Lekváros papucs leveles tésztából
2008 augusztus 31. | Szerző: maszatjani
Nem is recept az, ami most következik, inkább csak egy ötlet arra, hogy, hogyan tudunk jóformán a semmiből, gyorsan, ízletes süteményt készíteni. Akár váratlanul bejelentkező vendégeknek, akár magunknak, ha ránktör az édességehetnék.
Egy adag leveles tészta szükséges csupán hozzá és jó sűrű, savanykás lekvár. Nálunk ehhez is a meggy jött be, de ez ízlés kérdése.
Szóval kinyújtjuk a tésztánkat, ha Tante Fannysat vesszünk, még ezzel sem kell bajlódnunk, azután felszabdaljuk őket négyzetekre ( lehet több méret, de egy adagnál egyfajta méretűeket rakjunk be sülni, hogy egyszerre készüljenek el), a közepére lekvárt halmozunk és a két szembenlévő csücskét összefogjuk.
Előmelegített sütőben addig sütjük őket, amíg a talpuk szép aranybarna lesz. Leporcukrozzuk őket és készen is vagyunk.
Alig kihűlve, langyosan a legfinomabbak, de még másnapra is bűnre csábítóan ízletesek maradnak.
Ui: a képért ismételten elnézést kérek, sosem voltam egy nagy ételfotós, de mostanában még magamat is sikerül rendre alulmúlnom.
Túrós kókuszgolyók
2008 április 22. | Szerző: maszatjani
Hát-mint azt látjátok is- mostanában kicsit hanyagolva van a blogom. Mentségemre szolgáljon, hogy a konyha terén sem éppen most élem kreatívitásom csúcspontjait. Ez a túrós kókuszgolyó néven futó, raffaello utánzat a múlt hétvégi, iskolai jótékonysági batyusbálra készült. A túróból lepényt akartam gyártani, csak menet közben rájöttem, hogy már nem lesz időm megsütni, úgyhogy átlényegült golyóbisokká. Amíg én fürödtem az Uram gömbölygette és hempergette őket. A fehéreket kókuszreszelékbe, a barnákat kakaóporba. (eredetileg cukrozatlanba gondoltam, de a ház ura szerint az ízetlen,úgyhogy maradtunk a Nesquiknél és ráfogtuk a nyuszira)
Túrós kókuszgolyó
25 dkg túrót 20 dkg porcukorral,1 cs. van. cukorral elkeverek és állni hagyom.Amikor levet enged hozzákeverek kb. 15-20 dkg kókuszreszeléket.Kis golyókat formázok és kókuszreszelékben meghempergetem. A közepébe mandulát raktunk, de lehet mogyorót is.
Finom!
Advent 2008.- Finom mézes kocka
2008 december 4. | Szerző: maszatjani
Nemcsak itthon zajlanak már javában az adventi események, hanem a suliban is rákészülünk az ünnepre az elsősökkel. Közösen készítettünk ajtódíszt és adventi koszorút. Ők főképp az ötleteiket adták, a kivitelezés- lévén a ragasztópisztoly nem 7 évesek kezébe való- nagyrészt rám maradt. Folyamatosan készülnek mikulások, papírláncok, fenyőfák. És, hol van még karácsony…
Hogy lelkileg is hangolódjunk egy kicsit, péntekenként meggyújtjuk a következő heti gyertyát, teát főzzünk és sütit eszünk. Közben pedig felváltva énekelünk, mesét mondok és persze élménybeszámolót tartanak, nagy lelkesedéssel.
A múlt héten ezt a sütit vittem nekik, nagy kelletje volt, nem kellett hazahoznom belőle egy darabot sem.
Finom mézes kocka (a Vidék íze 2008. decemberi számából)
Hozzávalók:
25 dkg méz, 10 dkg vaj, 2 tojás, 14 dkg cukor, 1 citrom és 1 narancs reszelt héja, mézeskalács-fűszerkeverék (ízlés szerint, de 1-2 teáskanálnál több nemigen kell bele), 4 evőkanál rum, 2 evőkanál kakaó, 1 csomag sütőpor, 40 dkg liszt
Megkenéshez: baracklekvár
Tetejére: csokibevonó- ízlés szerint – nálam tej
Elkészítés:
1. A mézet felmelegítjük, de nem forraljuk, hozzáadjuk a vajat és addig kevergetjük, ameddig el nem olvad benne.
2. A tojásokat a cukorral habosra keverjük és apránként összedolgozzuk a mézes vajjal.
3. Hozzáadjuk a reszelt citrom és narancshéjat, a mézeskalács-fűszerkeveréket, a rumot, a kakaóport és legvégül a sütőporral elkevert lisztet.
4. A tésztát 20*30-as, sütőpapírral kibélelt, 160-170 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.
5. Ha kihűlt, 3 részre vágjuk (én csak kettőbe vágtam, de legközelebb maradok a 3-nál, szerintem kell bele a két réteg lekvározás) és megkenjük baracklekvárral.
6. A tetejét ét vagy tej tortabevonóval áthúzzuk.
7. Hűvös helyen egy éjszakát pihentetjük, hogy a csoki megdermedjen és a tészta jól átpuhuljon.
8. Másnap szeletekre vágjuk és tetszés szerint díszítve tálaljuk.
Oldal ajánlása emailben
X