Lecsós hús avagy a bakonyi sertésborda új ruhája

2007 augusztus 21. | Szerző:

 



 

 

Az úgy kezdődött, hogy az alább leírt prézlis hús sütőtálba pakolgatásakor kiderült, hogy bizony 3 és fél szelet kilapogatott, besózott szelet husi nem fér bele, akárhogy is próbáltam tuszkolni. Végül feladtam és keresgélni kezdtem a  szakácskönyvekben, mit is kezdjek, eme nem túl nagy mennyiségű félkészre sütött sertéscombbal?

A választ az egyik kedvencemben találtam meg: Máté Pálné Terenyei Kati néni: Ahogy én készítem c. szakácskönyvében. Méghozzá a Bakonyi sertésborda képében a 100. oldalon. Afölött a nyilvánvaló tény fölött, hogy nekem sertéscomb-szeletek árválkodnak a konyhapultomon és nem kicsontozott bordák könnyedén átsiklottam. Mint később kiderült több más fontos dolog fölött is.

 

Szóval adott volt a margarin+olaj keverékén ( így nem ég meg a margarin vagy vaj) mindkét oldalán megsütött, előtte sózott, borsozott 3 és fél szelet hús.

 

2 paradicsomot és 2 paprikát valamint 1 fej vöröshagymát apróra mixeltem. Én egy T. W. tekerős szerkentyűt használtam. ( Sose tudom megjegyezni a fantázianevüket), de  simán, késsel is jó apróra vágva, csak így nekem egyszerűbb volt.

Egy lábasban kevés olajat hevítettem (Ekkor lépett be az unokahúgom, akit a nővérem küldött egy tejfölért. Odaadtam. Ennek a kis intermezzónak később még lesz jelentősége)

Szóval az olajra rádobtam a paprika-paradicsom-hagyma vagdalékot és 4-5 percig hagytam ( időnként megkeverve, hogy le ne égjen), hogy összepiruljanak.

Utána lehúztam a tűzről és meghintettem pirospaprikával (ízlés szerint és kb. egy púpos evőkanálnyit dobtam rá)

Hozzáöntöttem vizet ( kb. 2 decit), tettem bele sót, borsot, fokhagymát.

Ezt az egészet jól átmelegítettem és beletettem a húsokat.

Lefedtem  ( fedő híján alufóliával) és jó 3/4 órán át pároltam.

Néha rá kell nézni, hogy nehogy leégjen, ha úgy látjuk, veszélyben van öntsünk még alá kevés vizet.

 

Idáig ment is minden, kivéve, hogy amikor már szépen fődőgélt, újra átolvasva a receptet, kiderült, hogy gomba is kellett volna bele.

Természetesen nem volt otthon, bolt zárva. Lemondtam róla, gondoltam nem nagy gáz, ha hiányzik belőle.

De, ha már ott voltam végigolvastam a receptet és ért még meglepetés. Ugyanis a végén lisztes tejföllel be kellett volna habarni az egészet. A tejfölöm viszont már benne volt a tesóék krumplipüréjében.

 

Szóval így esett a nagy eset. Így nem lett nekem bakonyi sertésbordám, “csupán” egy adag lecsós húsom, ami rácáfolva a nehézkes elkészülésre, krumplipürével tuti finom kaja volt. ( így, múltidőben, mert már híre-hamva sincs)

 

Ja! A friss petrezselyem a tetején sokat dob rajta. ( És az eredeti recept is így írja, ezt legalább sikerült betartanom)

Címkék:

Prézlis hús

2007 augusztus 20. | Szerző:

 




 

Többször is említettem már, hogy a háztartásom alapfelszerelése közé tartozik 1 azaz egy darab válogatós ” húst inkább nem eszem”  típusú férfiember. No, most nem azt mondom, hogy én állandóan húst ennék hússal, de azért néhanapján bizony jól tud esni egy nagy szelet rántott hús, töltött csirkemell vagy akármi más olyan húsos kaja, ami viszonylag száraz húsból készült, mert a zsíros, rágós vagy más furcsa fajtáit én sem szeretem. Persze nem mindig tudom rászánni magam a dupla főzésre, de azért elő-előfordul. Mint például ezen a hétvégén is.

