Szerencsehozó szilveszteri pogácsamalacok

2008 december 30. | Szerző:


A Nők Lapja karácsonyi számában láttam meg őket. Nem recept mellett vírítottak egy képen, hanem egy néni kezében. A cikkben olyan emberekről írtak, akik megajándékozzák így karácsony táján azokat az embertársaikat, akik ugyan nem a rokonaik, de valamiért hálásak nekik. Mentősök, buszsofőrök szerepelnek az összeállításban. És a néni, aki már hagyományt teremtett azzal, hogy minden évben meglepi a buszvezetőket (remélem jól emlékszem) egy tálca pogácsamalaccal. Az újságot kiolvastam, de az agyamban ott motoszkáltak a malackák. Aztán nekiálltam. A szokásos pogácsatésztámat használtam, ami nekem már bevált. Egy nagyobb, meg egy kisebb szaggató, pár szem bors, egy kis (tényleg kicsi kreatívitás) és már készen is vannak. Reméljük, azt a fránya szerencsét is bekaparják nekünk 2009-ben. B. Ú. É. K.

Címkék:

Szuperanyu sós sütije

2008 augusztus 3. | Szerző:


Ígértem, hogy beírom, az ígéret pedig mint tudjuk, szép szó… Íme:


Szuperanyu sós sütije


Hv.:


1 kg liszt, fél kg margarin, 15 evőkanál sűrű tejföl, 1 tojás, 5 teáskanál só (aki sósabban szereti, igény szerint elbírt többet is, kóstolgatni kell, mert van olyan só ami jobban sóz, inkább apránként rakjuk bele), 40-45 dkg sajt


Ez egy teljes nagy adag-én feleztem, abból is lett bőven, a tojást a fél adagba is beleraktam, annyival kevesebb tejföl kellett hozzá.


Elkészítés:



  • Egy keverőtálba belerakjuk a lisztet ( alapból finomliszt, de lehet másfajta is, de állítólag akkor nem lesz olyan szép pufi, ezért ilyen esetben rakjunk hozzá egy-két teáskanál szódabikarbónát.

  • Tegyük bele a sót és keverjük össze.

  • Fogjuk a hideg(!) margarint és beladaraboljuk a sós lisztbe, majd összemorzsoljuk vele, gyors mozdulatokkal. Nem szabad vele sokáig vacakolni, mert “elég” a kezünk alatt és később majd nem lesz omlós.

  • Ezután jön a 15 evőkanál tejföl. Ha kevésbé sűrű, lehet hogy kevesebb kell belőle és hamarabb összeáll. Lényeg, hogy rugalmas tésztát kapjunk.

  • Most berakjuk a hűtőbe 1-2 órára pihenni.

  • Amikor letelt az idő, elővesszük a tésztát, közben a sütőnket előmelegítjük 200 fokra.

  • A tésztát lisztezett deszkára rakjuk és kinyújtjuk, majd háromba hajtjuk és hagyjuk 5 percig így pihenni.

  • Azután újra kinyújtjuk és újra háromba hajtjuk és újabb 5 perc pihenés. Ettől lesz állítólag finom, könnyű, ha kisült. Ha sok sajtunk van, rakhatunk a hajtogatáshoz a rétegek közé is, nagyon finom lesz tőle. Most még megkóstolhatjuk a tésztát és ha úgy gondoljuk elkelne egy kis só még, akkor a tetejére nyugodtan szórhatunk.

  • Ezután (utoljára) újra kinyújtjuk kb. 1 cm-es vastagságúra. Tojással lekenjük és megszórjuk jó vastagon sajttal. (lehet még ízlés szerint különböző magokat is szórni a tetejére tökmag(ezt kicsit szúrjuk bele a tésztába), napraforgómag, szezámmag, köménymag, lenmag….. ki mit szeret.

  • Végül feldaraboljuk: derelyevágóval vagy késsel, csíkokra, négyzetekre vagy azt kettévágva átlósag, háromszögekre.

  • Tepsire rakjuk őket(nem kell túl nagy helyet hagyni közöttük, mert fölfele puffulnak inkább)

  • Szép pirosra sütjük őket.

  • Állítólag (nálunk még nem volt rá mód, hogy kipróbáljam) 2-3 hétig is eláll. Zárható fémdobozban, amit alufóliával kibélelünk.

Nagyon finom, eteti magát. Nálunk rekordsebességgel tűnt el a tányérról, alig bírtam pár darabot megmenteni a fényképezéshez.

