Egy pontos palacsintarecept története

2009 június 23. | Szerző:

 


A kép innen származik.


Szerintem a sütéssel-főzéssel még csak ismerkedők, próbálkozók legutálatosabb kifejezései között vannak az egy csipetnyi, gondolatnyi, érzéssel, amennyit felvesz stb. típusú receptleírások, utasítások. Persze, ha az embernek már van némi rutinja, akkor valóban sokszor nem méricskél, de bizony régebben én is hidegrázást kaptam az ilyen megfogalmazásoktól. Mert mi van ha nekem mást jelent a gondolatnyi, csipetnyi?


Az Uram a vizsgaidőszak kellős közepén gyakran segített ki azzal, hogy amíg én a tételeket bújtam, addig összeütött valamit és bizony hiába a saját rossz tapasztalat, előfordult, hogy a recept diktálásakor nekem is a számra jöttek a fenti kifejezések. Erre az volt a válasz, hogy vagy megadok NORMÁLIS mértékegységeket, vagy  ő ezt nem csinálja meg. Többek között ezért hiúsult meg anno a palacsintasütés.


Tegnap azután lapozgatva az elmúlt hetekben (hónapokban) felgyűlt olvasatlan magazint a Nők Lapja konyhájában szembejött velem egy palacsintaösszeállítás, mindenféle ígéretes édes és sós változatokkal. És, ami a lényeg: az elején egy korrekt, pontos egységekben megadott recepttel. Nosza ki is próbáltuk és működött. Mi az  hogy működött. Tökéletes! Könnyen, gyorsan összeállítható, egynemű, görcsmentes tésztát kaptunk. Úgyhogy mostantól én is ez alapján fogom készíteni, és így kivédem, hogy egy kicsit túl híg, vagy túl sűrű, esetleg görcsös, vagy túl cukros tésztát kapjak.


Klasszikus palacsinta (Papp Emese- Nők Lapja Konyha)


Hozzávalók kb. 12 darabhoz


– 3 tojás


– 20 dkg liszt


– 1,5 dl szóda


– 2 dl tej


– 1 csipet só


– 1 evőkanál cukor


– 2 evőkanál olaj


Egy tálba belemérjük a lisztet, a cukrot, a sót , a tojást és a tej felét ( 1 dl) és simára csomómentesre keverjük.


Ezután hozzáadjuk a maradék 1 dl tejet, a szódát és az olajat és ezekkel is elkeverjük.


Akinek van rá lehetősége, hagyja a tésztát egy órát pihenni sütés előtt, mert akkor szebben sülnek majd a palacsinták. (én kipróbáltam frissen kikavarva és pihentetve is, mindkétszer jól működött, sőt még az első palacsinták átka is elkerült- miszerint az mindig el szokott szakadni!)

Címkék:

A ribizli új ruhája

2008 június 27. | Szerző:


 A tejberizs-gyümölccsel kombinációt nem először próbálom, mindig átütő sikert aratva. Akár málnával, akár szőlővel készült, szinte pillanatok alatt tűnt el a hűtőszekrényből. Nem volt ez máshogy most sem. Az előbbiekhez képest a változás csupán annyi, hogy most natúron hagytam az egész tejberizst, a kakaós rész kimaradt. Különösebb oka nem volt, csak a lustaság, annál nagyobb úr pedig, mint tudjuk nincsen.


Aki még nem próbálta, annak hajrá!


A tejberizst  most így készítettem:


 1 liter tejhez rakok egy csipet sót, vaníliás cukrot, felforralom. Közben megmosom a rizst, kb. egy 2 dl-es bögrényit. Ha a tej felforrt, beleöntöm a rizst és kislángon,  gyakran kavargatva( főleg amikor már sűrűl), puhára főzőm a rizst. Ha esetleg nem elég puha még de már jól besűrűlt, akkor én egy 10-15 percre le szoktam fedni és úgy állni hagyom. Még melegen hozzárakom a cukrot, ízléstől és gyümölcstől függően 3-4 evőkanállal.


Ha kihűlt jöhet a rétegzés.


