Hétköznapi gyors vacsora- párizsisaláta sültkrumplival
2007 november 22. | Szerző: maszatjani
A héten nagyon megembereltem magam, ami jelen esetben annyit tesz, hogy minden nap főztem. Igaz nem többfogásos vacsorákat, de volt makaróni, leves, borsófőzelék szóval ide nekem azt a glóriát a fejem fölé. A lelkesedésem még ma is kitartott (habár már jócskán megcsappant), de egy gyors párizsisalátára még futotta belőle. Nekünk nagyon ízlik. Sült krumplival egy nagyon tápláló, kiadós vacsora.
Párizsisaláta
Nincs precíz recept hozzá, de íme az alapok, ahogy én készítem.
– Kb. 20 dkg sertéspárizsit ledarálunk, lereszelünk, apróra csíkozunk vagy kockázunk, kinek hogy tetszik.
– Készítünk egy tartármártást 1 kisdobozos tejfölből és némi majonézból. Só szinte nem is kell bele, legfeljebb a végén, ha nem lesz elég sós amikor összekeverjük. Jöhet viszont pici cukor, bors.
– A párizsit egy tálba rakjuk és az itt következő rész opcionális. Én most raktam hozzá egy fél fej lilahagymát és 3-4 közepes savanyúubi karikára vágva. De jöhet hozzá akár krémsajt, maradék sült hús, borsó, kukorica stb.
– A párizsis egyveleget és a tartárt összekeverjük.
– Sült krumplival tálaljuk. ( nálunk ez eléggé el nem ítélhető, gasztroblogot íróhoz nem illő módon, gyorsfagyasztott bolti hasábburgonya volt)
– Ja, és finom volt.
Túrós palacsinta sütve
2007 október 9. | Szerző: maszatjani
Gyakran sütök palacsintát, de ritkán jutok hozzá, hogy elkészítsem így, mégegyszer átsütve egy tejszínes mártásban. Az ok nagyon egyszerű: mire odajutok már nincs hozzá meg se a palacsinta, se a túró. Most hétvégén azonban szemfüles voltam, így sikerrel jártam.
Egy tartalmasabb leves után, ízletes, könnyű második fogás. A cukros-tojásos tejszín, mialatt sütjük, egy finom, pudingszerű krémmé sűrűsödik a palacsinták körül.
Túrós palacsinta sütve
Sütünk kb 12-15 db palacsintát.
Egy 25 dkg-os túrót összekeverünk két tojás sárgájával, 1 csomag vanília cukorral, kb 7-8 dkg kristálycukorral, egy citrom lereszelt héjával.
A két tojás fehérjét felverjük jó keményre és óvatosan hozzáadjuk a túrós masszához, úgy hogy ne törjük nagyon össze.
Ezt betöltögetjük a palacsintákba, aztán kettévágjuk őket. Egy jénait alaposan kivajazunk, és a fél palacsintákat szépen egymás mellé-felé rétegezzük, hogy olyan szép rakottas legyen.
Errea következő mártásfélét kell önteni: egy 3dl-es tejszínt elkeverünk egy vaníliacukorral, egy-két evőkanál kristálycukorral és egy egész tojással. Rálöttyintjük a palacsintákra.
Előmelegített sütőben, közepes lángon kb 20-25 percig sütjük míg szép piros lesz a tetje.
Marcsi sajtos fasírtja
2007 szeptember 30. | Szerző: maszatjani
A mai ebédünk Marcsi sajtos fasírtja volt. És még mielőtt valaki azt gondolná, hogy ez egy évtizedek óta őrizgetett családi recept, elárulom, hogy bizony ez nem így van. F. Nagy Angéla: Különleges konyha c. szakácskönyvében szerepel ez az étel, pontosan ezzel a címmel. Arra vonatkozóan tehát, hogy ki is a címben emlegetett Marcsi, nem szolgálhatok magyarázattal. Az viszont tény, hogy ez egy nagyon finom étel, már többször készítettem, most azonban nem nekem jutott eszembe. Péntek este pont a F. S. M. F. fázisban voltam ( értsd: fogalmam sincs mit főzzek), amikor a nővérem beállított és tök véletlenül- beszélgetés közben- elmesélte, hogy ezt főzi hétvégére. Kapva-kaptam az ötleten és nálunk is ez készült, mindenki megelégedésére.