Címkék:

Krumplis pogácsa

2008 július 5. | Szerző:



Valamelyik este héjában sült krumpli volt a vacsora krémsajtos mártogatóssal. Kicsit azonban elszámoltam magam a krumplikkal és jópár darab megmaradt. Kidobni nem akartam, úgyhogy takarékos háziasszony módba kapcsoltam és Tóthné Házi sütis könyvéből összedobtam ezt a krumplis pogácsát. Finom és puha lett, egyedül a sóra kell odafigyelni, meg kell kóstolni a tésztát, mert a krumpli nekem egy kicsit több sót vett fel, mint ami a receptben írva volt.


Krumplis pogácsa


Hv.: 50 dkg héjában főtt krumpli, 70 dkg liszt, 1,5 dl tej, 5 dkg élesztő, 1 teáskanál kristálycukor, 2 teáskanál só, 25+5 dkg margarin, 2 tojás


Lekenéshez: 1 tojás


Tetejére: 20 dkg reszelt trappista sajt


Elkészítés:


– a főtt krumplit áttörjük és a tészta többi hozzávalójával együtt kelt tésztát készítünk. (én kenyérsütővel dagasztottam és kelesztettem), normál úton kb. 40 percig kelesszük.


– a megkelt tésztát 2 cm vastagra kinyújtjuk és a +5 dkg olvasztott margarinnal lekenjük és összehajtogatjuk. Alulról fel, lentről rá és kétoldalról is behajtjuk, így kapunk egy többrétegű téglalapot. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 15 percig pihenni hagyjuk.


– 15 perc után újra megismételjük a hajtogatást és a kenést. Újra 15 perc pihenő.


– a második 15 perc pihenő után kinyújtjuk 2 cm vastagságúra, tetejét átlósan egy késsel bevagdossuk majd 5-6 cm-es átmérőjű szaggatóval kiszaggatjuk, oldalukat megsodorjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket.


– tetejüket lekenjük a felvert tojással és reszelt sajtot szórunk rá.


– előmelegített sütőben 13-15 percig sütjük. 5 perc sütés után a hőfokot levesszük 200-ról 180 fokra.


A megmaradt, már elkészített krumplipürét is felhasználhatjuk, csak akkor egy kicsit kevesebb margarint tegyünk a tésztához.

Címkék:

Sajtos tallér gofrisütőben

2008 június 18. | Szerző:


 Gyerekkoromban gyakran sütöttünk sajtos tallért egy kölcsönkapott szerkezettel. Két öntöttvas lap, megtoldva két hosszú nyéllel és már indulhatott is a sütögetés. A gázon kellett ide-oda fordítgatni, amíg el nem készült. Nem volt egy gyors meló, pedig 3-4 tallért simán meg lehetett egy adagban sütni. Piacon járva még ma is lehet olykor látni ezt a szerkezetet, de valahogy sose tűnt fontosnak vagy kihagyhatatlannak. Pedig…..


Amikor nemrégiben Sütis nénénél megláttam a tallérokat, azonnal feléledt bennem a nosztalgia és amikor odáig jutottam az olvasásban, hogy- jobbhíján- gofrisütőben sütötte meg őket, tudtam, hogy ezt nekem ki kell próbálnom.


Nos a recept jó, a tallérok finomak, a megvalósítás viszont még mindig pepecs. Pedig én- merő lustaságból- nem nyújtottam ki a golyóbisokat, hanem csak úgy, simán tettem a gofrisütőbe. Nem is lettek a tallérjaim szép vékonykák, hanem olyan kis húsosak, de én nem bántam különösebben. Mégis azt ajánlom, hogy aki ragaszkodik a laposabb formához, az ne sajnálja az időt a nyújtogatásra.


Íme az eredeti Sütis nénétől kopizott recept:


Sajtos tallér



Hozzávalók:


– 12.5 dkg reszelt sajt


– 35 dkg liszt (én fehér, teljes kiőrlésűt és rozsot használtam)


– 12.5 dkg margarin


– 1 db tojás


– 1/2 kávéskanál szódabikarbóna


– 1 dl tejföl


– só ízlés szerint- kb. 1 kávéskanállal


– 1 evőkanál étolaj


A hozzávalókat jól összegyúrtam és kis gombócokat formáltam belőle.
Tallérsütő híján, bekapcsoltam a gofrisütőm, a gombócokat vékonyra nyújtottam, betettem a gofrisütőbe és pár perc alatt megsütöttem.
Ha kész , hagyni kell hűlni, úgy az igazi!


