik kolleganőmtől származik, nagyon dicsérte, ezért vágtam bele. A tölteléket amúgy tényleg tök könnyű elkészíteni. ( Csak az a fránya nyújtás ne lenne.)
Román krémes
Tészta: 50 dkg lisztből, 10 dkg darált dióból, 25 dkg porcukorból, 2 evőkanál mézből, 1 evőkanál szódabikarbónából és 4 tojásból tésztát gyúrunk.
Két órát pihentetjük, majd 5 részre osztjuk és 5 lapot sütünk belőle. ( Na én ezt itt eltoltam, mert fejből csináltam és 6-ra emlékeztem, ezért elég kicsik lettek a lapjaim a sütim meg jó vastag.)
Ha kisültek, megtöltjük őket a következő krémmel.
Krém: 30 dkg darált diót, 25 dkg porcukrot, 1 liter tejföllel és 2 csomag vaníliás cukorral hidegen simára keverünk és ezzel töltjük meg a lapokat.
Másnapra megpuhul és jól szeletelhető lesz.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:
Ígéretes:-) De mitől román?
Jónak tűnik, de én ezt Marlenka néven ismerem, amely cseh nemzetiségű 🙂
Szia gabojsza!
Igaznándiból fogalmam sincs, hogy miért ez a neve. Csak tippelni, tudok, hogy szerintem azért, mert tőlünk csak pár km a román határ és valószínűleg valaki onnan kapta ezt a receptet és azután ezért ilyen néven terjesztette tovább. De ez tényleg csak tipp. Üdv: Zsuzsi
Szia Baboona!
A tésztája tényleg hasonlít a Marlenkáéra, de én úgy tudom, hogy annak a töltelékének sűrített tej az alapja és maga a süti pedig örmény eredetű. De persze simán lehet az, hogy ez a román krémes annak egy kissé átvariált változata és a Marlenka volt a kiindulópont. Abban biztos, hogy egyeznek, hogy mindkettő elég munkás. Üdv: Zsuzsi
Azért román mert a románok csinálták a legtöbb változatát köztük ezt is. Cseh nemzetiségű nem lehet mert ennek az eredete olyan korból származik ahol még nem volt csehország!
Legyek oszinte en meg eddig sehol se olvastam a roman receptes konyvekbe.Minden esetre jonak tunik.
ez a recpt ősze visza van irva miaz hogy itt el toltam csak ki kelet volna javitani nem 5 hanm akor 6 kelet volna irni de a süti igyis finom meg csináltam