Hamis bélszínroló
2008 február 16. | Szerző: maszatjani
A ” húst nem eszem, csak daráltan” típusú Uram nagy kedvence ez az étel. Gyakran készítem neki, mindenféle körettel, amikor nekem húsehetnékem van. Gyorsan megvan, egyszerű összedobni és nem is túl drága, mert a májason kívül csak olyan dolgok kellenek hozzá, amelyek minden átlagos háztartásban megtalálhatóak.
A formájáról kapta a nevét, de szerintem bármilyen alakra lehet formázni. Hamis pedig azért, mert májasból készül.
Hamis bélszínroló
Hozzávalók: 1 nagyobb, tömlős, gyulai májas ( nekünk csak ez vált be, a többit nem szeretjük), só, bors, majoranna, 1 tojás, zsemlemorzsa, esetleg szezámmag.
Elkészítés: egy tálba nyomjuk a májast, hozzáütjük a tojást+ fűszerek (kevés só, mert a májasban már alapból van, őrölt bors és majoranna (ízlés szerint kb. 1-2 evőkanálnyi). Ezt összekutyuljuk (én fakanállal szoktam, de lehet persze kézzel is)
Most jön a zsemlemorzsa- nos nem tudok pontos mennyiséget mondani rá, csak azt a kissé nagyképűnek és okoskodónak ható sablon mondatot, hogy amennyit felvesz. Mondjuk kb. 5-6 evőkanál biztos kell bele. A lényeg, hogy olyan masszát kapjunk, amiből már tudunk roládokat formázni, mert nem folyik szét, de ne is legyen túl kemény.
Megformázás után, ha szeretjük, forgassuk bele szezámmagba, mert nagyon finom ízt kap tőle a sütés során.
Bő olajban, közepes lángos sütjük. AZAZ
Én eddig mindig serpenyőben sütöttem, de most kipróbáltam a tepsibe sütős technikát, rántott csirkemellel és ezzel. Mindkettőnél bejött. A lényeg, hogy a tepsi aljára kevés olajat öntünk, majd ráhelyezzük a sütnivalókat és a tetejüket is meglocsoljuk némi olajjal. (legjobb a spriccelős technika lenne, de nekem nincs olyan szerkezetem. ) Utána mehet a sütőbe, ha az alja megsült, megfordítjuk. Tök egyszerű, nem büdösítünk vele és olajspórolós, ami a 400 ft ár mellett bizony fontos szempont.
Bazsalikomos-camambert-tel töltött csirkemell- karácsonyi utópost
2008 január 27. | Szerző: maszatjani
Még a karácsonyi bejegyzéseknél maradtam adós anyu fantasztikus camambert-tel és bazsalikommal töltött csirkemellreceptjével, ami méltán volt a szenteste legkellemesebb, legnépszerűbb és legfinomabb újdonsága.
A recept az egyik régebbi, talán 1999-es Tina karácsonyi különszámból való. Azért nem tudom pontosan, mert az eleje leszakadt és elveszett. Elég furin van megadva pár mennyiség a leírásban, de úgy másoltam be eredetiben ahogy ott volt. Ez 8 nagy csirkemellre elegendő mennyiség, ami hatalmas adag, ha kevesebből csináljuk, nyilván mindent arányosan kell csökkentenünk.
Hidegtálakhoz, vendégváráshoz tökéletes, mert előtte nap összerakhatjuk és aznap sütjük vagy pedig ha mégis elkészítjük, másnap, hidegen tálalva is nagyon finom.
Bazsalikomos-camambert-tel töltött csirkemell
Hozzávalók:
– 8 db közepes nagyságú, filézett csirkemell
– 3 szikkadt zsemle
– 0,5 kg camambert sajt
– 3 db tojás
– 3 dkg bazsalikom
– 2 dkg só
– 0,2 dkg bors
– 1 csokor petrezselyemzöld
– 2 dl olaj
Elkészítés:
A zsemléket langyos vízbe áztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk és keverőtálba tesszük. Ráütjük a tojásokat, majd megsózzuk, belekeverjük a bazsalikomot, a felaprított petrezselyemzöld felét és a felkockázott camambert-et. Összedolgozzuk, és negyedórára félretesszük.