 

Címkék:

Sós rudacskák ha csak zsír van otthon módra

2008 március 5. | Szerző:


 Vasárnap délután nagyon ettünk volna valamilyen sós sütit. A hagyományos módon készülő pogácsák, kiflik nem jöhettek szóba, mert nem volt otthon sem margarin, sem vaj, sem sajt de még csak tejföl sem. Keresgélni kezdtem valamilyen minimálrecept után, de valahogy most sem az internet, sem a saját gyűjteményem nem nyújtott megoldást.


Végül Horváth Ilona alapművében leltem rá  a megmentő receptre a 392. oldalon sós rudacskák néven. A megmentés abban nyilvánult meg, hogy azt írta, hogy ha nincs margarin vagy vaj, zsírral is elkészíthető az pedig még lapult a hűtőmben egy kevés. (pont elég lett) Amúgy pedig tényleg egy minimál sós süti mert mindenből kevés kell bele.


Az íze pedig? Nos felülmúlta a várakozásaimat. Valószínűleg a zsír miatt, olyan különlegesen omlós lett, amilyet még soha egyetlenegy  ilyen típusú sütinél nem tapasztaltam. Erre mondják, hogy szétomlik a szádban. Nagyon finom. Tényleg érdemes kipróbálni és nemcsak ilyen “vészhelyzetben” előhúzni a kalapból.


Sós rudacskák (Horváth Ilona receptje)


Hozzávalók:


– 30 dkg liszt


– 22 dkg margarin vagy 16 dkg zsír


– 2 dkg élesztő


– 1 egész tojás a lekenéshez


 -1 tojássárgája a tésztába


– fél dkg cukor


– kevés (kb. fél dl tej)


– só (ízlés szerint, szerintem sótól függően mehet bele 2 teáskanálnyi, de inkább kevesebbet rakjunk bele egyszerre és kóstolgassuk)


Elkészítés: Én kenyérsütőbe raktam bele és azzal dolgoztattam össze.


Annak hiányában először a tej+cukor keverékében futtassuk fel az élesztőt.


A lisztet morzsoljuk el a margarinnal, utána jöhet hozzá a tojássárgája, a só, az élesztős tej és az egészet összegyúrjuk. Ha kell tehetünk még hozzá tejet, de ne legyen lágy a tészta.


Ceruza vastagságúra nyújtjuk és 8-10 cm rudakra vágjuk.


Lekenjük a felvert egész tojással és megszórhatjuk szezámmaggal, köménymaggal stb.


A tepsiben egymástól 2-3 cm távolságra rakjuk őket és középmeleg sütőben aranybarnára sütjük.

Címkék:

Karácsony-2007. Borzas sajtos pogácsa

2007 december 28. | Szerző:

 



Nem gyorsan összedobható, cserébe viszont nagyon finom sós süti. A recept anyukám egykori kolleganőjétől származik, ezért nálunk ez a süti csak úgy fut, mint az Emike-féle sajtos pogácsa, a borzas fantázianevet már én ragasztottam rá. Elkészítés után tároljuk fedett dobozban, ellenkező esetben hamar kiszárad.


Borzas sajtos pogácsa alias Emike-féle sajtos pogácsa


Tészta:40 dkg liszt, 1 ráma, 1 tojássárgája, 1 tejföl, 1 mokkáskanál só, 3 dkg élesztő, fél deci tej, csipet cukor. Ezekből tésztát dagasztunk és 1 óráig kelesztjük, pihentetjük.


Ha megkelt vékonyra nyújtjuk (késfok vastagságúra) tojásfehérjével megkenjük és reszelt sajttal megszórjuk. Kisméretű pogácsaszaggatóval  (2 cm) kiszaggatjuk és megsütjük. Vigyázzunk ne szárítsuk ki nagyon.


Töltelék: 20 dkg vaj/margarin, 15-20 dkg reszelt sajt, 1 tojássárgája. A puha vajat a tojássárgájával kikeverjük majd beletesszük a reszelt sajtot. (bár nem írja a recept és tettem bele kevés sót is)


A kihűlt pogácsákat ezzel a sajtkrémmel összeragasztgatjuk és sajtba hempergetjük, ettől lesz borzas.

Címkék:

Sörkifli

2007 november 2. | Szerző:


 


 Ha könyvet írnék és ajánlást kérnének tőlem, akkor biztos, hogy ezt a bejegyzésemet Áginak ajánlanám. Ági az unokatestvérem, a szívemnek kedvesebbek közül az egyik. Nos, ez persze még nem indokolja, hogy a sörkifli receptje az ő nevéhez fűződjön. Hogy mégis miért jut mindig ő az eszembe valahányszor ezt sütöm?


