Advent 2008.- Marcipános tejcsokitallérok

2008 december 21. | Szerző:


Egy újabb bonbon, most karácsonyi kiadásban. Azért karácsonyi, mert én kineveztem a marcipánt ünnepi hozzávalónak. (márcsak az ára miatt is)


Arra, hogy szeretem a marcipánt, néhány hete jöttem rá, amikor az Intersparból hazajött velem egy marcipános tallér. Nem tudom milyen megfontolásból választottam, mert előtte meggyőződésem volt, hogy a marcipán és én nem egy oldalon állunk. Pedig- mint kiderült- dehogyisnem. Innen már csak egy kicsiny lépés volt eljutni a házi marcipános tallérig. Ami persze- mindent összevetve- jóval olcsóbban kihozható, mint a bolti és legalább olyan finom.


A recept tulajdonképpen nem is recept. A tejcsokit (nálam Milka), egy kevés vajjal felolvasztjuk és kikenjük vele a szilikonos formánkat. Én kétféle formát készítettem, a lapos tallérokat minimuffin-formában, a másikat szilikonos jégkockakészítőben dermesztettem ki. Szóval a kikenésnél ügyeljünk rá, hogy mindenhol legyen csoki.  Ehhez a folyamathoz jól jön egy szilikonos ecset. Ha kész, hűtőben kidermesztjük.


Közben a marcipánt átgyúrjuk, kinyújtjuk és akkora formát szaggatunk, vágunk ki belőle, amekkora a formánk. Ha a csoki megdermedt, a  marcipánt belerakjuk és újabb olvasztott csokiréteggel zárjuk le a bonbonjainkat. Újabb hűtőtúra, majd a teljes megdermedés után, kifordítjuk őket és igyekszünk távol tartani tőle a mohó kezeket, hogy maradjon belőle karácsonyig.


Egyenként becsomagolva, gondosan egy szép dobozva rakosgatva akár gasztroajándék is lehet belőle. (sőt még szaloncukorként is el tudom képzelni)

Címkék:

Bonbon 3. – Gyümölccsel töltött tejcsokibonbon

2008 november 29. | Szerző:


 Ez egy saját kútfőből kipattanó bonbonötlet volt. Kimaradt egy maréknyi fagyasztott vegyes erdei gyümölcs mix, egy előző sütésből, beszereztem hozzá egy táblányi Bocit tejcsokit és indulhatott is a sorozatgyártás.


Először is a csokit összetördeltem (közben egy-két kockát bekapva leteszteltem, hogy megfelelő-e a minősége :), azután hozzáraktam egy kevés kb. 2 dkg  vajat és beraktam a mikróba. Amikor a vaj felolvadt és a csoki is megpuhult, összekevertem és kész is volt az olvasztott csokoládé. Egy ecsettel kikentem a formákat, ügyelve arra, hogy egyenletes, ne túl vékony rétegben fedje be. Ezután hűtőben dermesztettem.


Eközben a gyümölcsöket 2 csomag vaníliás cukorral összepépesítettem.


A megdermedt csokit leellenőrizzük, hogy hol túl vékony, vagy esetleg hiányos a csokimáz. Ahol hiba van, ott újabb ecseteléssel és hűtéssel javítjuk.


Ezután kiskanállal kb. háromnegyed részig töltögetjük a formákat a vaníliás gyümölcspépünkkel. A bonbonok tetejére (későbbiekben, majd az aljára) ráterítjük a maradék olvasztott csokinkat. Ezért nem szabad túltölteni a formákat, mert különben a csoki mellett ki fog buggyanni a töltelék. (Sajnos ezt a tapasztalat mondatja velem, a prototípus gyártásánál én is ebbe a hibába estem)


Újabb hűtő következik, de most hosszabb időre, a teljes dermedésig. Egy éjszaka a legideálisabb.


Másnap óvatosan kivesszük a bonbonokat a formából és örülönk magunknak és a sikerünknek.


 


 

Címkék:

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!