A megmosott, besózott csirkemelleket felhasítjuk. Belenyomkodjuk a tölteléket, és hústűvel összetűzzük, hogy sütés közben a sajt ne folyjon ki.
Az olajat tepsibe öntjük. Belerakjuk a csirkemelleket, és tetejüket megkenjük olajjal. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon, 20 percig lefedve, majd 30 percig kitakarva pirosra sütjük. Tálalás előtt a húst megszórjuk friss petrezselyemzölddel.
Ha esetleg túl sok a töltelék, a maradékból nedves kézzel cipót formázunk. Zsemlemorzsába forgatjuk, majd a csirkemellek mellé helyezve sütjük.
Hidegen fogyasztva is nagyon finom.
Megjegyzés: anyu nem egyben tálalta, hanem karikákra vágta, nagyon jól mutatott, amellett, hogy irtó finom is volt.
Császármorzsa
2008 január 13. | Szerző: maszatjani
Bár nem ad túl nagy büszkeségre okot, azért nem csinálok titkot abból, hogy eddigi konyhai pályafutásom alatt csak porból készítettem császármorzsát. Nem volt azzal sem különösebb gond- azt hiszem Knorr gyártmány- leszámítva, hogy elkészítés előtt mindig ki kellett szitálni belőle a hatalmas mennyiségű mazsolát. Még otthon anyu csinált nagy néha sűrű palacsintatésztából ilyesmit, amit mi tésztásmórnak neveztünk. Azóta már persze világossá vált számomra, hogy a császármorzsa alaphozzávalója a búzadara, de az elkészítésére mindezidáig nem vállalkoztam.
A szombati kolbászleves után azonban kellett valami tésztaféle. Először az Uramat kérdeztem, hogy milyen tészta legyen a leves mellé, de amikor némi tűnödés után rávágta, hogy szarvacska, akkor rájöttem, hogy a saját döntésemre leszek kénytelen hagyatkozni. (persze félreértette a kérdést, azt hitte a levesbe akarok valamit belefőzni, no persze a szarvacska akkor sem az ideális válasz, mert annyira még én sem szeretem a sűrű leveseket)
Ezt a receptet is a Tóthné féle Házi ételek könyvből vettem, féladagot csináltam, de így is lett belőle bőven.Tényleg nagyon finom.
A hétvégén amúgy készült még egy reszelt túrós lepény is F. Nagy Angéla nyomán valamint a desszert.eu oldalán talált nehéz sós sütemény. Utóbbinak nagyon örültem mert a kép alapján azt gondoltam megtaláltam a kedvenc cukrászdai sós sütim receptjét. Hát csalódnom kellett, mindkét esetben. Nem állítom, hogy a receptekben volt csak hiba, de tény, hogy azok sem voltak tökéletesek. Így azután ezeket a produktumaimat nem fogjátok látni ezen az oldalon, elfedi őket a jótékony homály. Ha a későbbiekben majd rájövök a hibák okaira és a kiküszöbölésükre, akkor visszatérek rájuk.
Császármorzsa
4-6 főre
1. 1 liter tejet 5 evőkanál kristálycukorral, 1 vaníliás cukorral és egy csipet sóval felforralunk. Belereszeljük egy citrom héját (nagyon finom lesz tőle, ha tehetjük ne hagyjuk ki) és folyamatosan kevergetve apránként belekeverünk 40 dkg búzadarát.Lassú tűzön sűrűre főzzük.
