Adventi aprósütemények 2008.-Habsipkás mogyorós korong

2008 december 5. | Szerző:


Ragyogó napsütés, tavaszias időjárás ide- vizsgaidőszak oda, az adventi készülődések azért már javában folynak nálunk. Tudni kell, hogy az én Uram nagyon szereti a karácsonyt és azzal ezzel járó összes csillogó-villogó-zenélő égőt, kütyüt, ablakdíszt, hagyományt, szokást, rituálét. Az a típus, aki augusztus 12-én, a Balaton parton üldögélve, hattyúetetés közben is arról érdeklődik, hogy várom-e már a karácsonyt?Természetesen ez a kérdés, a december közeledtével egyre gyakrabban hangzik fel. Ezért, azután mikor végre beköszönt advent első vasárnapja, felgyúlnak a fények minálunk, és elindul a készülődés, az ünnepvárás. Tavaly majdnem a lakásnak is sikerült (mármint felgyulladnia) miután az én drágám szerint gondosan és stabilan álló fenyőfa ráborult az adventi koszorúra, amin lévén december 24-e, mind a 4 gyertya égett. De ez egy másik történet.


Szóval, ha advent, akkor  természetesen az aprósütemény-sütés sem maradhat el.  Íme az egyik múlt heti kedvenc. Tudni kell, hogy én nem vagyok sem a habcsók, sem a habcsók jellegű sütemények rajongója, ez azonban még engem is meggyőzött, tényleg eteti magát. Felvéve az állandó adventi repertoárba.


A sikert mi sem mutatja jobban, mint a fenti fénykép- mire a fotózásra került a sor, alig árválkodott néhány darab a sütisdoboz mélyén.


Kicsit variáltam a recepten: kihagytam a mogyorós grillázst (fogalmam sincs, honnan szerezhetnék, igaz nem is nagyon keresgéltem), és behoztam új elemként, hogy lekvárral kentem meg a kis korongokat, nekünk így sokkal jobban ízlett.


 Habsipkás mogyorós korongok (Tina karácsony 2004)


Hozzávalók kb.45 darabhoz


1 tojás+1 tojásfehérje, 17-18 dkg liszt, késhegynyi sütőpor, 20+5 dkg kristálycukor, 10 dkg vaj, 1 teáskanál rum, 2 evőkanál citromlé, 2 teáskanál étkezési keményítő, 3 evőkanál darált mogyoró+ a díszítéshez 45 db


Elkészítés:


– a lisztet, a sütőport, 5 dkg cukorral, a vajjal (én puhával dolgoztam), a tojás sárgájával és a rummal omlós tésztává összegyúrjuk. Igen, tudom, hogy az omlós tésztához hideg vaj kell,  de én így szoktam és nekem bevált.


– ha elkészült a tésztánk, belerakjuk egy zacskóba és 30 percre hűtőbe rakjuk.


– a két tojásfehérjét habbá verjük, ha már majdnem kemény hozzárakjuk a citromlevet, majd beleszórjuk a keményítővel elkevert maradék 20 dkg kristálycukrot.


– ezután kinyújtjuk a tésztát- legkönnyebb két réteg folpack vagy kettévágott, nagyobb méretű zacskódarab között és korongokat szaggatunk ki belőle. (eredetileg 4 cm-est írt a recept, én ennél kisebbeket gyártottam-kb. 2-2,5 cm átmérőjűeket.


– a korongokat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük


– megkenjük őket vékonyan baracklekvárral


– a tojásfehérjehabot kivágott zacskóba vagy nyomózsákba vagy egyéb más célszerkezetbe töltjük és a korongokra nyomunk egy-egy adag habot.


