Utószületésnap és majdnem meggyes pite
2008 július 18. | Szerző: maszatjani

1 éve és 3 napja született meg az első bejegyzés a Maszatkonyha oldalain – az elhatározás hamarabb megvolt, csak hosszú hetekig nem jöttem rá, hogy miért nem lehet bejegyzést írni, azután némi fáziskéséssel kiderült, hogy csak az Opera tagadja meg ezt a funkciót és akkor elindult…..
1 éve és 3 napja evés előtt fotózás van
1 éve és 3 napja az első dolog, az internetre lépéskor, hogy a gasztrogyűjtő oldalakra kattintva tájékozódom, ki mit sütött-főzőtt-írt
1 éves és 3 napja folyamatosan részese vagyok számomra érdekes, kedves emberek életének. Csodálom Mirelle-nél a Nőket (megunhatatlanul), tátott szájjal olvasom és nézem Fűszeres Eszter zsidó szokásokról szóló történeteit és videóit (még!még!még!), gondolok Ildinkóra, aki éppen Frici cicát siratja, bámulom és irigylem Anyamamát, akit szerintem titokban duracell elem mozgat és még sorolhatnám. Ezekről az emberekről nagy valószínűséggel soha nem hallottam volna, ha nem kezdek blogot írni. Nagy kár lett volna…..
1 év és 3 nap alatt közel 100.000-ren kattintottak rám- KÖSZÖNÖM ( a mérőt csak 7 hónapja raktam fel, úgyhogy átlaggal számoltam),186 bejegyzés született és 270 kommentet kaptam.
1 év és 3 nap: sok idő vagy kevés? minden relatív- nekem- akiből a hobbikhoz való kitartásért felelős gént gyárilag kifelejtették- SOK, nagyon sok.
Nézzük csak: ott volt például a gyöngyfűzés- minden kelléket beszereztem- damil, drót, egységcsomagok, kis gyöngy, nagy gyöngy, könyvek stb. – egy-két darab után abbamaradt a lelkesedés. Valamelyik fiók mélyén még mindig hánykolódik egy szerencsétlen, ház nélküli csiga- mementóként…..
Azután jött a hímzés- anyukám hiába magyarázta, hogy az nem olyan egyszerű dolog, hogy az ember nekifog és tud. Persze nem hittem neki, a kellékek beszerzése után nekiálltam, hogy egy kb. 6 cm-es virágot hímezzek egy piros pólóra. Anyu élénk fejcsóválására ügyet sem vetve gübörcsöltem órákig. Az eredmény? Egy 1 cm-es felismerhetetlen cérnagubanc és a hímzőfonalak fiókba száműzése. Tavaly az unokahúgom elkérte őket és klassz karkötőket font belőle.
Következett az üvegfestés (tudjátok a lehúzhatós fajta)- a koreográfia ugyanaz, kellékek beszerzése, néhány hét tömény festés- azóta pedig csak a beszáradt flakonok árválkodnak egy dobozban.
Ezenkívül volt puffadós festékes, flittervarrós, gyöngyvasalós, origamis és ki tudja milyen korszakom is még?
Szóval már értitek, hogy miért is nagy idő nekem ez az 1 év és 3 nap? Ezekután pedig komoly reményeket fűzzök a további folytatáshoz, hiszen az átlagidőmet már régen túlhaladtam. Lehet, hogy a korral kifejlődik a kitartáshoz szükséges gén?
Azért, hogy recept is legyen: a statisztikám szerint, kitartóan tartja magát a keresett receptek között, első helyen, a meggyes pite, hát íme. Nem teljesen az, mert én a ház, meggyet nem kedvelő szekciója miatt a felét túróval készítettem, de ez opcionális, nyugodtan lehet az egész meggyes.(vagy túrós) A recept Tinától származik-sőt az ötlet a felezésre is.
Meggyes-vagy túrós-vagy almás lepény
Hozzávalók:
40dkg liszt
8dkg zsir
10dkg kristálycukor
1cs sütőpor
1 pohár tejföl
2 egész tojás
A lisztben elmorzsoljuk a zsírt, hozzáadjuk a cukrot és a sütőport, csipetnyi sót,1 egész tojást és a tejföllel alaposan összegyúrjuk. Hideg helyen 20 percig pihentetjük.
Ezután két részre osztjuk. Az egyik felét elnyújtjuk és kizsírozott tepsibe terítjük. Gyengén megszórjuk zsemlemorzsával vagy búzadarával és rárakjuk a tölteléket. A tészta másik felét kinyújtjuk ráterítjük a töltelékre. Megkenjük felvert tojással, villával megszúrjuk, és előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
Töltelék (almás, meggyes és túrós változathoz):
– Az almát lereszeljük (kb.1kg.) és hozzáadunk 10dkg cukrot, kevés fahéjat és addig pároljuk míg a levét elfővi.
– A meggyet kimagozva a tészta aljára rakjuk, majd megszórjuk fahéjas cukorral.
– 25dkg túrot összekeverünk 10dkg cukorral, 1 egész tojással, egy fél citrom reszelt héjával, mazsolával.
Egy csöpp üveggolyó…..
2008 július 15. | Szerző: maszatjani