2. Amikor a grízes keverék langyosra hűlt átrakjuk egy tálba és robotgéppel hozzákeverjük 8 tojás sárgáját.
3. Ha szeretjük ennél a pontnál rakjuk hozzá az előzőleg beáztatott mazsolát.
4. A 8 tojásfehérjét 10 dkg kristálycukorral kemény habbá verjük és lazán a grízes masszába forgatjuk, óvatosan, hogy ne törjön a hab.
5. A sütőt 200 fokra előmelegítjük egy tepsibe beleöntünk 4 evőkanálnyi olvasztott vajat, majd rá a masszánkat.(jó nagy tepsi legyen, nekem a fél adag egy 30*30-asat töltött meg.)
6. 15 perc sütés után egy evőkanállal összedaraboljuk, hogy kisebb darabokra, morzsákra hulljon szét. Ezt még néhányszor 5-10 percenként megismételjük, amíg aranysárgára nem sül. Kb. 40 perc alatt lesz teljesen kész.
7. Melegen tálaljuk porcukorral és/vagy lekvárral.
Krumplibundában sütött hús
2008 január 13. | Szerző: maszatjani
A mai ebédünk ez volt anyukámmal, a húst nem evő párom sült kolbászt falatozott a krumplipüré mellé. A receptet a már itt is ajánlott Házi ételek könyvben találtam. Nagyon finom lett. Régen anyu csinált már hasonlót, csak annak a bundája egy sűrű palacsintatészta volt, nem pedig ez a tejfölös-fűszeres féle. Nekem így jobban ízlik.
Krumplibundában sütött hús
1. A húst – szűzpecsenye, karaj vagy comb- felszeleteljük, kiklopfoljuk majd sózzuk, borsozzuk.
2. Elkészítjük a bundát, ami a hármas jegyében született: 3 tojást kikeverünk 3 evőkanál tejföllel, 3 evőkanál liszttel és hozzáreszelünk 3 közepes nyers krumplit, majd jöhet a fűszerezés. Só, bors, kevés petrezselyem, fokhagyma, esetleg vöröshagyma – a recept írja, én nem tettem bele és ezentúl pedig ízlés és fantázia kérdése az egész. Csak néhány tipp: bazsalikom, kapor, szerecsendió, rozmaring- lehet válogatni, ki mit szeret.
3. A húsokat először lisztbe forgatjuk, majd az előkészített krumplis mázba és forró olajban aranybarnára sütjük a hússzeleteket.
Én az anyukám tanácsára a következőképpen csináltam: forró olaj, bele a hús, hagytam amíg kicsit megpirul, majd egy kevés langyos vizet öntöttem alá és fedőt tettem rá. Kis lángon sütöttem így, min. 4-5 percig, amíg a vizet elfőtte, azután megfordítottam és ugyanezt eljátszottam vele. Omlósan puha lett.
Bármilyen köret illik hozzá szerintem a krumplipürétől, a sült krumplin át egészen a rizibiziig. A szakácskönyv szerzője például tésztasalátát ajánl mellé.
Karácsony 2007.- Sajttekercs
2007 december 28. | Szerző: maszatjani
Tavaly csináltam először sajttekercset, bár már előtte is sokszor szemeztem vele, de azt gondoltam, hogy valami nagyon bonyolult dolog lehet. Hát így utólag már bizton állíthatom, hogy nem nagy was ist das!
Ez is egy olyan recept, amit mindenki a saját családja ízlésére formálhat, ízesíthet. Íme a mi verziónk.
Sajttekercs
Kb. 20-25 dkg sajtot puhára olvasztunk. Én mikróban szoktam, úgy, hogy közben figyelem és többször megnyomogatom, de olvastam már úgy is, hogy zacskóba kell tenni és meleg vízben puhítani.A módszer tetszőlegesen választható. Olyan állagú kell, hogy legyen, ami még nem folyós, de már nyújtható.
Szóval a puha sajtot folpackra vagy zacskóra téve kinyújtjuk kb. fél centi vastagra és utána kezdődik a töltés. Mivel a sajt hamar visszadermed, mindent készítsünk el előre.
