Egy újabb citromos édesség- görög citromos süti

2007 augusztus 29. | Szerző: |

 



Ha lúd, legyen kövér alapon, most megint egy citromos édesség következik blogírói pályafutásomban. Stahl recept ez is, a legújabb Végre otthon c. könyvében szerepel. Ott néztem ki, még talán  tavaly novemberben mikor megjelent a könyv. Azután csak halogattam és halogattam a megsütését. Hogy miért? Nos egyrészt, volt némi fenntartásom a sziruppal való megöntözéssel kapcsolatban, féltem, hogy tocsakos lesz tőle a süti, azt pedig ki nem állom. (  most amikor rávettem magam az elkészítésére, kiderült, hogy a félelmem alaptalan volt, mert nem tudom mi, ( talán a gríz) úgy felszívja a szirupot, mint a pinty. ) Bár nem tudom a pinty szív-e valamit fel, főleg szirupot? Na mindegy.


A másik dolog, ami miatt halogattam, az, hogy az én fejemben vannak téli és nyári sütemények, édességek. És a citromos sütik nekem a nyárhoz kötődnek. Kivételt képez  a citromkrém, amit erős nyomás hatására kénytelen vagyok akár decemberben is legyártani.


Szóval ilyen előzmények után hétvégén nekifogtam a sütésnek. A cukor mennyiségét csökkentettem, a előbbi postomban leírt ok miatt. Nagyon finom sütemény lett a végeredmény, sajnálom, hogy nem próbáltam ki hamarabb.


A házi minőségellenőröm szerint azért különösen isteni, mert olyan az íze, mint a citromkrémnek, csak sütiben.


Görög citromos süti ( Stahl Judit: Végre otthon )


Hozzávalók:


20 dkg finomliszt


10 dkg gríz


2 kávéskanál szódabikarbóna


35 dkg cukor ( én csak 25 dkg-ot tettem bele)


1 csipet só


2 és fél dl joghurt


3 tojás


1 citrom


A sziruphoz:


15 dkg cukor


1 és fél dl víz


4 citrom


Elkészítés:


Egy tálba tesszük a száraz dolgokat ( liszt, gríz, szódabikarbóna, cukor,só)


Egy másik tálban összedolgozzuk a nedves dolgokat ( tojás, joghurt,  a citrom héja és a citrom levéből kb. 1-2 evőkanálnyi)


Ha kész a joghurtos kevercset ráöntjük a száraz dolgokra és fakanállal összedolgozzuk.


Amikor elkészül, kivajazott tepsibe ( én egy 20*30-at használtam) öntjük és megsütjük. Nem túl nagylángon kb. 45 percig sütöttem.


Miközben sül, elkészítjük a szirupot: a cukrot, a vizet, a 4 citrom héját és levét először kislángon melegítjük. Amikor fölolvadt benne a cukor, akkor erősebb lángon felforraljuk és 3-4 percig forrásban tartjuk.


Ha a süti megsült, kivesszük és azon nyomban sok-sok helyen villával megszurkáljuk és rákanalazzuk a citromos szirup felét. Negyed óráig állni hagyjuk, azután rálocsoljuk a maradék szirupot is.


A tepsiben hagyjuk kihűlni. Utána kockákra vágva tálaljuk.

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anci Manci says:

    Szia Maszatjani! Ezt a sütit is megcsináltam a vasárnapi ebéd mellé, ami igazán kitűnő csemege! Nagyon tetszik az oldalad!:))

  2. maszatjani says:

    Szia Anci Manci!
    Nagyon örültem a kedves soraidnak, annak pedig külön, hogy ízlettek azok az ételek, sütik amiket itt nálam találtál. További jó olvasgatást és sütés-főzést kívánok neked. Zsuzsi


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!