Házi sóskifli

2007 október 12. | Szerző:

 



 


Mit érdemel az a bűnös, aki vasárnap délután jön rá, hogy kevés kenyeret vett? Nos, jólmegérdemelt büntetésként, állhat neki kiflit sütni, hogy másnap hajnalban legyen mit tenni a elemózsiás tatyóba. Még szerencse, hogy a lusta vagy modern ( a megfelelő aláhúzandó) háziasszonyok  jó barátja a kenyérsütőgép nem ismeri a szabadnap fogalmát. Így azután a munka nagy részét elvégezte, rám már csak a formázás és a sütés maradt. No meg a babérok learatása, hogy milyen csuda háziasszony is az, aki vasárnap kora este frissen sült kiflit rak a vacsoraasztalra.


Házi sóskifli


A recept a nemrégiben bepostolt Házi sütemények c. könyvből származik.


Hozzávalók:


68 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1,5 dkg só, 2 dkg kristálycukor, 2 dkg tejpor, 2 dkg olvasztott margarin, 4,5 dl langyos tej


Tetejére: köménymag, szezámmag vagy nagyszemű só


Elkészítés: Ha van kenyérsütőnk mindent pakoljunk bele, betartva az alapszabályokat. ( folyadékok alulra, szilárdak felülre- só és élesztő ne érintkezzen), majd jöhet a kelesztő program.


Ha nincs, akkor az élesztőt felfuttatjuk egy kevés cukros tejben és utána hozzáadjuk a többi hozzávalóhoz. Sima tésztát dagasztunk belőle, majd  egy órát kelesztjük.


A megkelt tésztából kifliket formázunk


1. vagy körlapot nyújtunk és azt daraboljuk kisebb-nagyobb háromszögekre, aszerint, hogy mekkora kifliket akarunk kapni


2. vagy nyújtunk két darab 14 cm széles és 40 cm hosszú 4mm vastagságú téglalapot, amit azután háromszögekre darabolunk.


A kifliket tepsibe rakjuk és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.


Ha van kenyérsütőnk este is bekészíthetjük a tésztát, akkor reggel csak formázni és sütni kell. Ilyenkor tej helyett vizet használjunk!

Címkék:

Briós muffinformában

2007 augusztus 17. | Szerző:

 



 

 

 

Hétfőn késő délután, 6 óra körül jutott eszembe, hogy sütni kéne valamit. Igazándiból nem volt ez létkérdés, mert volt még a vasárnapi palacsintából és az itt is elregélt puzzle süteményemből is.( Ami most tökéletes lett, lévén, hogy volt türelmem kivárni, hogy kihűljön.)

Ennek ellenére elkezdtem gondolkozni, hogy mit is kéne összehozzak. Gondoltam, hogy olyasmi legyen, amiből az éjszakára menő Uram is tud vinni magával.

Nos ebből sajnos semmi sem lett, mert mire én mindent kitaláltam, összeraktam, megdagasztottam, formáztam, sütöttem addigra ő már javában robotolt.

Szóval visszatérve-még hat óra körül beugrott nekem, hogy láttam egyszer egy brióst muffinformában sütve, sőt még arra is emlékeztem, hogy a sütis topicra írta be alchri. Viszont valamiért nem mentettem le a recipét, úgyhogy a fórumkereső.hu-n bepötyögtem és pár másodpercen belül ki is dobta a kért infót.

Először úgy gondoltam, hogy én pipec leszek és úgy megfonom a briósokat, mint a boltit. Azután a kész, megkelt tésztát látván erről hamar lemondtam, ugyanis eléggé lágy lett, egy kis liszt még jöhetett volna hozzá. Így azután maradtam a nem túl szakszerű, viszont eredményes beledobálós módszernél. Nem is lettek olyan guszta kis kalapos briósaim, mint az alchri képein, helyette én eldicsekedhetek azzal, hogy feltaláltam a briós gombamuffint.

