Briós muffinformában
2007 augusztus 17. | Szerző: maszatjani
Mogyorókrémes csigák
2007 augusztus 3. | Szerző: maszatjani
Íme egy újabb példa a kenyérsütőgép és szerény személyem közös projektjére. Nagyon fontos szolgálati közlemény, hogy a kelt tésztareceptet Liannától kaptam az nlc egyik fórumozójától és nagyon hálás vagyok érte. Azóta szinte mindig csak ezt a fajtát használom. A fenti képen mogyorókrémes csigák láthatók, még sütés előtt majd utána. Az első képen még épphogy a formába szuszakoltam a csigákat, utána még egy jó negyedórát hagytam kelni.
A mogyorókrémet-amennyiről azt gondoltam, hogy elég lesz- kiszedtem egy tálkába az üvegből és mikróban egy kicsit meglangyosítottam, így folyékonyabb lett, könnyebb volt kenni.
Ez a csiga mivel sülés közben a nutella olvad, nem lesz egy száraz sütemény.Hogy elkerüljük, hogy túl maccsos legyen, akár a tészta egy kis részéből nyújthatunk egy alapot, amire aztán pakoljuk a sütiket.
Íme a tésztarecept, úgy ahogyan azt kaptam:
1 kefír
fél kg liszt
fél dl olaj
fél dl tej+pici cukor+fél kocka friss élesztő
só(ha édeset csinálsz akkor csak egy csipet és 3 kanál cukor)
Ha túl kemény akkor tej ha lágy akkor liszt.(függ a liszt minőségétől, a kefír sűrűségétől)
Az egészből tésztát dagasztani és egy órát meleg helyen keleszteni. Ebből lehet kakaós csigát, buktát, bármilyen sós kiflit, csigát, stb. csinálni. Ebből az adagból 12-15 db péksüti lesz, attól függ, hogyan formázod.
Idáig a recept, ami tényleg szuper. Azt is Lianna írta, hogy nem véletlenül nincs benne tojás, mert állítólag így puha marad a tészta, ami igaz is.
Amúgy a csigákat lehet tepsiben, egymástól kb.5 centire elhelyezve is sütni, csak nekem tetszik mikor így összenőnek.
Virslis kiflik
2007 augusztus 3. | Szerző: maszatjani
Házi sóskifli
2007 október 12. | Szerző: maszatjani
Mit érdemel az a bűnös, aki vasárnap délután jön rá, hogy kevés kenyeret vett? Nos, jólmegérdemelt büntetésként, állhat neki kiflit sütni, hogy másnap hajnalban legyen mit tenni a elemózsiás tatyóba. Még szerencse, hogy a lusta vagy modern ( a megfelelő aláhúzandó) háziasszonyok jó barátja a kenyérsütőgép nem ismeri a szabadnap fogalmát. Így azután a munka nagy részét elvégezte, rám már csak a formázás és a sütés maradt. No meg a babérok learatása, hogy milyen csuda háziasszony is az, aki vasárnap kora este frissen sült kiflit rak a vacsoraasztalra.
Házi sóskifli
A recept a nemrégiben bepostolt Házi sütemények c. könyvből származik.
Hozzávalók:
68 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1,5 dkg só, 2 dkg kristálycukor, 2 dkg tejpor, 2 dkg olvasztott margarin, 4,5 dl langyos tej
Tetejére: köménymag, szezámmag vagy nagyszemű só
Elkészítés: Ha van kenyérsütőnk mindent pakoljunk bele, betartva az alapszabályokat. ( folyadékok alulra, szilárdak felülre- só és élesztő ne érintkezzen), majd jöhet a kelesztő program.
Ha nincs, akkor az élesztőt felfuttatjuk egy kevés cukros tejben és utána hozzáadjuk a többi hozzávalóhoz. Sima tésztát dagasztunk belőle, majd egy órát kelesztjük.
A megkelt tésztából kifliket formázunk
1. vagy körlapot nyújtunk és azt daraboljuk kisebb-nagyobb háromszögekre, aszerint, hogy mekkora kifliket akarunk kapni
2. vagy nyújtunk két darab 14 cm széles és 40 cm hosszú 4mm vastagságú téglalapot, amit azután háromszögekre darabolunk.
A kifliket tepsibe rakjuk és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Ha van kenyérsütőnk este is bekészíthetjük a tésztát, akkor reggel csak formázni és sütni kell. Ilyenkor tej helyett vizet használjunk!
Oldal ajánlása emailben
X