Én megkentem sonkás sajtkrémmel (jó puha legyen), beborítottam pickszalámival és salátalevelekkel. Utána a zacskó vagy folpack segítségével feltekerjük, kicsit megformázzuk, majd hűtőben megdermesztjük. Utána ujjnyi szeletekre vágva kínáljuk.
Karácsony 2007. – Csirkemelltorta
2007 december 27. | Szerző: maszatjani
Mióta az nlc egyik fórumán rátaláltam a csirkemelltorta receptjére azóta nálunk elmaradhatatlan fogása az ünnepi menünek. Év közben nem nagyon készítem, maximum még 1-2-szer, de igazándiból ez – már csak a csirkemell horribillis ára miatt is- ünnepi étel.
Többféle változatával találkoztam már, de nekünk ez jött be a legjobban.
Csirkemelltorta
Kibéleljük a sütőformánkat bacon szalonnával. ( a sütőforma általában kerek lehet hagyományos tortaforma, szilikon vagy jénai is, én most püspökkenyér formában sütöttem, mert csak fél adagot készítettem, de ha kerek a forma pont úgy lehet szeletelni, mint a tortát.)
A csirkemelleket ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk azután egy álpanírt rakunk rá.
Az álpanír lényege: Lisztbe forgatjuk, majd tojásba és végül jó alaposan meghempergetjük reszelt sajtban.
Az így előkészített hússzeleteket a formába pakoljuk, ha sok van belőle lehet emeletesre is, akkor jön egy réteg szalonna, rá megint a sajtba forgatott csirkemellek és végül a tetejét baconnel takarjuk be. A maradék sajtot a rétegek közé szórhatjuk.
Ha kész, előmelegített sütőbe toljuk (kivéve ha jénaiban készítjük) és alacsony fokozaton megsütjük. Amikor a hús már puha, feltekerjük a lángot és megpirítjuk a tetejét egy kicsit.
Nagyon finom és látványos étel. Hidegtálakhoz is kitünő, mert hidegen is finom és szépen szeletelhető. Bármilyen saláta illik hozzá, sőt krumplipürével is mennyei.
megjegyzés: vigyázzunk a húst ne sózzuk túl, mert a sajt és a szalonna is sós.
Karácsony 2007. – Saláták
2007 december 26. | Szerző: maszatjani
Az ahány ház annyi szokás közmondás a karácsonyi étkezésekre is igaz. Van ahol 24-én meleg vacsora van, többfogásos menüvel van ahol karácsony első vagy második napjára jellemző ugyanez. Nos nálunk ez nem így van. Törekszem arra, hogy a három ünnepnapon, de legfőképpen 25-én és 26-án ne kelljen a tűzhely mellé állni, maximum egy ételmelegítésnyi időre vagy még annyira sem. 24-én este anyunál jövünk össze és mivel a lakása kicsi, a család viszont szerencsére egyre nagyobb nincs lehetőség csak a több turnusban lebonyolítható hidegtálas étkezésre. Mindenki hoz valamit és dúskálunk a jóban. A többi napon pedig élvezem az édes semmittevést a szó szoros értelmében. Erre a semmit nem csinálásra év közben nincs lehetőségünk, mert mindig közbejön valami. Ezért aztán nálunk ilyenkor hideg sültek, fasírtok, tekercsek stb. vannak és saláták, amelyeknél a legnagyobb energiabefektetés az, hogy a hűtőből kivéve a tányérunkra rakjuk.
Az idei salátakínálat
Krapaj saláta
Ezt vittem anyuhoz szenteste meg sajttal töltött rántotthústekercseket. A receptje Liannától származik, még tavaly írta be egy fórumra, hogy egy étteremben evett ilyet és otthon reprodukálta.
Saláta, uborka és paradicsom összevágva. Leöntve jó fokhagymás tejföllel és bőven megszórva reszelt füstölt sajttal.