-tetejüket megszórjuk darált mogyoróval, közepükbe egész mogyorószemet ültetünk


– előmelegített sütőben 150 fokon 20-25 percig sütjük

Címkék:

Lekváros aprósüti

2008 augusztus 30. | Szerző:


 Néha milyen véletleneken múlik egy új recept felfedezése… Még múlt hétvégén, egyik este, nem voltam álmos, olvasni nem volt kedvem,  a tévében csak válogatott kínzásokkal teli filmek mentek, a tvpaprikán egy ezerszer látott Bede Robi ismétlést adtak, az Uram pedig a Bibliáját olvasta mellettem (Mezőgazdasági Technika). Addig-addig vergődtem, hogy eszembe jutott, hogy van egy csomó felvett, de meg nem nézett főzős műsorom: zömében Stahl és Nigella. Nosza, be is kapcsoltam. Stahl sok egyéb más mellett készített egy tök egyszerűen látszó lekváros aprósütit, ahogy ő mondta: “semmi különös, mégis mindig az utolsó darabig elfogy”. Megtetszett, másnap neki is duráltam magam, hogy elkészítsem. Emlékeztem, hogy a gyors sütis könyvében is benne van ez a recept. Így is van, arra azonban,hogy nem ugyanaz a kettő már csak a végén jöttem rá. ( a videón együtt sütötte a lekvárral, a könyvben pedig egy utólag töltött változat van) Én összegyúrtam a két receptet és a végeredmény isteni lett. Omlós, könnyű, eteti magát. Ráadásul alig kell hozzá valami, igazi minimálédesség és minden hozzávalója olyan, hogy nagy eséllyel megtalálható a konyhánkban még a fizetés előtti utolsó napon is.


Íme az összegyúrt, kissé módosított recept. Én egy kicsit savanykás meggylekvárral készítettem, frenetikus sikert aratva.


Lekváros aprósütik (Stahl Judit receptjei alapján)


Tészta:



  • 12,5 dkg puha vaj

  • 5 dkg porcukor

  • 1 vaníliarúd (helyette én vaníliaaromát használtam)

  • 15 dkg finomliszt

  • 1 csipet só

A töltéséhez lekvár-legjobb egy kicsit savanykásabb és sűrűbb fajta.


Elkészítés:



  • A puha vajat robotgéppel összehabosítjuk a porcukorral és hozzáadjuk a vaníliaaromát (vagy a kis fekete pöttyöket)

  • Ezután a lisztet összekeverjük a sóval és a robotgépet lassú fokozatra állítva fokozatosan belevegyítjük a lisztet a cukrot- vaníliás vajba. Nem fog teljesen összeállni, de kézzel egy-két mozdulattal egy puha tésztát kapunk.

  • A tésztából 2-3 cm átmérőjű golyókat formálunk és tepsire helyezzük őket, egymástól kb. 4-4 cm távolságra.

  • Fakanállal vagy az ujjunkkal mindegyiknek a közepébe fúrunk egy lyukat, amibe tesszünk egy adag lekvárt. (nem spóroljunk nagyon vele, de ne is legyen túl sok, mert akkor szétfolyik és megég)

  • Az előmelegített sütőben 10-15 perc alatt, közepes fokozaton megsütjük őket. Ne süssük őket nagyon meg, mert akkor elvesztik az omlósságukat és inkább ropogósak lesznek. Bár….. ki, hogyan szereti.

Ekkora adagból kb. 20 db süti lesz, ami pillanatok alatt fogy el. Az a típusú édesség, ami hamarabb eltűnik a tányérról, mint ahogy kiveszed a következő adagot.


A tésztát lehet variálni dióval, mogyoróval, mandulával, kakaóval stb.-ilyenkor a hozzáadott mennyiséget, a lisztből le kell vonni.