Marcsi sajtos fasírtja
1. Készítünk egy fasírtmasszát: kb. 50 dkg darált hús, 1 tojás, 4-5 evőkanálnyi zsemlemorzsa ( nem tudom pontosan, mert nem szoktam mérni, csak szemre, annyi menjen bele, amennyi ahhoz kell, hogy összetartsa, de ne legyen túl száraz sem), vöröshagyma( 1 nagyobb vagy 2 kisebb fej), só, bors. Összegyúrjuk.
2. Egy olyan lábasban vagy serpenyőben amit utána be tudunk tenni a sütőbe, vajat olvasztunk egy kis olajjal keverve. Nem kell sok belőlük- talán 5 dkg vaj és 2-3 evőkanálnyi olaj.
3. A fasírtmasszából pici kis golyóbisokat formálunk és a forró zsíradékba helyezzük őket. Mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. (Ne kis lángon, mert beszívják az olajat)
4. Ezután levesszük a tűzről, öntünk alá vizet ( én saccra szoktam, de kb. 1-1,5 dl-t, közben ránézzek és ha úgy látom, hogy kevés, akkor még öntök alá), alufóliával vagy fedővel lefedjük és előmelegített sütőbe dugjuk 25-30 percre. Ezalatt a fasírtok belseje is készre sül. (Közben néha nézzünk rá, nehogy elfogyjon alóla a víz, de sokat se öntsünk alá)
5. Ha kész a fasírtokat kiemeljük az ízes szaftból. Kb. 0,5-1 dl szaft maradjon az alján, az az ideális. Egy doboz tejfölben elkeverünk 1 evőkanál lisztet és hozzákeverjük a szafthoz. A gázon egyet rottyantunk rajta, hogy a liszt ki tudja fejtetni a sűrítő hatását. Végül hozzáadunk 10 dkg lereszelt trappista sajtot és elkeverjük benne. Így kapunk egy nagyon finom ízű sajtmártást.
6. Rizzsel tálaljuk. Petrezselyemmel díszíthetjük és az ízéhez is nagyon passzol.
Rakott karfiol
2007 szeptember 24. | Szerző: maszatjani
Vannak olyan ételek, amiket szeretek és bármikor szívesen megeszek és vannak olyanok, amiket szeretek, de ha évente egyszer-kétszer eszem belőlük az bőven elég. Ilyen például a rakott karfiol. Önmagában nem igazán vagyok oda hűdenagyon a karfiolért, de azért hébe-hóba szívesen megeszem. Lám, mi mindenre jó is ez a blog, mivel, hogy ilyen ritkán főzőm ezt az ételt, rendre elfelejtem, hogyan is kell pontosan csinálni. Így legalább dokumentálva lesz.
Rakott karfiol
Három rétegből állt nálam, ezeket külön-külön elő kellett készíteni.
1. karfiol: rózsákra szedtem, megmostam és sós vízben majdnem készre főztem.
2. rizs: gyors, zacskós rizst használtam. Ezt is sós vízben főztem a dobozon írt ideig.
3. darált hús: sóval, borssal fehéredésig kevés olajon sütöttem át.
Ezután egy sütőtálat kivajaztam és megszórtam zsemlemorzsával. Rétegezve raktam bele az előkészített alapanyagokat. Alulra a karfiol fele jött, majd a darált hús fele, a rizs, a maradék darált hús, rá pedig a másik adag karfiol. Közben a rétegeket megsóztam és tejföllel meglocsoltam. A tetejét szintén befedtem egy adag tejföllel és szórtam rá egy kevés zsemlemorzsát.
Sütőben bő fél óra alatt jól átsütjük, majd kockákra vágva tálaljuk.
Ez a kép sem túl művészi. Egészben akartam lefotózni,de elfelejtettem és vágtam belőle. Tányéron is próbáltam lefényképezni, de elég romosan nézett ki, úgyhogy maradt ez a kép.
Megjegyzés: Egy szakácskönyvemben a hús előkészítésénél azt írta, hogy lehet pörköltesen is elkészíteni, hagymán pírítani a húst, tenni hozzá pirospaprikát, esetleg paradicsomot és paprikát is. Legközelebb (jövőre) valószínűleg kipróbálom ezt a verziót, mert úgy legalább nem lesz olyan sápadt az összkép.