Szolgálati közlemény
2008 június 7. | Szerző: maszatjani
Az előző felhívásból kimaradt egy fontos mondat, miszerint NEM CSAK GASZTROBLOGGAL rendelkezők vehetnek részt ebben a játékban, hanem bárki, akinek bármilyen virtuális naplója van és továbbviszi a játékot.
Pay it forward!
2008 június 6. | Szerző: maszatjani

Igen-igen, tudom, mostanában hanyagolom kissé a blogírást, de az iskolai évzárás bizony ezerféle megoldandó feladatot gördít elém. Műsorszervezés, osztálykirándulás, ajándékkönyvvásárlás, még egy utolsó falrajz-verseny, ballagás, évzáró, beszámoló leadása, napló átnézése, rendezése és ehhez még hozzájön az, hogy a gyerekek a fáradságtól az átlagosnál is zizzentebbek. Úgyhogy sokszor az agyam helyén csak légüres tér, a lábaim helyén pedig mázsás kőtömbök vannak, mire hazaérek. Ígérem, amint kicsit megpihennek, szorgalmasabb leszek, a sütés-főzés, és a posztolás terén is.
Addig pedig itt ez a klassz és izgalmas játék. Szerintem már az érdekes, hogy ki-kihez jelentkezik.
A szabályokat már biztos mindenki fújja, de a szabály az szabály, úgyhogy íme:
1. Csatlakozhat bárki, akinek van blogja.
2. Az első három kommentben jelentkező kézzel készített ajándékot kap tőlem.
3. Az ajándék az elkövetkező 365 nap valamelyikén fog érkezni.
4. Cserébe előre kell fizetni, mégpedig úgy, hogy ezt a felhívást a jelentkezők is közzéteszik a saját blogjukban, vagyis maguk is megajándékoznak három embert.
Szóval szabad a vásár, szeretettel és kíváncsisággal várom a jelentkezőket!
Recepttár a blogíró kollegák és kolleganők tollaiból 5. rész
2008 május 20. | Szerző: maszatjani

