Almás-fahéjas muffin
2008 január 25. | Szerző: maszatjani
Ez egy téli, hideg, ködös estékre való muffin, tele olyan ízekkel, amelyek így január közepén vigaszt nyújthatnak a szürkeségben. A recept egy tupper partyról származik, már sokszor megsütöttem és bátran állíthatom, hogy ez az egyik kedvenc muffinunk. Savanykásabb almát válasszunk hozzá, mert akkor jönnek ki igazán az ízei. Nem szárad ki olyan könnyen, egyrészt a sok zsíradéktól, másrészt az almától.
A bögrés- azaz csészés megoldás ne riasszon el senkit, szerintem a legegyszerűbb egy mércés pohárral dolgozni, így tök egyszerű lesz a dolgunk.
Nemcsak muffinként működik a tészta, én sütöttem már meg tepsiben is és kockákra vágva, kicsit megporcukrozva tálaltam. Úgyis nagy sikere volt.
Almás-fahéjas muffin
Hozzávalók
1 csésze= 3 dl
– fél csésze margarin (17,5 dkg)
– fél csésze cukor
– 1 nagy tojás
– 1 csésze aludttej ( 2 kefír)
– 1 csipet só
– 1,5 csésze kockára vágott alma( jó sok savanykásabb fajta)
– 1, 75 csésze liszt ( 27 dkg)
– 1 teáskanál szódabikarbóna
– 1 púpos teáskanál fahéj
Elkészítés:
A puha margarint keverjük ki a cukorral és a tojással. Adjuk hozzá az aludttejet-kefírt, sót, almát, szódabikarbónát, fahéjat és legvégül a lisztet. Ne keverjük sokáig, csak amíg egyneművé válig, különben kemény lesz a muffinunk.
A muffinsütő horpadásaiba illetve papírkapszlikba adagoljuk és 20-25 perc alatt jól előmelegített sütőben, nagy lángon megsütjük.
Szederrel töltött minimuffinok
2009 április 14. | Szerző: maszatjani
Többször zengtem már ódákat ezeken az oldalakon a minimuffinokról. Mióta megvettem, azóta a régi hagyományos formát egyszer sem használtam. Ugyanis az az igazság, hogy nekem az túl nagy. Ki nem állhatom a Mcdonalds-ban is kapható, óriási, gigaméretű, amerikai típusú muffinokat. Szárazak, morzsálódnak, az ember nem tud egy normálisat harapni bele. Ezek a problémák, mind megoldódnak a minimérettel. Aranyosak, guszták, max. 2 harapással eltüntethetőek. A legújabb nagy favoritom közülük, ez a gyümölccsel töltött változat. Tényleg olyan, mintha a szederszemeket pont a közepébe terveztük volna. Szerintem más gyümölccsel is finom én eddig csak szederbefőttel próbáltam, de nyilván nem ront rajta a málna, az eper vagy neadjisten az erdei mix vagy barackbefőtt sem. (Aszalt gyümölccsel nem működik, kipróbáltam, kőkeményre, ehetetlenre sült a barack, ki kellett dobni, valószínűleg az túl nehéz volt a tésztának)
Az alaprecept Nigella házitündéres könyvéből származik, ez a tündértortácskáinak az alapja. (igen ezek azok a sokszor vitatott tündértorták, amivel többek között azt próbálták igazolni, hogy Stahl Judit plagizálta Nigellát, az igazság azóta sem derült ki, a recept viszont jó)
Szederrel töltött minimuffinok
Tészta
– 12,5 dkg vaj
– 12,5 dkg kristálycukor
– 2 nagy tojás
– 12, 5 dkg liszt
– negyed csomag sütőpor
– fél teáskanál vanília-kivonat vagy 1 csomag sütőpor
– 2-3 evőkanál tej
Az összeállítás nagyon egyszerű: a puha vajat (urambocsá margarint), kikeverjük a cukorral, a vaníliával simára, hozzáadjuk egyenként a 2 tojást, majd a sütőporral elkevert lisztet. Ezeket néhány nagy mozdulattal összedolgozzuk, nem kell simára, csak összeálljon, az sem baj, ha itt-ott darabos, a muffintésztát nem szabad túl sokáig keverni. Végül hozzáadjuk a tejet.
Ezután a muffinformák mélyedéseibe töltjük egy kanállal- kb. 3/4 részig (az én formám szilikonos, ennek hiányában használjunk papírkapszlikat, vagy kenjük ki a formák mélyedéseit)
Ha kész, jöhet a lecsöpögtetett szederbefőtt, mindegyik tésztakupac tetejére ráhalmozzunk 2-3 nagyobb darabot, ne sajnáljuk belőle. Sülés közben a gyümölcs a tészta belsejébe kerül és isteni finomra, lekvárszerűre sül.
Előmelegített, forró sütőben süssük, először nagy lángon, később kicsit visszábbvehetjük, ha már felpúposodtak a süteményeink.
Lehetetlen abbahagyni.
Oldal ajánlása emailben
X