Címkék:

Újabb keksztranszport- Narancsos, kandírozott narancshéjas és kávés keksz

2008 február 15. | Szerző:



Nemrégiben döbbentem vettem észre, amikor kora délután a blogom statisztikájára kattintottam, hogy ugrásszerűen, háromszorosára nőtt néhány óra alatt a látogatóim száma. Bár nagyon örültem, nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy mi lehet az oka. Az előzményekben rákattintottam azokra a linkekre, amelyről legutóbb érkeztek hozzám látogatók és kiderült, hogy az nlc-n valaki nyitott egy topikot. Az volt a lényege, hogy tippeket kért ahhoz, hogy milyen aprósütiket süssön ajándékba. Valamelyik kedves olvasóm emlékezett arra, hogy én még júliusban gyártottam ilyen anyunak és ajánlotta a blogomat a topic indítójának. Persze ezt sokan mások is elolvasták, innen volt hát a nagy érdeklődés.


Elmeséltem ezt anyunak, akinek erről rögvest eszébe jutott, hogy milyen jó is volt az és most is milyen jól jönne neki egy ilyen meglepetés. Hát persze, hogy nekiálltam sütni. No, nem akkora mennyiségben, mint régen, de azért 3 fajta keksz elkészült. Az egyik az itt már bemutatottStahl féle fahéjas keksz volt, a másik kettő pedig a szintén hozzá köthető karácsonyi kekszrecept mintájára készült. (Végre otthon c. könyv 150. oldal)


Nagyon finom és jól variálható alaprecept, ajánlom minden kísérletező kedvű kekszsütögetőnek. Elő a fantáziával és hajrá!


Karácsonyi kekszvariációk (Stahl J. receptje alapján)


1 adag kekszalap hozzávalói


25 dkg puha vaj/margarin


15 dkg cukor


1 vaníliás cukor


1 tojássárgája


30 dkg liszt


A vajat habosra keverjük a cukorral és a vaníliával, majd hozzádolgozzuk a tojássárgáját. Végül pedig hozzáadjuk a lisztet. Összegyúrjuk.


Ezután jön az ízesítés, íme Stahl variációi:


narancsos-mazsolás (narancshéj, 10 dkg mazsola-rumba áztatva előtte, 2 csepp narancsolaj, sütés előtt őrölt mandulába hempergetni)


csokis (fahéj és 10-10 dkg fehér, ét és tejcsoki apróra vágva)


kókuszos ( 4 ek kókuszreszelék, kevés gyömbér, zöldcitrom héja, 3 ek kókuszlikőr)


Nos nekem nem voltak mindenféle különleges hozzávalóim, összeszedtem amit találtam és avval dolgoztam.


1. A tésztát kétfelé szedtem a narancsos variációhoz ment 1 narancs reszelt héja és a felének a leve valamint egy fél dobozni maradék kandírozott narancshéj. Juj! Ez nagyon finom tészta lett.


2. A kávéshoz pedig szimplán hozzáöntöttem egy tasaknyi 3in1-ben nescafe-t és úgy gyúrtam össze.


Hurkába gyúrtam és folpackba csomagolva a hűtőbe raktam pihenni. Egy pár óra múlva elővettem és kb. 1 cm vastagságú karikákat vágtam belőle. Sütőpapíros tepsibe raktam és előmelegített sütőben szép aranybarnára sütöttem őket.


Nem túl vékony kekszek lesznek, olyan ” jó beleharapni” típusúak.



 

Címkék:

Habcsók

2008 január 31. | Szerző:


 

A fánk sütésekor kimaradt 4 tojásfehérje, úgyhogy takarékos háziasszony módba kapcsoltam és habcsókot sütöttem belőle. Viszonylag ritkán állok neki, pedig tényleg tök egyszerű és kiadós, ráadásul Jani nagyon odavan érte.Most sem tartott sokáig a készlet, pedig nem lettek túl szépek, most nem csinosítgattam őket. Régebben volt, hogy színes cukrokkal raktam ki , sőt ételfestékkel színeztem meg a habot. Most csak ilyen kis naturálisak lettek, de az eltűnési sebességéből következtetve finomak voltak.