Kép innen
Újabb gyöngyszemek:
Még mindig Borzsi és még mindig fasírtrecept- a fent említett ok miatt ebből nálunk sosem elég
Egy nagyon egyszerű, de valószínűleg pont ezért isteni finom csirkemellrecept tv 3-tól
Barackos-túrós rétes Ízbolygótól- No comment
Ahogy Jucy készíti a borsos tokányt
Hogyan készítsünk házilag krémsajtot?- Max megmondja
Tzatziki- szintén Max tollából-fakanalából
Peti féle mascarponés-gyümölcsös torta- Csongi oldaláról
A druszám- Zsuzsi- poharas eperkrémje
Citromos fehércsoki mousse- egyenesen a Macikonyhából
Tejcsokoládé-fagylalt fagyigép nélkül- Sütis néne sütödéjéből
Olasz citromtorta Dolce vita módra
Vaníliás sablé diamant- a gyönyörűen csengő Pranté nevű blogról
Provanszi ropogós krumpli- Sajtkukac blogjáról
A kreatívos VKF. forduló- szerintem- legzseniálisabb pályaműve volt Kricso zserbógolyója
Olaszos csirkemelltornyocskák- szintén a kreatívos VKF. fordulóból Kisvirágtól
Fészkes fasírt BeckZsu-tól (még mindig kreatív VKF. – jó kis forduló volt ez)
Zsúrkenyér blogján találtam rá a sós sajtra fűszeres olajban (gasztroajándéknak is szuper)
Citromos pite- Pákosztos Macskától
Vaníliapudinggal töltött leveles táska-Évától
Maximális golyómánia-mascarponés golyóbisok-Maxtól
Recepttár a blogíró kollegák és kolleganők tollaiból 4. rész
2008 április 28. | Szerző: maszatjani

Hála az égnek a magyar gasztroblogger-társadalom igencsak aktív. Ennek eredményeként március 2-a óta a könyvjelzőm ismét megtelt linkekkel. Úgyhogy az első, a második és a harmadik rész után következzen az újabb megjegyzendő receptgyűjteményem a kollegák-kolleganők segedelmével.
3. Doctor Pepper blogjáról a fehércsokis-citromos gombócnak még a neve is üdítő.
6. Hogyan süssünk töltött muffint? Hát például így!
7. Perec Snöcytől- a formám már megvan hozzá.
8. Húsvéti linzerek- szintén Snöcy alkotásai- mert szépek.
9. Újabb töltött muffin- most lekvárral.
10. Judit csupacsokis tallérja
11. Sajtkukac fagyinak látszó kukorica, borsó és májkrémreceptje. Irtó guszták.
12. Újra BeckZsu receptje: csirkés nyárs bundázva
13. Cookingstar portugál tortácskái
14. És újra BeckZsu: most a csokihabos tortácskáival
Egyelőre ennyi, de hamarosan folyt. köv.
Húsvét 2008.
2008 március 22. | Szerző: maszatjani

Minden kedves olvasómnak kívánok Kellemes Húsvéti Ünnepeket!
Lőrinc Pál: Három füles
Három kis nyúl ül a réten.
Mesebeli faluszélen.
Előttük egy halom tojás,
Húsvét táján ez így szokás.
Festék is van jócskán, bőven,
Fut az ecset tekergően.
Tojáson a színes csíkok
Olyan, mint a fürge gyíkok.
Nyúlapó is megjön közbe,
Leül köztük ott a földre.
Nagy bajuszát simogatja,
Tojásokat válogatja.
Szebb az egyik, mint a másik,
Nincsen köztük mely hibázik.
Ügyes ez a három füles,
Nem lesz a tál sehol üres.
Jut is bőven minden házba,
Locsolóknak tarisznyába.
Kinek nem jut fusson ide,
Nyúlapó tesz a zsebibe.
Tavaszi körkérdés
2008 március 6. | Szerző: maszatjani