Szerintem minden családnak tuti van egy sajtos-tejfölös húsreceptje, amire esküszik, hogy ez a legfinomabb. Nos én is így vagyok vele. Ezt a recipét még otthon anyu csinálta először, míg otthon laktam és azután hoztam magammal és mostanában egyre gyakrabban készítem megint. Hogy miért megint? Hát csak azért, mert mikor önállóságom első lépéseként anyósomékat vendégül láttam, ezt főztem nekik, mondván, hadd tudják meg mi a finom. Nagy felbuzdulásomban azonban kissé túlsütöttem, úgyhogy szinte ehetetlen volt, úgy kellett kirobbantani a tepsiből. Persze mindenki megette ( elrágta), de én szégyelltem magam, hogy így elrontottam. Talán emiatt hosszú évekig nem is csináltam ilyet, míg pár hónapja ( kiheverve a kudarcot) újra eszembe jutott és azóta gyakran csinálom magamnak, ha kiéhezek egy kis igazi, jó húsos kajára.

 

Sajtos-tejfölös-prézlis hús

 

– A hússzeleteket ( én combból csináltam, de szerintem a karaj is jó hozzá) kiklopfolom, azután besózom, beborsozom őket. ( A sózásnál figyeljünk arra, hogy a sajt is sós valamennyire, nehogy a végeredmény túl sós legyen)

– Kicsit állni hagyjuk a szeleteket, közben reszeljük le a sajtot. (5-6 szelet húshoz kb. 20-25 dkg kell)

– Vajat olvasztunk egy serpenyőben ( nekem most nem volt otthon margarin és pici olaj keverékével pótoltam, de vajjal finomabb) és a hússzeleteket egy kissé megsütjük, oldalanként kb. fél percig.

– Minden szelet húst, mikor kiemelünk a vajból rögtön zsemlemorzsába hempergetünk és így pakoljuk szépen egymás mellé egy kivajazott tepsibe vagy sütőtálba.

– Ha mindegyik hús kész, a tetejüket bevonjuk egyenletes rétegben tejföllel és bőven megszórjuk reszelt sajttal.

– Végül alufóliával lefedjük és megsütjük. ( Ha sütőtálban készítjük hideg sütőbe tegyük, ha tepsiben előmelegíthetjük a sütőt.)

– Kb. 1 óráig sül, de közben rá kell nézni, amikor a hús már jó omlós és a sajt is megpirult akkor késznek nyilváníthatjuk.

– Látszik a képen is, hogy én jól megpirítottam a sajtot, mert így szeretem, de aki nem, az kapja ki a sütőből 5-10 perccel hamarabb.

– Én mindig krumplipürével tálalom. Valami isteni finom. Bátran ajánlom kipróbálásra.

 

 

Bocs, a képek minősége elég vacak. A képméretező progival túlságosan lekicsinyítettem őket és ezzel arányosan a minőségük is gyatra lett. Próbáltam visszaméretezni, de nem akart sikerülni, sehogy se. Szóval bocs, techinában nem vagyok túl erős.

 

Címkék:

Hamis húsos tészta

2007 augusztus 12. | Szerző:

 



Szerintem mindenki járt már úgy, hogy fáradtan, lestrapálan hazaérve az égvilágon semmi kedve nem volt főzni, viszont jólesett volna valami meleg kaja. Erre az esetre több alternatív un. joker kajám is van, amiket ilyenkor bedobok. Ezek közül az egyik leggyakoribb nálunk a hamis húsos tészta. Hogy miért hamis? Hát, mert igazi hús egy szál sincs benne, csak párizsi. Erre nem elsősorban a pénztárcakímélés szorított rá, hanem a velem élő 1 azaz egy darab válogatós ” húsfélét inkább nem eszem, ha nem muszáj”  férfiember. Ennek ellenére az étel finom, gyors, olcsó és a maradék másnap kitűnően melegíthető.


Hamis húsos tészta Zsuzsi módra


Hozzávalók két személyre és egy normál méretű sütőtálra


– 25 dkg tészta – én általában orsót veszek hozzá, de csináltam már nagy fodroskockával is


– 1 kisdobozos tejföl – ha “szottyosabban” szeretitek, akkor  lehet több is.