Habcsók


– ahány tojásfehérje annyiszor


– 10 dkg porcukor


– 1 kávéskanál ecet


A hozzávalókból nagyon kemény habot verünk, azután kizsírozott tepsire kis halmokat rakunk egymástól néhány centire és langyos sütőben inkább szárítjuk, mint sütjük. Ne maradjon nyers a belseje, mielőtt kivesszük az alját is nézzük meg, ott nehezebben szárad. A legjobb, ha beáldozzunk egy darabot, amit kiveszünk, amikor már jónak gondoljuk és kettétörve leellenőrizzük. Úgy jó ( a habcsók-kedvelők) szerint, ha jó kemény, roppanós a süti. Legalább 40-50 perc kell egy adagnak. Ha befér akár két tepsi is lehet a sütőben egyszerre.

Címkék:

Karácsony 2007. – Diós szívek

2007 december 28. | Szerző:


Számomra ez a süti volt az idei karácsony sztárja, pedig eredetileg nem is akartam megsütni, mivel nem szoktam aprósütit készíteni az ünnepekre, csak advent idején. Ez azonban annyira megfogott, mikor megláttam a Nők Lapja 2005. téli számában, hogy muszáj volt megsütnöm. És határozottan állítom, hogy nagyon-nagyon jó döntés volt a részemről. Legközelebb talán annyit változtatok rajta, hogy a tetejét teljesen bevonom tejcsokival, mert nagyon jól harmonizált a csoki íze a lekvárral és a dióval és ez a pöttynyi szerintem túl kevés volt.


A másik dolog, hogy a tetejére szánt dió megpirítására ne sajnálják az időt, mert olyan mély íze lesz tőle, ami új értelmet ad a dió eddigi fogalmának. És ez nem túlzás.


Ez a süti a karácsonyi beszámolóm utolsó darabja, csupán egy recepttel vagyok még adós. Feltétlenül be akarom jegyezni az anyukám által szentestére készített bazsalikomos-camamberttel töltött csirkemell receptjét, mert valami isteni finom volt. 


De most íme a diós szívek receptje. A képen száradás közben láthatók, még bedobozolás előtt.


Diós szívek


Hozzávalók: 16 dkg darált dió, 16 dkg puha vaj vagy margarin, 8 dkg porcukor, 1 vaníliás cukor, 1 csipet só, 1 evőkanál rum, 1 tojás és 32 dkg finomliszt.


A darált diót serpenyőben, zsíradék nélkül világosbarnára pirítjuk, utána egy lapostényérra öntjük, nehogy a tovább dolgozó hő miatt megégjen a dió. 


A vajat vagy margarint, a porcukorral, a vaníliával, a csipet sóval habosra keverjük.


Hozzáadjuk a rumot, a tojást, a lisztet és a kihűlt diót és a robotgép dagasztóspiráljával jól összedolgozzuk.


Ha kész a tészta, akkor min. 12 órán át a hűtőben pihentetjük.


Másnap a tésztát 3 mm vastagságúra nyújtjuk, szívformával (vagy egyébbel) kiszúrjuk és sütőpapírral bélelt sütőlapokra rakjuk.  20 percre hidegre tesszük, majd előmelegített sütőben 12-15 perc alatt megsütjük. Hagyjuk a sütőlapon kihűlni.


Ha kész, akkor finom, savanykás lekvárral (áfonya, málna, meggy stb.) ragasztgassuk össze őket.


Végül csokit olvasztunk (szerintem a tej a nyerő, de aki szereti az étcsokit, az válassza azt) és minden összeillesztett pár tetejére egy nagyobb pötty csokit rakunk és ráültetünk egy szem felezett diót, amit előtte sütőben, zsíradék nélkül pár perc alatt kicsit megpirítunk.


Ezután dobozba rakjuk és folyamatosan rájárunk míg el nem fogy.

Címkék:

Adventi aprósütemények 5.- Lekváros linzer

2007 december 12. | Szerző:


 


A recept a már többször említett Farsang Erika Szuperanyus könyvéből való. Ez tipikusan az a bedobozolós,nem túl dizájnos de  minél tovább áll, annál finomabb aprósütifajtából való.