Karácsony 2007. – Töltött zsúrkenyér
2007 december 26. | Szerző: maszatjani
Három éve minden ünnepen az Uram kiköveteli, hogy készítsek neki töltött kenyeret. Ez persze nem gond, mert szívesen teszem. Gond csupán akkor van, ha – mint ahogy most is megesett- elfelejtem a receptet és sehol sem találom azt a könyvet vagy füzetet amibe beleírtam.*Úgyhogy kénytelen voltam a saját fejem után menni, ami most nem vált be 100%-osan. Az íze rendben volt, csak az állaga hagyott maga után kívánnivalót. Szeletelni ugyanis nem lehetett, mert a töltelék külön életet élt, mert nem volt ami igazán összefogja, túl puha volt. Ez persze a legkevésbé sem zavarta az én drágámat abban, hogy egy evésre megegye az egész adagot.
* azóta már meglett a recept és arra is rájöttem, hogy mi volt a gond. Ugyanis én nem csináltam meg a besamelalapot és így nem volt ami összefogja a tölteléket.
Íme a meglelt eredeti recept. Azért a képet felteszem erről a mostani félresikerült, de mégis sikeres alkotásomról is. De ígérem, ha legközelebb elkészül az original változat, arról is rakok fotót.
Töltött kenyér
Egy félkilós zsúrkenyér felének a megtöltéséhez készítsünk egy 2-es besamelt. Azaz olvasszunk meg 2 dkg vajat, adjunk hozzá 2 evőkanál lisztet és engedjük fel 2 dl tejjel. Ezt keverjük simára és főzzük sűrűre.
Ha kihűlt, jöhet az ízesítés. Belenyomunk egy tömlős krémsajtot, jöhet bele reszelt trappista vagy füstölt sajt is. Só, frissen őrölt bors, petrezselyem, snidling, fokhagyma stb. (ki-ki ízlése szerint váltogathatja)
A kenyér belét egy kis tejben megáztatjuk és azt is hozzárakjuk. Jöhet még hozzá borsó, kukorica, pritaminpaprika, vajkrém, apróra vágott sonka, felvágott vagy virsli is.
Szóval tényleg csak az ízlésünk határozza meg, hogy milyen legyen.
Ha kész csomagoljuk alufóliába és tegyük pár órára hűtőbe. Utána szeletekre vágva tálaljuk.
Karácsony 2007.- Kolbásszal töltött karaj
2007 december 25. | Szerző: maszatjani
Nos, hát akkor elkezdem a karácsonyi sütés-főzés eredményeinek leírását. Előre szólok, nem kevés, el fog tartani pár napig, utána pedig itt a szilveszter…..
Nyilván sokan gondolják most magukban, hogy mi olyan nagy dolog egy ilyen egyszerű ételben, mint a kolbásszal töltött karaj. Nos, igazuk van. Semmi. Annak aki már készített ilyet. Én ilyen téren most debütáltam. Félve kezdtem hozzá, mert ettem már nagyon ízetlen példányt is ebből. Kérdezősködtem, nézelődtem és végül visszanyúltam a gyökerekhez: a Horváth Ilonához. Hozzátettem még a magam kis eszét és jelentem a végeredmény tuti finom lett. Ide pedig két okból jegyzem le: az egyik, hogy ha legközelebb készítem meglegyen, a másik pedig, hogy aki hozzám hasonlóan még nem mert belevágni, az hátha egy kis bátorságot merít belőlem.
Kolbásszal töltött karaj
Adott volt a karaj, ebbe az Uram középre egy hegyes késsel gyártott egy lyukat, ami majdnem végigért. Az én példányom kívülről elég zsíros volt, én azt nem szeretem, úgyhogy szabtam le belőle. Amúgy a lyukkészítés (hülye egy szó) nem nagy dolog, de az Uram itthon volt, hadrafogható állapotban, ezért fogtam be.