Ha néhány hónappal ezelőtt megkérdezik tőlem, hogy ki az az ember a környezetemben akit a legkevésbé érdekel a sütés-főzés és más hasonló “háziasszonykodós” dolgok, szinte biztos, hogy Ágnest választottam volna. Ez azonban már múlt idő, merthogy neki a tavalyi ősz nemcsak a hideget és az esőt hozta meg, hanem a nagy szerelmet is. A természet pedig okosan rendezi a dolgokat, mert ahogy az már lenni szokott, hamarosan felébredt benne a szeretett férfiról való gondoskodás ösztöne.


Innen pedig már egyenes út vezetett a sörkiflihez. Merthogy családi örökségünk szerint mi sohasem kispályázuk el a dolgokat. Ha lúd, legyen kövér alapon a választása először erre a kelt tésztás, sós sütire esett. No mármost tudjuk, hogy a kelt tészta nem egy egyszerű dolog, ha nincs kenyérsütő gépünk a dagasztáshoz. Sok-sok hibába belefuthatunk a készítés során. És hát, hogy is mondjam finoman: Ági jó diák módjára az összeset végigvette. Először fél adagot készített, a baj csupán annyi volt, hogy a tej mennyiségét nem felezte.  Becsületére legyen mondva a lágy, ragacsos tésztát nem dobta ki, hanem kisütötte. Igaz, mivel nem akart lejönni a kezéről dobálós tészta lett belőle. De elfogyott. Másodjára az élesztő felfuttatása okozott némi gondot. Harmadszorra pedig a dagasztás maradt el, így a tészta nem kelt meg.


Ennyi rossz élmény után azt gondolhatnánk, hogy Ági föladta. Tévedés! Nem, őt nem olyan fából faragták. Negyedjére is nekifutott és láss csodát tökéletesre sikerült. Aranybarnára sült, omlós sörkiflik kerültek ki a keze alól. A kitartás végül meghozta a gyümölcsét.


A mesének jó a vége, merthogy Ági azóta is lelkesen süt-főz, véleményem szerint nagyon kreatívan és lelkesen.


Hát, ezért ajánlom én a sörkiflis bejegyzésemet, Áginak.


 


Sörkifli


50dkg liszt, 2dl olaj, 5dkg élesztő, 3dl tej, fél ek só, 1 ek cukor. Ha van kenyérsütőnk akkor mindent belepakolunk és kelesztjük. Ha nincs akkor egy kevés langyos-cukrot tejben felfuttatjuk az élesztőt. Közben egy tálba rakjuk a lisztet, hozzárakjuk a sót, olajat, a maradék tejet és végül a felfutott élesztőt. Ebből sima tésztát dagasztunk, majd meleg helyen 1 órát kelesztjük.


Ha kész a tésztánk, akkor 8 ökölnyi gombócra szedjük és egyenként kerekre nyújtjuk őket. Attól függően, hogy kisebb ropogósabb vagy nagyobb puhább kifliket akarunk gyártani 8 vagy 16 felé vágjuk.( Ha ropogósabbat akarunk akkor 16 kis háromszögre vágjuk, ha puhábbra elég 8 felé.)


Én lekentem tojással őket. Utána meg lehet szórni szezámmaggal vagy mákkal.


Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük őket. Nagyon finom uzsonnára, reggelire egy teához vagy vendégváráshoz – a nevéhez illően akár sörhöz is.( bár azt még nem próbáltam)

Címkék:

V.L.P. azaz a világ legfinomabb pogácsája

2007 szeptember 14. | Szerző:

 



 


Említettem már korábbi bejegyzéseimben, hogy van egy olyan rigolyám, hogy bizonyos ételek nekem évszakokhoz, időjáráshoz kötődnek. Pl: joghurttortákat, citromhabot, a tejszínes-túrós-kekszes sütimet stb. általában csak nyáron, jó időben készítem. Amikor pedig bejön a bekuckózás ideje, a hideg, akkor előkerülnek az olyan ételek amelyek a legfinomabbak egy pohár meleg teával. Ilyenek a különböző melegszendvicsek és a pogácsa. Persze ez nem jelenti azt, hogy nyáron erős kényszer hatására nem sütök ilyesmit, mégis szerintem a pogácsa az ősz és a tél eledele.