 


Lekváros linzer


10 dkg cukor, 25 dkg margarin, 30 dkg liszt, 1 egész tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja


Kenéshez: 1 tojásfehérje


Díszítéshez: 5 dkg darált dió vagy mogyoró és/ vagy olvasztott csoki


Töltéshez: jófajta (legjobb a házi) savanykás lekvár Szerintem legjobb a meggy, de nekem most csak barack volt, az sem vált kárára.


A hozzávalókból omlós tésztát gyártunk. (Minden hozzávaló hideg legyen és ne fogdossuk túl sokáig, mert akkor bodag lesz a tésztánk)Először tegyük egy tálba a lisztet, cukrot és morzsoljuk el benne a hideg  margarint, jöhet hozzá a vanília és a citromhéj és végül fogassuk össze a tojással.


1 óráig hideg helyen pihentetjük,  fél cm vastagságúra kinyújtjuk, majd tetszőleges formákra szaggatjuk és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.


– ha nagyon finomat akarunk, akkor a kiszaggatott formák felét tojásfehérjébe majd a darált dióba forgatjuk.


– a kihűlt párokat lekvárral összeragasztgatjuk, ha nem dióztunk, akkor jöhet a csokimáz.


Ahogy telnek a napok, úgy lesz egyre omlósabb, egyre finomabb a süteményünk. Bedobozolva sokáig, akár hetekig is eláll. (Bár erről személyes tapasztalataim nincsenek, mert nálunk addigra már csak az emléke marad meg)

Címkék:

Adventi aprósütemények 4. – Fahéjas csók

2007 december 10. | Szerző:


 Némi dilemmába kerültem a hétvégén az adventi aprósütemény fogalmával kapcsolatosan. Így karácsony tájékán minden magára valamit adó női magazin vagy receptújság kiad legalább egy adventi aprósütis különszámot, mellékletet, de minimum 4-5 oldalnyit szentel ennek a témának. Nincs is ezzel gond, hiszen jó és újszerű receptekből sosincs elég. ( az már másik történet, hogy mennyire újszerűek néhány újságban a receptek). Ami miatt mégis eltűnődtem az az, hogy az adventi aprósütemény fogalmát kétféleképpen értelmezik.


1. adventi aprósütemény= az adventi időszakban sütött vendégváró aprósütik.


2. adventi aprósütemény= az adventi időszakban sütött, sokáig elálló karácsonyra való sütemények.


Nos, ezekután elgondolkodtam,hogy melyik variációt, gondolatot tegyem a sajátommá. Bevallom- tekintve, hogy a múlt heti termésből már egy darab sincs- nem volt túl nehéz döntés. Miszerint én maradok annál a verziónál miszerint ezek az apróságok  adventi hétvégéken készülnek és nem feltétlenül ragaszkodok ahhoz, hogy karácsonyig kitartsanak.


Persze még a kezdet kezdetén eljátszottam a gondolattal, hogy mindegyik fajtából elrakok és karácsonykor az addigra felhalmozott készlettel is megkínálom a vendégeket, de egyenlőre úgy tűnik, nálunk ez a raktározó üzemmód nem működik. Sebaj, a lényeg úgyis az örömszerzés, az együttlét. Karácsonyra meg majd sütök mást.(legalább lesz bőven miről postolnom itt a blogon)


Szóval a hétvége egyik aprósága, Stahl Judit új, sütis szakácskönyvéből való. Tök egyszerű és alig kell hozzá valami. Ráadásul sokkal de sokkal finomabb, mint amit első olvasásra kinéztem belőle. Pont annyira omlós és pont annyira roppanós, amennyire azt egy fahéjas csillagtól elvárja az ember.