Angol rakott krumpli
2007 szeptember 24. | Szerző: maszatjani
Húst csak kismértékben fogyasztó párom egyik kedvence ez a krumpliétel. Hogy mitől angol és mitől rakott krumpli arra nem igazán sikerült rájönnöm. A recept eredetije egyébként az Axel-Springer Kiadó egyik kiadványában található. A könyv vagy inkább füzet, Receptlexikon 2000 néven jelent meg és témakörökre vannak benne lebontva a különböző ételek. Kicsit átvariáltam, mert az eredeti receptben nem volt virsli, csak a krumpli és a mártás, de így szerintem kiadósabb és finomabb is.
Angol rakott krumpli
Héjában megfőzzünk kb. 1 kg krumplit. Ha kész, megpucoljuk és szeletekre vágjuk.
Egy kivajazott és kizsemlemorzsázott sütőtálba(tepsibe) rakjuk a krumpliszeleteket. Összevágunk karikára 2-3 pár virslit és azt is egyenletesen szétszórjuk rajta. Sózzuk meg, mert a krumpli igényli a sót, még akkor is, ha vízben főztük. Ezután már csak a mártás hiányzik róla.
Mártás: egy evőkanálnyi vajat megolvasztunk, megfonnyasztunk rajta egy csokor petrezselymet (lehet szárított is), azután hozzáadunk egy kisdobozos tejfölt, pici sót, őrölt borsot, reszelt sajtot (ízlés szerint én olyan 5-6 dkg-ot szoktam) és egy evőkanálnyi mustárt. Összekeverjük, majd egyenletesen az előkészített krumplira és virslire öntjük. Sütőbe tolva kb.20 perc alatt átmelegítjük.
Friss, puha kenyér illik hozzá.
Erről az ételről nem nagyon lehet szalonképes fotót csinálni, de garantálom, hogy az íze sokkal, de sokkal finomabb, mint ahogy kinéz.
Fetával és kolbásszal töltött fasírtgolyók
2007 szeptember 20. | Szerző: maszatjani
Említettem már többször azt, hogy az Uram igencsak válogatós. Ez többek között abban is megnyilvánul, hogy a húsok közül egyedül csak a darálthúsból készült ételeket hajlandó megenni. Ennek egyenes következménye, hogy mióta együtt vagyunk azóta fasírtkészítésből akár doktorálhatnák is. Valahogy úgy vagyunk vele, mint Gombóc Artúr a csokikkal: van nálunk sajtos, paprikás, baconos, kolbászos, borsós, kukoricás, muffinsütős, hosszúkás, kerek és ki tudja még mennyi fasírtfajta.
Az egyik kedvenc az itt következő:
Fetával és kolbásszal töltött fasírtgolyók
Készítünk egy fasírtmasszát. Nem igazán tudok pontos adagokat írni, mert nem szoktam mérni, csak érzésre. Kb. 40 dkg darálthúshoz teszek kb. 5-6 evőkanál zsemlemorzsát, 1 tojást, fokhagymát (ízlés szerint), borsot. kevés só.Összegyúrom, kóstolom. Sót itt szándékosan csak alig raktam bele, mert a feta és a kolbász épp elég sós.
A masszából kis adagot a kezünkbe veszünk, a közepébe nyomunk egy fetakockát és egy vékony szelet kolbászt, majd golyóvá formáljuk. Én bele szoktam hempergetni még zsemlemorzsa és szezámmag keverékébe.
Forró olajban aranybarnára sütjük. Hidegen is finom.
Petrezselymes-sajtos csirkemell
2007 szeptember 20. | Szerző: maszatjani
Folytatom a hétvégi beszámolót. Szóval a kissé félresikerült tarjás kísérlet mellett készült még anyu kérésére egy petrezselymes-sajtos csirkemell. Egy újságból vágta ki a receptjét- talán a Meglepetésből- és szerette volna megcsinálni. Azután, mikor meghívtam vasárnapra ebédre, rámtestálta ezt a feladatot. Amúgy tök egyszerűen összedobható recept és a végeredmény meglepő, de nem egy egyenízű kaja lesz, ugyanis a petrezselyemnek sülve nagyon érdekes, kicsit fahéjas, keleties íze lesz, de ez csak pont annyira érződik, amennyire még nem zavaró.