A Horasz által útjára indított tavaszi körkérdést, anyamama volt olyan kedves és átgurította hozzám. Délelőtt már írtam egy szép, cirkalmas posztot ebben a témában, ami azután egy ügyetlen gombnyomás miatt elszállt az éterbe. Ezt jelnek tekintettem, úgyhogy rövidre fogom.
A kérdés arról szólt, hogy kinek melyik étel jelenti a gasztronómiai tavasz beköszöntét? Nos, nem szolgálhatok sok újdonsággal, közhelyesen szólva csatlakozom az előttem szólókhoz. A harsogó, üde, szabadföldi retek, újhagyma, saláta, a nap és nem műanyagízű eper megjelenése bizony számomra is azt jelzi, hogy vége a télnek. Ilyenkor gyakrabban készítek salátákat, mert teljesen más ízt kapunk, mint a téli, kényszerérlelt, se íze-se bűze zöldségutánzatokból.
És még valami, a húsvét: a friss zöld fűből készülő nyuszifészek, a jófajta, füstölt házisonka, a harsogóan friss zöldségek a reggelizőasztalon, a csípős torma. Ez maga a TAVASZ, így csupa nagybetűvel.
Továbbítanám a kérdést, mert őszintén kíváncsi vagyok a válaszukra: Cukroskatának és Ildinkónak.
Zsuzsanna nap
2008 február 19. | Szerző: maszatjani
Valamilyen régi hagyomány szerint ha a nevem napján, azaz ma megszólalnak, csiporognak a pacsirták, akkor vége a télnek. Nos, ma – leszámítva néhány verebet- nem láttam madarakat. Kárpótlásul azonban kora este megérkezett az Uram, a névnapi ajándékommal.
YUM-YUM Blog Award
2008 július 18. | Szerző: maszatjani
miniMálna jutalmazott meg ezzel a yum-yum nevű blog-díjjal. Nagyon örültem neki, egyrész, mert aranyos tőle és jólesett, hogy méltónak talált rá. Másodsorban pedig, hát csak ez az első díjam, úgyhogy bizony bearanyozta a napomat, amikor elolvastam nála a nevem.
Nem bírtam ki és utánanéztem,hogy mi is ez és honnan ered. Nos túl sokat nem tudtam meg, az biztos, hogy a külföldi gasztrobloggerek között dúl a yum-yum láz. Aki megkapja, rögtön ki is teszi a blogjára és sok helyen még az is ott áll alatta, hogy ki tartotta őket méltónak erre a díjra. Én sajnos- a nlc ügyességének köszönhetően- nem bírtam odabiggyeszteni a mineMálna nevét. (sőt jelen pillanatban még az is kérdéses, hogy a képet ki bírom-e rakni, tényleg sokszor nem értem magam, hogy miért ragaszkodom még mindig a nlc-hez, amikor ennél csak jobb blogszolgáltatókat ismerek? no mindegy)
Szóval a díjjal nem csupán az erkölcsi elismerés jár, hanem felelősség is. Tovább kell adnod olyanoknak, akiket méltónak találsz rá. Nos, a kutakodásom közben annyit kiderítettem, hogy a yum-yum szócska valószínűleg a yummy-ból ered, azaz annyit tesz, hogy nyami-nyami. Tehát olyan gasztroblogoknak kell továbbadnom, amelyeket nézegetve ez a kifejezés jut eszembe.
Lássuk csak: mondhatnám, hogy nehéz helyzetben voltam, de ez most nem igaz, szinte azonnal tudtam, hogy én kiknek szeretném virtuálisan átnyújtani a YUM-YUM BLOG AWARD díjat.
Ladies and Gentlemen!
A díjazottjaim a következők:
1. Snöcy
2. Mamihami-Anyamama
valamint végül, de nem utolsósorban
3. Ottis
Mindhárman szerintem fantasztikusan kreatívan sütnek-főznek-blogolnak. Valamint: életszagúak. Hogy mit is értek ezalatt? Nos, az esetek többségében földhözragadt, elérhető alapanyagokból dolgoznak. Nem érzi azt az ember az olvasásuk közben, hogy ok-ok, szép-szép, de soha nem fogom tudni, akarni megcsinálni, hanem azt, hogy hoppá, már megyek is a konyhába és én is megcsinálom. Hát, én ezért jutalmazom őket.
Oldal ajánlása emailben
X