Kb. 2 éve télen jött rám, hogy szeretnék pogit sütni. Addig ha erre éheztünk rá, akkor maradt a bolti, én nem mertem vele próbálkozni. Azután jött az ihlet, miért is ne sikerülhetne? Addigra már volt egy kevés sütős-főzős rutinom, úgyhogy belevágtam. Nem is volt olyan egyszerű, mint ahogy gondoltam, mert akárkitől kértem tuti finom és könnyű receptet, mindenki másfajtára esküdött. Úgyhogy elkezdtem sütni. Hetekig próbálkoztam: volt margarinos, vajas, élesztős, sütőporos, sajtos, sajtnélküli, tökmagos, töltött, tejfölös stb., de egyik sem volt az igazi. Persze mindegyik elfogyott, de másra vágytam. Már túl voltam minden barátnő, kolleganő receptjén, megsütöttem a szakácskönyveim legígéretesebbjeit, de nem és nem.


Legvégül-végső elkeseredésemben- előkotortam a réges-régi zsírpacás, szakadt, lapokra zuhant családi, kézzel írt szakácskönyvet. Gondoltam még egy próbát teszek, ha ez sem jön be, akkor marad a bolti vagy pogácsa nélkül tengetjük hátralévő napjainkat. De úgy látszik megkönyörültek rajtunk a pogácsafelelős istennők, mert ez lett az igazi. Puha, omlós, a tésztájával könnyű dolgozni, másnapra sem keményedik meg. Ja! és nagyon finom. Innen a cím , mert ez a V. L. P. (Szerintem!)


V.L.P. azaz  sajtos pogácsa


Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 25 dkg margarin, 1 kisdobozos tejföl, 15-25 dkg sajt ( ízlés szerint), 1 és fél deka só, 1/2 dl tej, csipet cukor.


Én kenyérsütőben pakolom a hozzávalókat és azzal dagasztatom meg, de akinek nincs az a következőképpen cselekedjen.


Az élesztőt, a pici cukros langyos tejben felfuttatjuk. A margarint a liszttel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a reszelt sajtot. Közepébe fészket készítünk és belerakjuk a sót, a tejfölt és a felfuttatott élesztőt. Egy rugalmas, nem túl lágy tésztát kell, hogy kapjunk. ( A hozzávalók minőségétől függően korrigálhatunk egy kis plusz tejjel vagy liszttel)


1 óráig pihentetjük, majd 2 cm vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk. Tetejét tojássárgájával lekenjük, ízlés szerint szórhatunk akár rá még sajtot vagy különböző magokat. Tepsire téve még negyedóráig pihentetjük, végül nem túl forró sütőben aranybarnára sütjük.

Címkék:

Mea culpa és sajtos roló

2007 szeptember 8. | Szerző:

 



 


Némi kihagyás után újra itt vagyok. Az elmúlt egy hétben nem volt energiám írni, bocsánat érte mindenkitől, aki esetleg várta volna. Az az igazság, hogy elindult a tanév. Az idén ismét az első-másodikosok napközis tanító nénije vagyok és a beszoktatással és évindítással járó feladatok leszívták minden energiámat. Mire hazaértem, teljesen kifacsart állapotban voltam, úgyhogy semmi értékelhetőt nem produkáltam. Hét elején a hétvégi maradékokat hasznosítottuk újra, utána melegszendvics teával, hot-dog és más hasonló gyors kaják váltották egymást. Még szerencse, hogy az én drágám nagyon türelmes és nem egy reklamálós fajta.


A nyár utolsó termései következnek most, amik még nem kerültek fel a blogra. A héten többször nekiültem, hogy most bepostolom őket, de nem ment. Szerintem évtizedes rekordot döntöttem meg azzal, hogy minden nap már 11 előtt ágyban voltam.


Először jöjjön a sajtos roló. Most először vetemedtem arra, hogy házilag elkészítsem, pedig a boltit mindig nagyon szerettem. A nyáron az egyik kolleganőm mesélte, hogy ők rendszeresen csinálnak ilyet otthon, el is mondta a receptet. Azután Ágnes unokanővérem állt neki habrolót sütni. Szóval mindig ott motoszkált a gondolat, hogy nekiálljak. Végül elkészült és csak két dolgot bánok: az egyik, hogy nem sütöttem már ilyet sokkal hamarabb, mert nagyon finom. A másik pedig, hogy annak ellenére, hogy egy hang azt súgta le kell kenni a tekercseket sütés előtt tojássárgájával, nem hallgattam rá. Ezért lettek ilyen hókák, mintha sületlenek lennének. Pedig nem voltak azok, ezt bizton állíthatom.