Petrezselymes-sajtos csirkemell
A csirkemelleket szeletekre vágjuk ( ne túl vékonyra), sózzuk, borsozzuk.
Készítünk egy tálba egy keveréket, amibe a húsokat forgatni fogjuk. Ez 4 evőkanálnyi lisztből, kb. dupla ennyi reszelt sajtból és apróra vágott petrezselyemzöldjéből kell, hogy álljon. A beízesített húsokat ebbe forgatjuk bele, majd sütőtálba helyezzük őket. A megmaradt keveréket rászórhatjuk a tetejére.Majd sütőben kb. 3/4 óráig sütjük. Mi krumplipürével ettük, de szerintem rizzsel is finom lehet.
Megjegyzés:Ügyeljünk arra, hogy a liszt ne legyen több, inkább kevesebb.
Mi magánszorgalomból megszórtuk egy kevés fetasajttal is.
Sült tarja rozmaringos-újhagymás körtével és egy nagy adag tapasztalattal
2007 szeptember 18. | Szerző: maszatjani
A hétvégém-gasztronómiai szempontból- igen érdekesre, mondhatni felemásra sikeredett. No, de kezdem elölről.
Hosszú hónapok óta kinéztem már az egyik Stahl könyvből ( azt hiszem a narancssárgából) a címbeli receptet. Mindig készültem rá, hogy majd nekiállok, mert úgy éreztem, nekem ez nagyon ízlene. Gondoltam ezt, annak ellenére, hogy tarját talán még soha életemben nem ettem, készíteni pedig pláne nem volt szerencsém. Valamint az sem volt számomra intő jel, hogy egyszer már próbálkoztam a gyümölcs+hús kombinációval (lásd a blog elején a csirkemellel töltött almát) és az sem jött be.
Nos a fenti mondatból kiderül, hogy ez sem. Azért leírom, hogy is készült, mert aki szereti ezt a ízkombinációt az bátran készítse el. (Nyersen amúgy nekem is bejött, csak sütés után változott meg a dolog)
Szóval, a körtéket kettévágtam, a magházukat kivájtam. Vajat (olyan 7-8 dkg-ot) kikevertem apróra vágott újhagymával ( nálam póré volt) és 2 szál apróra vágott friss rozmaringgal. Valamint jött még bele egy kis só és bors is. Ezt a kevercset töltöttem a körtékbe. Sütőtálba, tepsibe tesszük és 2 dl fehérbort öntünk alá. Majd sütjük. Végül a tarjával ( vagy bármilyen más hússal) fogyasztjuk. ( Én nem tettem, de ez csupán a saját faramuci ízlésvilágomat tükrözi)
A tarja sütésével is meggyűlt a bajom. Ugyanis nekem még sosem volt hozzá szerencsém. Stahl azt írta, hogy mindkét oldalát süssük elő 1-1 percig olaj+vaj keverékén, majd mindkét oldalát 5-5 percig süssük és kész. Ehhez képest ekkor nekem még tök nyers volt a hús belseje, úgyhogy telefonos segítséget kértem és utána többször vizet öntve alá és lefedve, hosszú ideig párolva omlósra készítettem, majd zsírjára lesütöttem szép pirosra. Az nagyon finom volt, hidegen és melegen is. Szerintem nem utoljára fordult meg tarja a konyhámban.
Azt viszont ünnepélyesen megígérem, hogy a gyümölcs+ hús kombinációjú kaják készítésével felhagyok. Be kell látnom, hogy akármennyire is gusztusosak és hiába szeretem külön-külön minden összetevőjüket, mégsem nekem találták őket ki.
Fóliában sült paradicsomos-sajtos csirkemell
2007 augusztus 31. | Szerző: maszatjani
Simple the best!- szabadfordításban annyit tesz a legegyszerűbb a legjobb, dúdolhatnám akár Tina Turner után szabadon e bejegyzés megírása közben. Nem is igazán való talán ilyen egyszerű ételt főzős blogban bemutatni. Egy szempontból mindenképpen hasznos, javítja a süti:kaja arányomat. Különben is, talán valakinek pont-e képekre nézve ugrik be, hogy egy ilyen egyszerű kaja is milyen nagyon finom lehet. Mondom én: SIMPLE THE BEST!