– 20 dkg sertéspárizsi- én egészben veszem meg a boltban és otthon a sajtreszelő nagy lyukán lereszelem


– 15-20 dkg trappista sajt –


– fokhagyma, só, bors, mustár ízlés szerint.


Elkészítés:


– Kifőzzük a tésztát.


– Közben elkészítjük a mártást: a tejfölt, a fokhagymával, sóval, borssal esetleg pici mustárral összekeverjük, hozzáadjuk a lereszelt párizsit.


– A kifőtt tésztát egy mélyebb tálba öntjük és összekeverjük a tejfölös mártással. Ha egyenletesen felvette és eloszlott benne-rajta a cucc, akkor egy kivajazott, kizsemlemorzsázott sütőtálba ( vagy akár tepsibe) tesszük. Ráreszeljük a sajtot és sütőben jól átforrosítjuk kb. 15-20 perc alatt. ( Ha sütőtálban készítjük hideg sütőben kezdjük a sütést, ha sima tepsiben elő lehet melegíteni.)


– Én, ha bőven van a sajtból, szoktam egy kicsit a mártásba is rakni.

Címkék:

Töki pompos

2007 augusztus 6. | Szerző:

 



 

 

Nem tudom ki hogy van vele, de én bizony sok-sok évet éltem le úgy , hogy fogalmam sem volt arról, hogy mi az a töki pompos. Azután néhány hónap alatt több ízben is ” szembejött” velem. Itt a nlc-n, receptújságban és egyre inkább befészkelte magát a gondolat a fejembe, hogy ezek a visszatérő megjelenések nem véletlenek. Végül úgy döntöttem megadom magam a sorsnak és kipróbálom. A recept a már sokat emlegetett Liannától származik és meg kell mondjam most sem lőttem bakot a receptjével. Már csak egy döntő csata volt hátra. Beadagolni a válogatós és új kaják terén roppant elővigyázatos uraságnak, hogy itt bizony ma töki pompos lesz az ebéd. Az ütközet 11 óra tájban indult. Megkértem, hogy reszeljen egy kis sajtot. Könnyen ráállt, én közben a már megkelt tésztát nyomkodtam a tepsibe. Itt még nem volt gond, mert azt hitte egy szimpla pizza készül. Azonban ahogy sorra kerültek elő az oda nem illő hozzávalók ( tejföl, hagyma, szalonna), úgy szaladt egyre magasabbra a szemöldöke és lett lassabb a sajtot reszelő keze. De még tartotta magát. Nem sokáig. Amikor a fokhagymás tejföl rákerült a tésztára, kibukott belőle a kérdés, hogy akkor mi is lesz ez és miből is van ez a fehér izé?

A válaszom: miszerint töki pompos készül, valahogy nem nyugtatta meg teljesen.

A gyanakvó: Szeretem én ezt?- kérdésre, határozott és nyugodt igennel válaszoltam.A vonásai azonban csak akkor simultak ki teljesen, amikor megkóstolta a végeredményt. Az ítélet: ilyet csinálhatsz máskor is. A csatát megnyertem.( Ha a háborút még nem is)

Amúgy nekem hidegen sokkal jobban ízlik, mint frissen, melegen. Ezt alátámasztja a két , a főztömet gyakran leellenőrző unokaöccs is, akik egy-egy emberes szelet elfogyasztása után közölték velem, hogy ez bizony frankó volt.

Ezek után mit is mondhatnék mást, mint, hogy fogalmam sincs, hogyan élhetünk ezidáig töki pompos nélkül?

 

Amúgy, ha így belegondolok, mégis csak van egy nagy hibája ennek az ételnek: a neve. Ugyanis a fiúk képtelenek voltak megjegyezni, többszöri elmondás után is töki kompót és töki pompomként emlegették.

Persze ez a kaja értékéből semmit sem von le, a fiúkéből viszont?????