 


Sajtos roló


A tésztát- bár van hozzá bevált receptem- most bolti levelestésztából készítettem. A kiolvadt tésztát vékonyra nyújtottam (kb.2 mm). A tészta egyik oldala legyen kb. 40-50 cm széles. Mikor kész 2 cm széles csíkokra vágjuk és a habtekercs formára úgy csavarjuk fel, hogy a csíkok 1/2 cm szélesen fedjék egymást. A sütőlemezre úgy helyezzük rá, hogy az a része legyen alul, ahol befejeztük a tekercselést.


TOJÁSSÁRGÁJÁVAL MEGKENJÜK! és forró sütőben, erős lángon pirosra sütjük. Még melegen lehúzzuk a formáról. A tekercseket kihűtjük és utána töltjük.


Krém: Az alap egy kettes besamel volt. Azaz 2 evőkanál lisztet elkevertem 2 dl tejjel és beledobtam 2 dkg margarint. Ezt sűrűre főzzük. Utána kihűtjük.


Ha kihűlt, utána jöhet az ízesítés, mindenki, ahogy szeretné. Nálam került bele egy tubus krémsajt, egy kevés (kb. 7-8 dkg reszelt trappista), 15-20 dkg margarin, só, frissen őrölt bors. ( Lehet gazdagítani még tojássárgájával és a felvert habjával, fokhagymával vagy bármilyen más fűszerrel, ízlés szerint.)


Ezt kikevertem simára és a kihűlt tekercsekbe töltöttem, a végeiket reszelt sajtba mártottam.

Címkék:

Túrós pogácsa

2007 augusztus 7. | Szerző:

 



 

A mai nap egyik termése lett a túrós pogácsa. Ahogy írta róla a könyvajánlóban, az Uram meglátta és természetesen szóvá is tette, hogy milyen régen nem sütöttem én már pogácsát. Felhívtam a figyelmét, hogy valószínűleg azért, mert 40 fok volt. De azután, bebizonyítandó, hogy milyen klassz menyecske  is vagyok én, gyorsan sütöttem egy adag túrós pogácsát Farsang Erika: Szuperanyu újra száguld c. könyvének receptje alapján. Kb. 3/4 8-kor vettem ki az utolsó adagot a sütőből és jelentem tisztelettel a képen látható kosár már teljesen üres.

 

Túrós pogácsa (Farsang Erika módra)

 

30 dkg margarin

30 dkg liszt

30 dkg túró

só ( egy csapott evőkanál, de ízlés és sót szerint változhat. Én pl. háromnegyed kanállal tettem a jódozott vákumsóból és kicsit sós lett.)

 

A tetejére: 1 tojás

 

A lisztben elkeverjük a sót, hozzákockázzuk a hideg margarint és gyors mozdulatokkal szétmorzsoljuk benne. ( Ha van késes betétű robotgépünk avval gyorsan túl lehetünk rajta)

Ha kész hozzáadjuk a túrót és gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát. Ne pepecseljünk vele sokat, mert megolvad a margarin. Hamar össze fog állni.

 

Most jön a hajtogatás. Nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagra a tésztát lisztezett nyújtólapon, azután gondolatban felezzük meg az előttünk fekvő lapot és az általunk elképzelt függőleges középvonalig hajtsuk be a tészta két szélét.

Hagyjuk így pihenni negyed óráig.

Ezt a nyújtás, hajtogatás, pihentetés ciklust még kétszer ismételjük meg.

Ha kész nyújtsuk ki 1 cm vastagságúra, kockázzuk be késsel a tészta tetejét és apró kb.2 cm-es szaggatóval gyártsunk apró, formás kis pogikat. A tetejüket a felvert tojással kenjük le. Ha szeretnénk sajttal is meg lehet szórni.

Előmelegített, forró sütőben, végig nagy lángon sütjük. Tepsinként  kb. 15-20 percig sütjük, de figyeljünk rá, mert viszonylag hamar kész.Nem fognak nagyon megnőni vagy terülni a pogik, nyugodtan lehet őket egymáshoz közelebb rakni.

 

Szolgálati közlemény tőlem: én mindenből 25 dkg-ot vettem, mert a túróból és a margarinból is annyi van egy csomagban és szerintem így sokkal egyszerűbb, mintha meg kéne egy-egy újabb csomagot bontani.

Címkék:

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!