Fóliában sült paradicsomos-sajtos csirkemell
A fóliában sütés nagyon hasznos, mert irtó gyorsan megsül benne a hús, olyan mintha egy mini kukta lenne.
Szóval a csirkemelleket besóztam, beborsoztam. A fóliából nagyobb darabokat tépkedtem.( Akkorák legyenek, hogy miután belecsomagoltuk a húst, jól bele lehessen bugyolálni és a tetején összetekerni.)
A fóliadarabokra vajat tettem ( egy teáskanálnyit), ha nincs olaj is jó és rápakoltam a húsokat. Betekertem őket és a batyukat tepsire helyezve sütőben puhára sütöttem. Csirkemellnél ez kb. fél óra.
Ha már puha szétnyitom a fóliát, hogy piruljon is a hús és teszek rá karikára vágott paradicsomot és bőven megszórom sajttal, vagy akár szeletben is rá lehet tenni. Visszadugom a sütőbe még kb. 20 percre, azután késznek nyilvánítom.
Köretnek jöhet mellé rizs, krumpli, saláta. Én csak úgy magában falatoztam és így sem találtam benne semmi kivetnivalót.
Lecsós rakott karaj
2007 december 4. | Szerző: maszatjani
Amióta csak blogerina lettem, mindig is szívesen olvastam a különböző körkérdésekre adott válaszokat. Szórakoztatónak találtam/találom, hogy mennyire másképp is látjuk mi emberek a világot. A legújabb “hógolyó” a blogolók különböző gasztronómiai újságokhoz való viszonyáról érdeklődik. Érdeklődve olvastam a válaszokat most is. Volt egy olyan részkérdés is ( vagy valami hasonló), hogy mennyire érdeklik a válaszadót a különböző híres emberek főzési szokásai, receptjei. Nos szinte mindenki egyöntetű tagadással válaszolt, úgyhogy én maradtam egyedül, mint kakukktojás, mert én bizony ciki nem ciki (bár miért lenne az?) kedvelem ezeket a rovatokat. Az itt következő receptre is így bukkantam,miközben a karácsonyi menühöz kerestem ötleteket. A tavaly decemberi Vidék ízében Endrei Judittal volt interjú és ezt a receptet “főzte meg” és egy bagolyszemes túrószelet nevű sütit, ami internetes körökben szerintem búvár túrós néven fut. Szóval félreraktam ezt a számot. Vasárnap a húshagyó Uram sültkolbászt kapott a krumplipüréhez, de én inkább valami húsra vágytam. Akkor jutott eszembe ez a lecsós karaj. Anyutól “zsákmányoltam” egy kis üveg lecsót, hús volt itthon más meg nem is nagyon kellett hozzá. (Csak egy kis sajt)
Lecsós rakott karaj
Hozzávalók: 4 szelet karaj, 1 kis üveg lecsó, 15 dkg sajt, olaj, só, bors
A karajszeleteket sózzuk, borsozzuk kevés olajon megpírítjuk mindkét oldalukat,majd a saját levében szinte készre pároljuk. (na nekem ez nem jött össze, vagy 4-szer öntöttem rá vizet)
Közben, ha van friss alapanyagunk elkészítjük a lecsót, ha nincs (mint jelen esetben), akkor az üvegeset kicsit megízesítjük sóval, borssal, esetleg plusz hagymával átmelegítjük. (vegyük azért figyelembe, hogy a hús is sós, szóval ne essünk túlzásba)
Az eredeti verzióban tojásos lecsó szerepel én ezt kihagytam, mert azt nem bírom megenni.
Ha a hús már 90%-os, akkor tepsibe rakjuk egymás mellé a szeleteket és rápúpozunk mindegyikre egy nagy adag lecsót, majd bőven megszórjuk a szeleteket sajttal.
Előmelegített sütőbe kb. 20-25 percig sütjük.
Szerintem jó habos krumplipürével az igazi.
Oldal ajánlása emailben
X