 

Töki pompos (Lianna receptje)

 

Hozzávalók:
1 kiló finomliszt
2-3 közepes krumpli megfőzve, összetörve
2 tk. Só
1 dl tej+pici cukor+1 kocka élesztő
fél dl olaj
2-3 ek. tejföl

 

Tetejére:
1 kis doboz tejföl
fokhagyma
1-2 fej lilahagyma
15-20 dkg húsos szalonna
reszelt sajt

 

Az élesztőt felfuttatjuk a tejben. Ha kész összegyúrjuk a többi hozzávalóval. Szükség esetén vízzel hígítjuk. (én kenyérsütő gépben dagasztatom be a tésztát). Jól kidolgozzuk és letakarva egy órán át kelesztjük. Egy nagy gáz tepsit kiolajozunk és a megkelt tésztát ebbe nyomkodjuk. A tejfölt kikeverjük sóval és tetszés szerinti mennyiségű fokhagymával. Megkenjük vele a tésztát, rászórjuk a felkockázott hagymát, szalonnát és a reszelt sajtot.
180 fokon sütjük amíg a teteje meg nem pirul.

 

 

Megjegyzés tőlem: a tészta nekem túl sok lett, bár lehet, hogy a tepsim nem volt elég nagy ( kb. 35*40 cm-es), szerintem elég lett volna fele olyan vastag, bár ez azt hiszem ízlés kérdése.Mindenesetre én legközelebb fele adag tésztából fogom csinálni.

 

 

Címkék:

Héjában sült krumpli krémsajtos-snidlinges öntettel

2007 augusztus 2. | Szerző:

 



 

Ez az egyik kedvenc, gyorsan elkészíthető, jolly joker receptem. Több receptet gyúrtam egybe a saját ízlésünknek megfelelően. Sokszor szoktam készíteni, frissen is nagyon finom, de én másnap mikróban egy kicsit megmelegítem és úgy is tökéletes.

 

I. Krumplicsomagok készítése

A krumplikat jó alaposan megmossuk .

Próbáljunk, ha csak lehet kb. egyformákat választani, hogy egyszerre süljenek meg, de ha nem megy ( én már jártam így), az sem nagy gond, legfeljebb a nagyobbakat kicsit tovább hagyjuk sülni.

Én általában amíg jó zsenge a krumpli ( lehet egyáltalán a krumpli zsenge?na mindegy) szóval amíg újkrumpli van, én a héját is meg szoktam enni, szerintem nagyon finom marad így egyben sütve.

Szóval a megmosott krumplikat villával 4-5 helyen megszúrkáljuk. ( állítólag azért nehogy szétdurranjanak, úgyhogy ez fontos momentum, hacsak nem akarunk sütőt suvickolni)

Annyi alufóliadarabot tépünk le, ahány krumplink van. Akkorák legyenek, hogy a krumplikat bele tudjuk bugyolálni és fölül egy kicsit betekerni a csomagokat.( a képen kicsit látszik)

Mielőtt belerakjuk a fent nevezett zöldségeket a bugyrokba teszünk alá egy pici zsíradékot. A legfinomabb egy teáskanál vaj, de ha nincs ugyanannyi olaj is megteszi. (oliva vagy sima)

Ezután egy tepsibe vagy sütőlemezre rakjuk a bugyrokat. Lényeg, hogy legyen alatta valami, necsak a rácsra tegyük, mert kifolyhat a zsíradék és a konyhánkat akkor bizony átható füstszag fogja beborítani.

Előmelegített sütőben, nagylángon sütjük, addig amíg puha nem lesz. Ezt én egy beleszúrt kétágú villával szoktam lemeózni. Ez kb.1/2 – 3/4 óra.

 

II. Mártás készítése

Itt jöhetnek az ízlések és pofonok.

 Az alap: egy tejföl( kicsi), egy tubus krémsajt ( az a sima ömlesztett) én natúrt veszek hozzá mindig, de lehet evvel is variálni.Ezt kikeverjük és utána jöhet a fűszerezés. Ez nálam petrezselymet, tetemes mennyiségű friss snidlinget, fokhagymát, egy pici szerecsendiót, sót és frissen őrölt borsot jelent.

Természetesen az összeillő ízekkel bátran lehet variálni ,rengeteg féle módon.Nekünk a fenti variáció jött be. De ki-ki milyet szeret. El tudom képzelni kaporral, kakukkfűvel, rozmaringgal, füstölt sajttal stb. is.

Amíg a krumpli sül, ezt behűthetjük.