 

Amúgy finom lett, bár én a tésztájába legközelebb még fogok rakni cukrot, mert az nekem kicsit semmilyen ízű volt. Persze egy felet ettem csak belőle, de nem kell aggódni a többinek is jutott gazdája, egy sem maradt árván.

 

Ide másolom az eredeti receptet amit a sütik-képpel topicról szedtem le.

 

 

Briós muffinformában/alchri:

 

45 deka liszt, 2,5 deci langyos tej, 5 deka cukor, 1 mk. só, 1,5 deka friss élesztö, 5 deka vaj, 1 tojás. A tetejére: 1 tojássárgája, barnacukor

Az élesztöt egy kevés tejben kis cukorral felfuttattam. A többi tejet a tojással, a vajjal a kenyérsütö gépem edényébe öntöttem, beleszórtam a lisztet, a sót, a cukrot majd a felfuttatott élesztöt. A dagasztó programon kidolgoztam, megkelesztettem.

A muffinformát kikentem vajjal. A tésztát 14 részre osztottam. 12 golyót a muffinmélyedésekbe tettem, a maradék két golyóból 6-6 kis golyót formáltam, a nagyok tetejére ültettem.

Megkentem egy tojássárgájával, megszórtam barnacukorral és 180 fokon 20-25 percig sütöttem. Amikor nagyon pirult, letakartam fóliával.

 

 

Megjegyzések tőlem:

1.szilikonos muffinformában sütöttem

2. mint már írtam nem golyóztam, hanem kupacoltam

3. nem barnacukorral szórtam meg, hanem mezei kristállyal

+1 nem kellett letakarnom fóliával, gyenge közepes lángon sütöttem

 

Címkék:

Mogyorókrémes csigák

2007 augusztus 3. | Szerző:

 



 



Íme egy újabb példa a kenyérsütőgép és szerény személyem közös projektjére. Nagyon fontos szolgálati közlemény, hogy a kelt tésztareceptet Liannától kaptam az nlc egyik fórumozójától és nagyon hálás vagyok érte. Azóta szinte mindig csak ezt a fajtát használom. A fenti képen mogyorókrémes csigák láthatók, még sütés előtt majd utána. Az első képen még épphogy a formába szuszakoltam a csigákat, utána még egy jó negyedórát hagytam kelni.


A mogyorókrémet-amennyiről azt gondoltam, hogy elég lesz- kiszedtem egy tálkába az üvegből és mikróban egy kicsit meglangyosítottam, így folyékonyabb lett, könnyebb volt kenni.


Ez a csiga mivel sülés közben a nutella olvad, nem lesz egy száraz sütemény.Hogy elkerüljük, hogy túl maccsos legyen, akár a tészta egy kis részéből nyújthatunk egy alapot, amire aztán pakoljuk a sütiket.


Íme a tésztarecept, úgy ahogyan azt kaptam:


1 kefír
fél kg liszt
fél dl olaj
fél dl tej+pici cukor+fél kocka friss élesztő
só(ha édeset csinálsz akkor csak egy csipet és 3 kanál cukor)
Ha túl kemény akkor tej ha lágy akkor liszt.(függ a liszt minőségétől, a kefír sűrűségétől)
Az egészből tésztát dagasztani és egy órát meleg helyen keleszteni. Ebből lehet kakaós csigát, buktát, bármilyen sós kiflit, csigát, stb. csinálni. Ebből az adagból 12-15 db péksüti lesz, attól függ, hogyan formázod.


Idáig a recept, ami tényleg szuper. Azt is Lianna írta, hogy nem véletlenül nincs benne tojás, mert állítólag így puha marad a tészta, ami igaz is.


Amúgy a csigákat lehet tepsiben, egymástól kb.5 centire elhelyezve is sütni, csak nekem tetszik mikor így összenőnek.