Fahéjas csillagok


Hozzávalók:


15 dkg puha vaj, 4 evőkanál porcukor, 1 vaníliarúd (nálam vaníliaaroma), 15 dkg finomliszt, 1 evőkanál étkezési keményítő,  3 kávéskanál őrölt fahéj


A puha vajat a porcukorral és a vaníliával robotgéppel habosra keverjük.


Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, a keményítőt és a fahéjat. Ezt hozzadjuk robotgépes keverés mellett a vajas keverékhez.


A kész masszát csillagcsöves habzsákba töltjük  és sütőpapíros tepsibe egymástól pár centire kis csillagokat nyomunk.


10-12 perc alatt megsütjük.


Megjegyzés: nekem nincs habzsákom, van viszont tupperes hablabdám, azzal formáztam meg. A tészta nem túl puha, úgyhogy nekem minden tepsi kiformázása előtt mikróba kellett pár pillanatra raknom, hogy könnyen kijöjjön a hablabdából.


Mivel aprók, elég sok lesz belőle 40-50 db, úgyhogy a végét már kézzel formáztam meg, de ezt inkább hanyagoljuk, szebb, ha megformázzuk.(bár az élvezeti értéke ettől nem változik)


 

Címkék:

Adventi aprósütemények 2. – Kakaós csiga

2007 december 3. | Szerző:


 Mostanában kezdem megérteni, hogy miért is járja az a mondás, hogy:” Jó lenne újra 20 évesnek lenni, de csak a mai agyammal, érzéseimmel, tapasztalataimmal.” Az évek során ugyanis annyit bölcsül az ember (persze keserves kínlódások és pofáraesések által), amit már nagyon tud értékelni. Főleg, ha visszagondol a 10 évvel ezelőtti önmagára. Hogy-hogy jön ez egy gasztroblogba? Mióta önálló háztartást vezetek, de talán még előtte is az ünnepek előtt állandó kapkodásban voltam, mindig úgy éreztem ráérek még megvenni az ajándékokat, becsomagolni őket, nagytakarítani, kitalálni, hogy mit sütök, bevásárlólistát írni stb.stb. Azután persze 24-én azt sem tudtam, hogy a tortát töltsem meg, szaloncukrot akasztgassak, terítőt vasaljak vagy pedig hisztizzek, mert az Uram végigtrappolt sáros cipővel a frissen felmosott kövön. Tavaly azután elhatároztam, ezentúl jobban tervezek. Nos, bevallom mérsékelt sikereket könyvelhettem el ( szenteste napján délután 3-kor már belerogyhattam a kádba), de optimista ember lévén vallom a kis siker is siker. Szóval megrészegülve a sikertől az idén még jobban próbálom beosztani az időm, tervet készíteni.


Nos, a tervem része a sütemények, ennivalók kiválasztása időben. Ennek érdekében már november közepe óta esténként karácsonyi főzős újságokat böngésztem és bőszen jegyzeteltem a nekem tetsző recepteket. Persze, – betartva a kronológiai sorrendet- először az adventi aprósütireceptek után kutattam. Így bukkantam rá, a Fanny konyha c. újságban ( most vettem először, de bevallom, hogy én bizony rendszeresen vásárolok  más főzős magazinokat és ilyenkor karácsony környékén még inkább megrészegülök és hajlamos vagyok nagy halom különkiadással hazatérni)Szóval így bukkantam rá erre a kakaós csiga kekszre.


Nagyon mutatós, finom is, de semmi extra ízt ne várjunk tőle. Olyan hagyományos- nem omlós, inkább ropogós, tea mellé való keksz.


Kakaós csigakeksz


Hozzávalók: 30 dkg vaj/margarin, 50 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 2 tojás, 4 dkg kakaópor, 1 db tojásfehérje, csipet só


Vajat elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a cukrot, a sót és a tojásokat és gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk belőle. Ha kész elfelezzük és az egyik felébe belegyúrjuk a kakaóport. Fóliába csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük pihenni.


Utána mindkét tésztát 2-3 mm vékonyra nyújtjuk. Az alsót megkenjük tojásfehérjével, majd ráborítjuk a másik lapot. Egy éles késsel összeszabjuk az éleket, hogy egyformák legyenek. Szorosan feltekerjük, majd kicsit még visszatesszük a hűtőbe, hogy teljesen kemény legyen.


A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tésztát 0,5 cm vastagságú szeletekre vágjuk, sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk őket és kb. 10-12 percig sütjük őket.


Megjegyzés: Szerintem a tészta elbírna még – Stahlosan mondva – egy kis ízturbózást- vaníliaromával, reszelt citromhéjjal.

Címkék:

Adventi aprósütemények 1. – mézeskalács

2007 december 2. | Szerző:

 



 


Régóta tudjuk, hogy a világ ok-okozati összefüggésekből épül fel. Szóval, ha van új, üresen tátongó sütisdobozunk, akkor abba süti kell. Ha ehhez még advent első vasárnapja is van, akkor bizony adventi aprósütemény dukál.


Magyar Ági mézeséről már többször is ódát zengtem. Készítettem már szinte mindenféle alakban és ízben, kivéve a hagyományos karácsonyi mézeskalácsnak. Most ennek is eljött az ideje. Erről jut eszembe, hogy az nlc adventi oldalain barangolva bukkantam Somáról egy vidóra, amin többek között azt fejtegeti, hogy vajon miért is nem sütünk mézeskalácsot többször egy évben. Nos, amikor beleharaptam az első még langyos példányba, megleltem erre a kérdésre a saját igazságomat. Olyan tömény, karácsony íze volt (hülyén hangzik, de máshogy nem tudom leírni), amit szentségtörés lenne elpazarolni, elhétköznapiasítani.


Most csak képet rakok fel a karácsonyi feelingű (bocs) mézeskalácsokról. Akit a recept érdekel, visszalapozva megtalálja.(Dióval díszítettem még sütés előtt, a cukormázazás pedig az Uram kezét dicséri. Nem egy iparművész, de nem is ezért szeretem.

Címkék:

Mézes puszedli

2007 július 29. | Szerző:

 



Elérkeztem az aprósüti-szappanopera 6., befejező részéhez és egyúttal a number 1-hoz is. Némi magyarázat szükségeltetik ahhoz, hogy miért is kezdtem el a nyár közepén egy tipikusan karácsonyi, téli süteményt sütni. Nos, az úgy kezdődött, hogy rábukkantam ( teljesen véletlenül) a helyi boltban a Dr. Oetker egyik újdonságára. (legalábbis nekem új) Csokimáz, zacskóban, felhasználás előtt forró vízben kell megfürdetni, azután simán rácsorgatni a sütire.A pláne benne pedig az, hogy barna és fehér csoki vegyesen, tehát a rajta lévő kép szerint klassz cirmákos hatást lehet vele elérni.Hát íme ez a magyarázat. Rendkívüli módon evett ugyanis a fene, hogy kipróbáljam az új szerzeményemet. Először kinéztem egy receptet, nem is lett volna vele baj, csak azt 1 napig állni kellett volna hagyni, az én uram pedig miután elküldtem mézért, mindent hozott, csak éppen azt nem, úgyhogy már nem volt egy napon arra, hogy várjak, hacsak nem akartam volna hajnalban kelve kisütni a mézeseket. (És én nem akartam.)Már majdnem teljesen feladtam, mikor barangolva az internetről lementett receptjeim között rábukkantam a Lianna által beírt mézes recepre. Három dolog is megfogott benne: 1. nem kell csak kb. 1 órát pihentetni, 2. rögtön puha lesz, 3. kipróbálhatom a hiper-szuper mázam Ja és persze az sem utolsó szempont, hogy Liannától már nagyon sok jó receptet gyűjtöttem be, szóval bíztam a véleményében. És nem kellett most sem csalódnom. Szuper a recept. Könnyen összeáll, hamar megvan és irtóra finom. 3 félét csináltam: simát, lekvárral töltött puszedliket (vagy inkább párnácskákat, mert a formázás nem  lett tökéletes) és angyalszemszerű kis lekvárszemes golyókat. (Ja, finom savanykás meggylekvárt használtam) Mikor kisültek egy sütőpapíron szorosan egymás mellé ültettem őket és teljesen szisztéma nélkül ( ahogy kedves kis unokanővérem megjegyezte) húztam rájuk a csokicsíkokat. Utána kb. 1 órát száradtak.