 

Amikor megsült, kibugyoláljuk összevágjuk, törjük – mindenki magának –  kicsit megsózzuk és gazdagon meglocsoljuk a krémsajtos-fűszeres mártásunkkal. Friss kenyérrel vagy péksüteménnyel fantasztikus élményben lesz részünk.

 

Címkék:

Csirkemell almába töltve

2007 július 22. | Szerző:

 


Azt a címet is adhattam volna akár ennek a receptnek, hogy two in one kaja, hogy miért, nos arról majd később. Elöljáróban rögtön el kell mondjam, hogy erre a receptre nemrégiben bukkantam rá Szakács Ildikó: A név kötelez c. blogjában. Nagyon gusztusos volt a fotón és Ildikó olyan étvágygerjesztően írt róla, hogy úgy éreztem ezt muszáj kipróbálnom. Kicsit a magam szájízére formáltam a receptet, kihagytam belőle a mézet és a diót. Szóval először is beszereztem két almát. (Azért csak kettőt, mert Ildikó azt írta, hogy ez egy nagyon kiadós kaja, azzal pedig tökéletesen tisztában voltam,hogy az én uram fejében meg sem fog fordulni, hogy ezt megkóstolja. Hiába nem egy kísérletezgetős fajta..)Almák közepét kivájtam, most jó szolgálatot tett a nemrégiben akciósan beszerzett kütyü ( a nevét most meg nem mondom), azzal szedtem ki a belsejüket.


Azután jött a töltelék: két közepes csirkemellet nem túl nagy kockákra vágtam, kevés olajon fehéredésig sütöttem, tettem hozzá fűszereket: sót, borsot, majorannát és kakkukfüvet és felöntöttem kb. 2 dl főzőtejszínnel, hagytam egy kicsit, hogy összerottyanjon, azután egy kanállal az almák közepébe púpoztam egy jó csomót, megszórtam reszelt sajttal. ( sima trappistával,bár Ildikó szerint nagyon finom füstölt sajttal  is, de az nem volt otthon) Bedugtam a sütőbe és kb. 25-30 perc alatt az alma puhára sült és a sajt is megpirult. Nagyon guszta volt.


Itt akár véget is érhetne a történet, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy bizony mindezek ellenére nekem nem lesz a kedvencem ez az étel. Ugyanis hiába van az, hogy minden összetevőjét külön-külön szeretem, de együtt nem jött be. Méghozzá egyetlen ok miatt, almaszósz íze volt. És én nem szeretem az almaszószt. A maradékot odaadtam anyunak, aki viszont ódákat zengett arról, hogy milyen isteni finom. (No persze, ő szereti az almaszószt)


És akkor most jön elő a two in one kérdés. Ugyanis a töltelékből kimaradt egy adag, úgyhogy azt másnap simán beleöntöttem egy sütőtálba és megsütöttem. Rizsre tettem rá és mit mondjak, isteni finom volt. Ilyet biztos, hogy csinálok máskor is. Csak alma nélkül.

Címkék:

Saslik

2007 július 19. | Szerző:

                                 


Nyár, meleg, grillpartik… A saslik, mint olyan régóta foglalkoztatott, de a megvalósítás mindig csak váratott magára. Egészen addig amíg meg nem láttam néhány hete a boltban azokat a kis helyes bambuszpálcikákat. (Kb. 50-60 db van benne és 249 ft) Persze a dolog simán működött volna hurkapálcikával is, de én kivártam a megfelelő pillanatot.


A recept hozzá nagyon egyszerű: ki mit szeret. Amit én tettem rá: krumpli ( előtte nap héjában kicsit megfőztem,de nem teljesen puhára, mert akkor nem lehet felhúzni), paradicsom, paprika (sima tv), uborka, cukkini, lilahagyma, virsli és csirkemell-kockák ( ezeket előtte 2 órával bepácoltam)


Amit még el tudok képzelni: csemegekukorica, kolbász, pritaminpaprika stb. stb. a sor szinte végtelen.


Amikor kész volt a felfűzés, akkor a csirkemell pácával megkenegettem a zöldségeket is. Ahogy összesülnek az ízek, tuti finom kaja.


Én már követtem el azt a szentségtörést is, hogy sima sütőben, egy tepsi fölé fektetve sütöttem meg őket. Úgy is finom volt, de persze a grill ad neki egy plusz ízlöketet.

Címkék:

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!