Egyéb tejberizs-turbózási trükkök: lehet bele keverni, mielőtt levesszük a gázról egy fél csomag főzős vaníliás pudingport.


Lazíthatjuk, krémesebbé tehetjük ha miután kihűlt hozzáadunk felvert tejszínhabot. (ez aStahl féle variáció)


 

 

 

 

 


 

 

Címkék:

Túrós-ribizlis pohárkrém

2008 június 24. | Szerző:


 Dúl a ribizliszezon. Imádom. Csak úgy magában, savanykásan. Az Uram persze nem osztozik velem az imádatomban. Neki így túl savanyú. Ezért azután különböző krémekbe rejtem. És így már ő is örömmel kanalazza.


Túrós-ribizlis pohárkrém



  1. A ribizlit lebögyörgetjük. ( villával a legegyszerűbb, tényleg)Már többször, több helyen is olvastam, hogy a ribizlit a száráról legegyszerűbb egy villa segítségével leszedni. Fentről lefelé végighúzzuk és már potyognak is a tálba a piros szemek. Kipróbáltam. Működik.

  2. A gyümölcsöt megmossuk és papírtörölközőn szétterítve egy kicsit száradni hagyjuk.

  3. 3 dl tejszínt habbá verünk 4 evőkanál porcukorral.

  4. 25 dkg túrót habverővel kicsit összedolgozzunk, azután hozzáadjuk a tejszínt és avval is elkavarjuk.

  5. Poharakba rétegezzük felváltva a túrókrémünket és a ribizlit.

  6. Díszíthetjük citromfűvel és pár kimaradt ribizlifürttel.

 

 

 

Címkék:

Vaníliás-csokis-málnás tejberizs

2007 július 16. | Szerző:

 


Mielőtt folytatnám az írást, el kell mondanom valamit.. Nem szeretném, ha azt hinné bárki is, hogy minden ételt-édességet, amit ide felteszek az elmúlt két napban készítettem el. Ennyire azért nem vagyok mániákus, főleg nem most ,a 40 fokban. Az igazság az, hogy már egy ideje, ha éppen úgy volt kedvem és a végeredmény is elfogadható volt, akkor lefotóztam. Ezek közül is rakok fel párat, hiszen ezek is az én ” gyermekeim”.


Ennyi duma után jöjjön a recept.


Igazándiból ez egy olyan saját kútfős, mi is van itthon édesség. Ahhoz képest viszont meglepően finom. Az alap egy sima tejberizzsel indul, 1 liter tejhez rakok egy csipet sót, vaníliás cukrot, felforralom. Közben megmosom a rizst, kb. egy 2 dl-es bögrényit. Ha a tej felforrt, beleöntöm a rizst és kislángon,  gyakran kavargatva( főleg amikor már sűrűl), puhára főzőm a rizst. Ha esetleg nem elég puha még de már jól besűrűlt, akkor én egy 10-15 percre le szoktam fedni és úgy állni hagyom. Mielőtt azonban levesszem a gázról, belekeverek egy csomag főzős vaníliás pudingport, az nagyon hamar besűríti és isteni finom ízt ad neki. Még forrón hozzáteszem a cukrot, ízlés szerint, én olyan 3-4 evőkanállal szoktam-gyümölcstől függően.Amikor kihűl, kétfelé veszem, az egyik marad sima vaníliás, a másikhoz keverek egy kis cukrozott kakaót(igaz, hogy nem ad olyan szép színt, de nem lesz tőle túl csokis-keserű, mert az nem szeressem)


Azután már csak az összeállítás van hátra, tulajdonképpen kedvünk és ízlésünk szerint rétegezzük poharakba a csokis és a vaníliás tejberizst közé pedig bőven rakjunk gyümölcsöt. (Én fagyasztott málnából csináltam, és így nagyon jó volt, mert a levet is, amit engedett fel tudtam használni a rétegzésnél)Kis időre rakjuk hűtőbe, hogy jól összeérjenek az ízek. Pár szép szem, egész gyümölccsel és citromfűvel díszíthetjük.

Címkék:

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!