Tényleg nagyon finom, ajánlom mindenkinek, hogy bátran próbálja ki.


Utóirat1: Azóta az Uram már sütött (némi segítséggel) egy újabb adagot magának, mert rendkívül sérelmezte, hogy az előző adagból itthonhagyott kb. 10 db-ot “megetettem” a vendégekkel. Ő, csokimáz híján megcsinálta az ott ajánlott fehér mázat és szuper lett vele, akárcsak a bolti mézes, csak persze finomabb és legalább tudjuk mi van benne.


Utóirat2.: A receptet úgy, eredetiben másolom be, ahogyan én is lementettem. Előre szólok, hogy fogalmam sincs, hogy mit jelent a citromnál az a furcsa mennyiségmeghatározás. Én a mázba egy fél citromnak a levét csavartam bele. Úgy emlékszem Lianna egyszer leírta hozzá a magyarázatot, de én eléggé el nem ítélhető módon azt már nem mentettem le, se a gépre, se pedig a saját winchesteremre. Egyszóval elfelejtettem.


Utóirat3.: Nem volt mézeskalács fűszerkeverékem, csak fahéjat tettem bele. Kb. egy csapott evőkanállal.


Utóirat4.: Én a puszedliket nem nyújtottam, csak simán a tésztából golyóbisokat formáltam és úgy ültettem a sütőlapra őket. Egy kicsit megnő, szóval kell helyet hagyni közöttük, de nem vészesen.


Íme az eredeti recept, ahogyan én letöltöttem:


Beírom nektek az én mézes receptemet, tavaly kaptam, azóta ezt sütöttem már többször. Rögtön puha és sokáig az is marad. Nagyon finom!


Magyar Ágiék féle mézes(nagyon fincsi):
Hozzávalók:


3 tojás sárgája
15 dkg kristálycukor
Ezt habosra keverjük.
70 dkg liszt
1 csapott evőkanál szódabikarbóna
5 dkg zsír
4 ek tejföl
mézeskalács fűszerek
fél citrom leve
25 dkg langyos méz


A kikevert tojást és ezeket a hozzávalókat összedolgozni, cipót formálni, és kb. 1-2 órát pihentetni
hűtőben.( mi kb. fél órát pihentettük)


Ha a tészta pihent összegyúrjuk, újra, hogy szép sima legyen és vékonyra kinyújtjuk, formával
kiszaggatjuk. Tetejét tojással kenjük meg.


Ha mézespuszedlit szeretnél: akkor 1 1/2 ujjnyira nyújtjuk ki.
Puszedlire máz:
3 tojás fehérje
25 dkg cukor (szitált porcukor)
3 citromlé 1/2 kb.
Gőz fölött keményre verni és a kisült forró tésztát ebben forgatni.


Ha mézeskalácsot szeretnél díszíteni:
1 tojás fehérjéhez annyi porcukrot (3 pici citromlé kell tenni hogy folyamatosan keverve sűrű és
fényes legyen. Ezt a masszát papírtölcsérbe töltve, szépen lehet díszíteni vele.


Kb. 20-25 perc alatt megsül.


Megjegyzés:Nekem kevesebb idő, figyelni kell és kis lángon sütni. Akkor jó ha kicsit pirosodik.

Címkék:

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!