Prézlis hús
2007 augusztus 20. | Szerző: maszatjani
Hamis húsos tészta
2007 augusztus 12. | Szerző: maszatjani
Szerintem mindenki járt már úgy, hogy fáradtan, lestrapálan hazaérve az égvilágon semmi kedve nem volt főzni, viszont jólesett volna valami meleg kaja. Erre az esetre több alternatív un. joker kajám is van, amiket ilyenkor bedobok. Ezek közül az egyik leggyakoribb nálunk a hamis húsos tészta. Hogy miért hamis? Hát, mert igazi hús egy szál sincs benne, csak párizsi. Erre nem elsősorban a pénztárcakímélés szorított rá, hanem a velem élő 1 azaz egy darab válogatós ” húsfélét inkább nem eszem, ha nem muszáj” férfiember. Ennek ellenére az étel finom, gyors, olcsó és a maradék másnap kitűnően melegíthető.
Hamis húsos tészta Zsuzsi módra
Hozzávalók két személyre és egy normál méretű sütőtálra
– 25 dkg tészta – én általában orsót veszek hozzá, de csináltam már nagy fodroskockával is
– 1 kisdobozos tejföl – ha “szottyosabban” szeretitek, akkor lehet több is.
– 20 dkg sertéspárizsi- én egészben veszem meg a boltban és otthon a sajtreszelő nagy lyukán lereszelem
– 15-20 dkg trappista sajt –
– fokhagyma, só, bors, mustár ízlés szerint.
Elkészítés:
– Kifőzzük a tésztát.
– Közben elkészítjük a mártást: a tejfölt, a fokhagymával, sóval, borssal esetleg pici mustárral összekeverjük, hozzáadjuk a lereszelt párizsit.
– A kifőtt tésztát egy mélyebb tálba öntjük és összekeverjük a tejfölös mártással. Ha egyenletesen felvette és eloszlott benne-rajta a cucc, akkor egy kivajazott, kizsemlemorzsázott sütőtálba ( vagy akár tepsibe) tesszük. Ráreszeljük a sajtot és sütőben jól átforrosítjuk kb. 15-20 perc alatt. ( Ha sütőtálban készítjük hideg sütőben kezdjük a sütést, ha sima tepsiben elő lehet melegíteni.)
– Én, ha bőven van a sajtból, szoktam egy kicsit a mártásba is rakni.
Töki pompos
2007 augusztus 6. | Szerző: maszatjani
1 kiló finomliszt
2-3 közepes krumpli megfőzve, összetörve
2 tk. Só
1 dl tej+pici cukor+1 kocka élesztő
fél dl olaj
2-3 ek. tejföl
1 kis doboz tejföl
fokhagyma
1-2 fej lilahagyma
15-20 dkg húsos szalonna
reszelt sajt
180 fokon sütjük amíg a teteje meg nem pirul.
Héjában sült krumpli krémsajtos-snidlinges öntettel
2007 augusztus 2. | Szerző: maszatjani
Csirkemell almába töltve
2007 július 22. | Szerző: maszatjani
Azt a címet is adhattam volna akár ennek a receptnek, hogy two in one kaja, hogy miért, nos arról majd később. Elöljáróban rögtön el kell mondjam, hogy erre a receptre nemrégiben bukkantam rá Szakács Ildikó: A név kötelez c. blogjában. Nagyon gusztusos volt a fotón és Ildikó olyan étvágygerjesztően írt róla, hogy úgy éreztem ezt muszáj kipróbálnom. Kicsit a magam szájízére formáltam a receptet, kihagytam belőle a mézet és a diót. Szóval először is beszereztem két almát. (Azért csak kettőt, mert Ildikó azt írta, hogy ez egy nagyon kiadós kaja, azzal pedig tökéletesen tisztában voltam,hogy az én uram fejében meg sem fog fordulni, hogy ezt megkóstolja. Hiába nem egy kísérletezgetős fajta..)Almák közepét kivájtam, most jó szolgálatot tett a nemrégiben akciósan beszerzett kütyü ( a nevét most meg nem mondom), azzal szedtem ki a belsejüket.
Azután jött a töltelék: két közepes csirkemellet nem túl nagy kockákra vágtam, kevés olajon fehéredésig sütöttem, tettem hozzá fűszereket: sót, borsot, majorannát és kakkukfüvet és felöntöttem kb. 2 dl főzőtejszínnel, hagytam egy kicsit, hogy összerottyanjon, azután egy kanállal az almák közepébe púpoztam egy jó csomót, megszórtam reszelt sajttal. ( sima trappistával,bár Ildikó szerint nagyon finom füstölt sajttal is, de az nem volt otthon) Bedugtam a sütőbe és kb. 25-30 perc alatt az alma puhára sült és a sajt is megpirult. Nagyon guszta volt.
Itt akár véget is érhetne a történet, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy bizony mindezek ellenére nekem nem lesz a kedvencem ez az étel. Ugyanis hiába van az, hogy minden összetevőjét külön-külön szeretem, de együtt nem jött be. Méghozzá egyetlen ok miatt, almaszósz íze volt. És én nem szeretem az almaszószt. A maradékot odaadtam anyunak, aki viszont ódákat zengett arról, hogy milyen isteni finom. (No persze, ő szereti az almaszószt)
És akkor most jön elő a two in one kérdés. Ugyanis a töltelékből kimaradt egy adag, úgyhogy azt másnap simán beleöntöttem egy sütőtálba és megsütöttem. Rizsre tettem rá és mit mondjak, isteni finom volt. Ilyet biztos, hogy csinálok máskor is. Csak alma nélkül.
Saslik
2007 július 19. | Szerző: maszatjani
Nyár, meleg, grillpartik… A saslik, mint olyan régóta foglalkoztatott, de a megvalósítás mindig csak váratott magára. Egészen addig amíg meg nem láttam néhány hete a boltban azokat a kis helyes bambuszpálcikákat. (Kb. 50-60 db van benne és 249 ft) Persze a dolog simán működött volna hurkapálcikával is, de én kivártam a megfelelő pillanatot.
A recept hozzá nagyon egyszerű: ki mit szeret. Amit én tettem rá: krumpli ( előtte nap héjában kicsit megfőztem,de nem teljesen puhára, mert akkor nem lehet felhúzni), paradicsom, paprika (sima tv), uborka, cukkini, lilahagyma, virsli és csirkemell-kockák ( ezeket előtte 2 órával bepácoltam)
Amit még el tudok képzelni: csemegekukorica, kolbász, pritaminpaprika stb. stb. a sor szinte végtelen.
Amikor kész volt a felfűzés, akkor a csirkemell pácával megkenegettem a zöldségeket is. Ahogy összesülnek az ízek, tuti finom kaja.
Én már követtem el azt a szentségtörést is, hogy sima sütőben, egy tepsi fölé fektetve sütöttem meg őket. Úgy is finom volt, de persze a grill ad neki egy plusz ízlöketet.
Lecsós hús avagy a bakonyi sertésborda új ruhája
2007 augusztus 21. | Szerző: maszatjani
Oldal ajánlása emailben
X