Ezután jött a fűszerezés, ízesítés. Alaposan besóztam minden oldalát. ( mivel vastag a hús, és át kell hogy járja, egy picit több sót használtam mint amit elégnek gondoltam, de bejött.) A kolbásznak fúrt lyukat is bedörzsöltem. Ezután jött még frissen őrölt bors és piros arany kívül-belül (csemege, mert az volt itthon, de lehet csípős is, ízlés kérdése)Két gerezd fokhagymát vékony tüskékre vágunk és az így kapott 8-10 darabkával megtűzdeljük a húsunk mindkét oldalát. ( hegyes késsel lyukat szúrunk és belenyomjuk a fokhagymát.)
Ezután jött bele a kolbász.
Amikor elkészült tányérra tettem és beraktam a hűtőbe pár órára, hogy jól átjárja a só és a többi íz. (szerintem egy éjszakányi hűsölés sem ártana neki.)
Amikor rákerült a sor, kivettem. Egy tepsibe zsírt tettem kb. 2 evőkanálnyit, ráültettem a húst, majd öntöttem alá bőven vizet. Kb. 2-3 decit és lefedtem alufóliával. Ezután ment a már előmelegített sütőbe, ahol kislángon süldögélt jó sokáig. Kb. 1,5-2 óráig, de ez nyilván függ a hús nagyságától is. Amikor már süldögélt egy ideje, akkor rá-ránéztem és amikor már úgy láttam omlósan puha, akkor levettem a fóliát, a gázt feljebb tekertem és még kb. 10 percig pirítottam.
Melegen is finom, de úgy nem lehet szépen vágni. Kihűlve viszont jó éles késsel gyönyörű vékony szeleteket gyárthatunk belőle, ami mehet szendvicsbe vagy pedig, mint nálunk is, hidegtálra.
Töltött krumpli
2008 február 23. | Szerző: maszatjani
Ha munka előtt vagy előző este megfőzzük a krumplikat, akkor miután hazaértünk nagyon hamar össze tudjuk rakni ezt a finom és egyszerű vacsorát.
Előfordult már, hogy nem volt kedvem a krumplikat kifúrni, akkor miután megfőttek, simán felkarikáztam őket. Egy sütőtálat (tepsit) kivajaztam, megszórtam kevés zsemlemorzsával és belerétegeztem a hozzávalókat. Krumpli-töltelék-krumpli-töltelék-krumpli-tetejére sajt. Bedugtam a sütőbe, összesült. Nos, úgy is nagyon finom volt.
Töltött krumpli
1. A krumplikat megmossuk és héjasan megfőzzük őket. Ha elkészültek, kihűtjük, majd megpucoljuk őket.
2. A megpucolt krumplik tetejéről egy kis kalapot levágunk és egy karalábévájóval vagy ha nincs egy teáskanállal kivájjuk a belsejüket.
Ha nem akarnak megállni az aljukból is vágjunk le egy kicsit, hogy legyen talpuk és ne boruljanak el.
3.Elkészítjük a tölteléket: kb. 7-8 db közepes krumplihoz elég
A reszelő nagylyukú oldalán lereszelünk 20-25 dkg sertéspárizsit. Tálba rakjuk, hozzárakunk egy kis doboz tejfölt, egy tubus natúr krémsajtot (camping, medve stb.), mehet bele egy kevés reszelt trappista is. Ezt összekeverjük, majd jön az ízesítés: só, bors, fokhagyma és bármilyen zöldfűszer amit szeretünk.(snidling, petrezselyem stb. Valamint tehetünk bele egy keveset a kivált és összenyomkodott főtt krumplibélből is.
4. A tölteléket az előkészített krumplikba töltjük, rájuk helyezzük a tetejüket és azt is megszórjuk egy kevés reszelt sajttal. (akár füstölt is lehet, ha szeretjük)
5. Végül tepsire helyezzük őket és egy bő negyedórára bedugjuk őket az előmelegített sütőbe, hogy összesüljenek.
Ropogós, friss kiflivel vagy zsemlével az igazi.
Oldal ajánlása emailben
X