 


 

Címkék:

Virslis kiflik

2007 augusztus 3. | Szerző:

 



 

Bár eddig erről még nem írtam, gyakran sütök kelt tésztákat, péksüteményeket. Na persze nem volt ez mindig így, főképp azóta vagyok ilyen lelkes, hogy van kenyérsütőgépem. Az eredeti funkciójára, mitagadás, nem túl gyakran használom, volt ugyan pár próbálkozásom kenyérügyileg, de valahogy nem váltunk a rabjává. Elment-elment, de nem volt az igazi. Talán nem találtunk rá még a tökéletes receptre. Persze, ha vasárnap este jövünk rá, hogy nincs elég kenyér a hajnali munkábamenetelhez, akkor mint csodafegyvert bevetjük. A fent említett esemény pedig könnyen előfordulhat, merthogy az én Uram bizony a kenyeret ipari mennyiségben fogyasztja. Szerintem ebből következik az is, hogy rajong a különböző péksütikért . No nem ám a boltiakért-azt köszöni, nem kéri-hanem a házilag sütöttekért. Én pedig, mint jó asszonyka, szorgalmasan gyártom neki a buktákat, csigákat, kifliket, zsömléket. És itt jön a képbe, kis kanyarral, a kenyérsütőgép. Ugyanis a dagasztófunkció nekem maga az áldás. Belátom a lusta háziasszonyok áldása, de mégiscsak áldás. Beleteszem a hozzávalókat a gépbe, és másfél óra múlva kiveszem belőle a gyönyörűen kidolgozott és megkelt tésztát, amit azután töltök, formázok. Öröm így a sütögetés.

 

A virslis kiflik nem véletlenül váltak a kedvencévé az én válogatósomnak. Ugyanis ő húst, azt köszöni, nem kér, csak darált formában. Viszont a “kitudjamitdaráltakbele” virsli jöhet minden formában és mennyiségben. Így azután nem volt nehéz elkápráztatnom ezzel a péksütivel. A recept eredetije amúgy a Príma konyha c. magazinból való.

 

Tészta hozzávalói

 

3 dl tej

1 kiskanál kristálycukor

5 dkg élesztő

50 dkg finomliszt

1 púpozott kiskanál só

1,5 dl olaj

 

Ezekből tésztát készítünk. Ha van kenyérsütőnk, akkor csak mindent belepakolunk, figyelve az alapszabályokra:folyadék alulra, só ne érintkezzen az élesztővel. Azután jöhet a dagasztó, kelesztő program.

Ha nincs gépünk, akkor  az élesztőt kis tejben, a  cukorral felfutattjuk.Azután a hozzávalókból sima, egynemű tésztát dagasztunk és kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük.

 

Ha kész 3 egyforma cipóra osztjuk és egyenként kb. 20 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk. Mindegyiket 8-8 részre vágjuk, úgy, hogy a kört először függőlegesen, majd vízszintesen is félbevágjuk. Majd az így kapott negyedeket szintén még megfelezzük.

A virsliket (egyet általában három darabba szoktam vágni, mert különben túl kicsi lesz és csak a tészta fogja uralni a sütit) a háromszögek szélesebb oldalára helyezzük, majd a csúcs felé haladva feltekerjük. Kicsit formázuk és így helyes kis kiflijeink lesznek.

Sütőpapírral bélelt vagy olajjal kikent tepsibe rakjuk őket.

A tetejüket felvert tojással lekenjük, sajttal megszórjuk (trappista vagy füstölt), majd előmelegített sütőben, jó közepes lángon kb. 20 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

 

ui1: lehet a virsli alá kenni mustárt is, sőt akár egy fél szelet lapka sajtot is. Bár ez utóbbi csak ötlet, még nem próbáltam, lehet, hogy kifolyna.

ui2: az eredeti recept írja, hogy a virsliről a bőrt le kell szedni, mielőtt használjuk. Én ezt azért nem írtam mert szerintem ez mindenki számára evidens. ( Bár végül mégis leírtam, úgyhogy tök mindegy)

ui3: én  a sajt mellett vagy helyett el tudom képzelni, hogy külön

Címkék:

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS