Utószületésnap és majdnem meggyes pite

2008 július 18. | Szerző:



A kép innen való.


1 éve és 3 napja született meg az első bejegyzés a Maszatkonyha oldalain – az elhatározás hamarabb megvolt, csak hosszú hetekig nem jöttem rá, hogy miért nem lehet bejegyzést írni, azután némi fáziskéséssel kiderült, hogy csak az Opera tagadja meg ezt a funkciót és akkor elindult…..


1 éve és 3 napja evés előtt fotózás van


1 éve és 3 napja az első dolog, az internetre lépéskor, hogy a gasztrogyűjtő oldalakra kattintva tájékozódom, ki mit sütött-főzőtt-írt


1 éves és 3 napja folyamatosan részese vagyok számomra érdekes, kedves emberek életének. Csodálom Mirelle-nél a Nőket (megunhatatlanul), tátott szájjal olvasom és nézem Fűszeres Eszter zsidó szokásokról szóló történeteit és videóit (még!még!még!), gondolok Ildinkóra, aki éppen Frici cicát siratja, bámulom és irigylem Anyamamát, akit szerintem titokban duracell elem mozgat és még sorolhatnám. Ezekről az emberekről nagy valószínűséggel soha nem hallottam volna, ha nem kezdek blogot írni. Nagy kár lett volna…..


1 év és 3 nap alatt közel 100.000-ren kattintottak rám- KÖSZÖNÖM ( a mérőt csak 7 hónapja raktam fel, úgyhogy átlaggal számoltam),186 bejegyzés született és 270 kommentet kaptam.


1 év és 3 nap: sok idő vagy kevés? minden relatív- nekem- akiből a hobbikhoz való kitartásért felelős gént gyárilag kifelejtették- SOK, nagyon sok.


Nézzük csak: ott volt például a gyöngyfűzés- minden kelléket beszereztem- damil, drót, egységcsomagok, kis gyöngy, nagy gyöngy, könyvek stb. – egy-két darab után abbamaradt a lelkesedés. Valamelyik fiók mélyén még mindig hánykolódik egy szerencsétlen, ház nélküli csiga- mementóként…..


Azután jött a hímzés- anyukám hiába magyarázta, hogy az nem olyan egyszerű dolog, hogy az ember nekifog és tud. Persze nem hittem neki, a kellékek beszerzése után nekiálltam, hogy egy kb. 6 cm-es virágot hímezzek egy piros pólóra. Anyu élénk fejcsóválására ügyet sem vetve gübörcsöltem órákig. Az eredmény? Egy 1 cm-es felismerhetetlen cérnagubanc és a hímzőfonalak fiókba száműzése. Tavaly az unokahúgom elkérte őket és klassz karkötőket font belőle.


Következett az üvegfestés (tudjátok a lehúzhatós fajta)- a koreográfia ugyanaz, kellékek beszerzése, néhány hét tömény festés- azóta pedig csak a beszáradt flakonok árválkodnak egy dobozban.


Ezenkívül volt  puffadós festékes, flittervarrós, gyöngyvasalós, origamis és ki tudja milyen korszakom is még?


Szóval már értitek, hogy miért is nagy idő nekem ez az 1 év és 3 nap? Ezekután pedig komoly reményeket fűzzök a további folytatáshoz, hiszen az átlagidőmet már régen túlhaladtam. Lehet, hogy a korral kifejlődik a kitartáshoz szükséges gén?



Azért, hogy recept is legyen: a statisztikám szerint, kitartóan tartja magát a keresett receptek között, első helyen, a meggyes pite, hát íme. Nem teljesen az, mert én a ház, meggyet nem kedvelő szekciója miatt a felét túróval készítettem, de ez opcionális, nyugodtan lehet az egész meggyes.(vagy túrós) A recept Tinától származik-sőt az ötlet a felezésre is.


Meggyes-vagy túrós-vagy almás lepény


Hozzávalók:
40dkg liszt
8dkg zsir
10dkg kristálycukor
1cs sütőpor
1 pohár tejföl
2 egész tojás


A lisztben elmorzsoljuk a zsírt, hozzáadjuk a cukrot és a sütőport, csipetnyi sót,1 egész tojást és a tejföllel alaposan összegyúrjuk. Hideg helyen 20 percig pihentetjük.
Ezután két részre osztjuk. Az egyik felét elnyújtjuk és kizsírozott tepsibe terítjük. Gyengén megszórjuk zsemlemorzsával vagy búzadarával és rárakjuk a tölteléket. A tészta másik felét kinyújtjuk ráterítjük a töltelékre. Megkenjük felvert tojással, villával megszúrjuk, és előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.


Töltelék (almás, meggyes és túrós változathoz):
– Az almát lereszeljük (kb.1kg.) és hozzáadunk 10dkg cukrot, kevés fahéjat és addig pároljuk míg a levét elfővi.
– A meggyet kimagozva a tészta aljára rakjuk, majd megszórjuk fahéjas cukorral.
– 25dkg túrot összekeverünk 10dkg cukorral, 1 egész tojással, egy fél citrom reszelt héjával, mazsolával.

Címkék: ,

Réteskosárka, vaníliapudinggal és eperrel

2008 május 25. | Szerző:

 


 

A maradékfelhasználás jegyében készült ez a gyors édesség, receptje nincs is, csupán összeraktam amim volt. A barackos-túrós rétesből kimaradt pár darab réteslap, a hűtőben pedig volt egy maréknyi eper, amit a múlt heti sok eső után mentettünk meg a kertünkből a teljes enyészettől. Mivel nagyon sárosak voltak, alaposan meg is mostam őket, ezért nem akartam őket sokáig tartogatni, mert félő volt, hogy megadják magukat. Láttam már réteskosárkás édességeket néhány helyen, volt, ahol együtt sütötték a töltelékkel, volt, ahol utólag töltötték. Én az utóbbit választottam.

A réteslapokat olvasztott vajjal megkentem, majd felvágtam 12 részre és muffinsütőben megsütöttem. Közben – 4 dl tejben, 3 evőkanál cukorral (ízlés szerint változtatható)- megfőztem a pudingot, mikor elkészült raktam hozzá kb. 7-8 dkg margarint is, hogy krémesebb legyen és kihűtöttem. Az epreket felvágtam.

Végül, mikor minden elkészült összeraktam őket.

 

Néhány tanulság:

– a réteslap teljesen íztelen, hasonlóan neutrális, mint a fagyitölcsér, ízben nem sokat tesz az édességhez, ezért a tölteléket lehet dominánsabban ízesíteni

– tálalásnál nagyon szép, ropogós, friss- de másnapra, pár óra múlva megereszkedik, átveszi a puding folyadéktartalmát, ezért, ha vendégeknek készítjük, csak kevéssel előtte töltsük meg a kosárkákat. (az ízéből nem von le, mi másnap ettük meg a maradékot)

Címkék:

Majdnem Albert kekszes sütemény

2008 május 18. | Szerző:


 Tényleg nem tudom, hogy vajon, hogy maradhatott ki eddig a beírt receptek közül ez az egyszerűen összedobható és mutatós “sütnisemkell” típusú sütemény. Pláne, hogy az Uram nagy kedvence. A címben található majdnem szócska arra utal, hogy most nem Albert kekszből készült, de a metódus ugyanaz maradt.( Nem kaptam a közeli boltban és lusta voltam máshova menni, ráadásul így még kb. feleannyiból megúsztam, mintha a hagyományos változatot használom.) A boltban ajánlották ezt a fajtát, próba szerencse alapon megvettem és bevált. Íme ez az:



 

Albert kekszes sütemény


Hozzávalók: 2 nagy csomag Albert keksz ( vagy alternatív esetben egy a  fent látható csomagból)


Krém elkészítése:


1. Összekeverünk 2 csomag főzős csokipudingot, 5 evőkanál cukrot, 1 evőkanál kakaót 1 és fél dl kávéval és 4,5 dl tejjel. (én általában 3in1 kávét használok, mert mi nem kávézunk, ezért meg nem veszek egy csomaggal most csak cappucinóporom volt, abból készült, nem ártott neki)


2. Ezt a keveréket sűrűre főzzük, folyamatos keverés mellett, mert könnyen leég és akkor keserű lesz az egész.


3. Amikor kész, levesszük a tűzről és még melegen belerakunk egy egész (25 dkg-os ) Rámát. Hagyjuk, hogy olvadjon bele, DE közben kevergessük gyakran, mert különben nem kapunk sima krémet. (ha mégis megtörténne a baj és “galuskás” masszát kapnánk, vessük be robotgépet)


4. Ha kihűlt a krémünk, nekiállunk és összeragasztgatjuk a kekszeket ( a két rudat, külön-külön) Alufóliára rakjuk ( az első 2-3 db összeillesztése után, már magától megáll), ha kész kívülről is bekenjük és megszórjuk kókuszreszelékkel.


5. Végül az alufóliába becsomagoljuk és hűtőbe rakjuk. Néhány óra múlva már puha és ha átlósan, szépen szeleteljük kb. 2 cm szélesen, akkor megkapjuk a zebracsíkos sütiket.


 

Címkék:

Román krémes

2007 november 12. | Szerző:

 Őszinte leszek: ez nem az a süti, amit gyakran meg fogok csinálni, ugyanis baromi macerás. Legalábbis olyasvalakinek, aki nem szeret tésztát nyújtani. (én pedig olyasvalaki vagyok) Az íze-állítólag-finom volt, én nem tudom, mert még mindig meg vagyok fázva, úgyhogy nem nagyon érzem az ízeket. Amennyit éreztem belőle az azt mutatta nekem is, hogy jó kis süti ez, de a nyújtás miatt én csak sátoros ünnepeken fogok nekiállni. A recept amúgy az egyik kolleganőmtől származik, nagyon dicsérte, ezért vágtam bele. A tölteléket amúgy tényleg tök könnyű elkészíteni. ( Csak az a fránya nyújtás ne lenne.)


Román krémes


Tészta: 50 dkg lisztből, 10 dkg darált dióból, 25 dkg porcukorból, 2 evőkanál mézből, 1 evőkanál szódabikarbónából és 4 tojásból tésztát gyúrunk.


Két órát pihentetjük, majd 5 részre osztjuk és 5 lapot sütünk belőle. ( Na én ezt itt eltoltam, mert fejből csináltam és 6-ra emlékeztem, ezért elég kicsik lettek a lapjaim a sütim meg jó vastag.)


Ha kisültek, megtöltjük őket a következő krémmel.


Krém: 30 dkg darált diót, 25 dkg porcukrot, 1 liter tejföllel és 2 csomag vaníliás cukorral hidegen simára keverünk és ezzel töltjük meg a lapokat.


Másnapra megpuhul és jól szeletelhető lesz.


Címkék:

Márványkuglóf

2007 október 9. | Szerző:


 



A nővéremék egy lakásfelújítás kellős közepében vannak, úgyhogy szombaton felajánlottam, hogy főzők nekik egy nagy adag paprikás krumplit. Mikor már majdnem kész volt a kaja, akkor jutott eszembe, hogy jó lenne meglepetésként valami sütivel is előrukkolni. Mivel idő és alapanyagszűkében voltam, csakis valami gyors és egyszerű süti jöhetett szóba. Nézegettem az internetről leszedett receptjeimet és ott bukkantam rá a márványkuglófra. Aki beírta, nagyon dicsérte és még a címe mellé is odaírta, hogy nagyon finom. Persze, erre nincs mit adni, hiszen ízlések és pofonok. Ennél azonban nem csalódtam. Nagyon gyorsan össze lehet dobni, a végeredmény pedig egy olyan igazi békebeli uzsonnasütemény lett. Omlós, könnyű, illatos és tényleg nagyon finom. Ráadásul pedig – szerintem – nagyon mutatós is a kétszínű rétegekkel.


Márványkuglóf (nagyon finom)


4 db tojás
25 dkg porcukor
25 dkg liszt
1/2 csom. sütőpor
13 dkg margarin
1/4 liter tej
mazsola, dió, kakaó


A tojások fehérjéből kemény habot verünk. Egy másik tálban sima krémmé keverjük a tojás sárgákat, a margarint és a porcukrot. + 1 cs. vaníliáscukor!
Ezután beleöntjük a tejet, a sütőporos lisztet és legvégül a tojáshabot. Ha teljesen elkevertük, akkor a krém egyik felét beletesszük a a kivajazott lisztezett kuglófformába. A maradék krémhez hozzáteszünk két evőkanál kakaóport, elkeverjük és a sárga krém tetejére öntjük. Tehetünk bele diót, mazsolát. Lassú tűzön (gáz-4-es, villany 150 fok)sütjük kb. 60-70 percig! Próbáljátok ki! Érdemes!


Megjegyzés tőlem: én beletettem egy citrom reszelt héját is. Aki teheti, ne hagyja ki belőle, mert ha lehet még finomabb lesz tőle.

Címkék:

Egy újabb citromos édesség- görög citromos süti

2007 augusztus 29. | Szerző:

 



Ha lúd, legyen kövér alapon, most megint egy citromos édesség következik blogírói pályafutásomban. Stahl recept ez is, a legújabb Végre otthon c. könyvében szerepel. Ott néztem ki, még talán  tavaly novemberben mikor megjelent a könyv. Azután csak halogattam és halogattam a megsütését. Hogy miért? Nos egyrészt, volt némi fenntartásom a sziruppal való megöntözéssel kapcsolatban, féltem, hogy tocsakos lesz tőle a süti, azt pedig ki nem állom. (  most amikor rávettem magam az elkészítésére, kiderült, hogy a félelmem alaptalan volt, mert nem tudom mi, ( talán a gríz) úgy felszívja a szirupot, mint a pinty. ) Bár nem tudom a pinty szív-e valamit fel, főleg szirupot? Na mindegy.


A másik dolog, ami miatt halogattam, az, hogy az én fejemben vannak téli és nyári sütemények, édességek. És a citromos sütik nekem a nyárhoz kötődnek. Kivételt képez  a citromkrém, amit erős nyomás hatására kénytelen vagyok akár decemberben is legyártani.


Szóval ilyen előzmények után hétvégén nekifogtam a sütésnek. A cukor mennyiségét csökkentettem, a előbbi postomban leírt ok miatt. Nagyon finom sütemény lett a végeredmény, sajnálom, hogy nem próbáltam ki hamarabb.


A házi minőségellenőröm szerint azért különösen isteni, mert olyan az íze, mint a citromkrémnek, csak sütiben.


Görög citromos süti ( Stahl Judit: Végre otthon )


Hozzávalók:


20 dkg finomliszt


10 dkg gríz


2 kávéskanál szódabikarbóna


35 dkg cukor ( én csak 25 dkg-ot tettem bele)


1 csipet só


2 és fél dl joghurt


3 tojás


1 citrom


A sziruphoz:


15 dkg cukor


1 és fél dl víz


4 citrom


Elkészítés:


Egy tálba tesszük a száraz dolgokat ( liszt, gríz, szódabikarbóna, cukor,só)


Egy másik tálban összedolgozzuk a nedves dolgokat ( tojás, joghurt,  a citrom héja és a citrom levéből kb. 1-2 evőkanálnyi)


Ha kész a joghurtos kevercset ráöntjük a száraz dolgokra és fakanállal összedolgozzuk.


Amikor elkészül, kivajazott tepsibe ( én egy 20*30-at használtam) öntjük és megsütjük. Nem túl nagylángon kb. 45 percig sütöttem.


Miközben sül, elkészítjük a szirupot: a cukrot, a vizet, a 4 citrom héját és levét először kislángon melegítjük. Amikor fölolvadt benne a cukor, akkor erősebb lángon felforraljuk és 3-4 percig forrásban tartjuk.


Ha a süti megsült, kivesszük és azon nyomban sok-sok helyen villával megszurkáljuk és rákanalazzuk a citromos szirup felét. Negyed óráig állni hagyjuk, azután rálocsoljuk a maradék szirupot is.


A tepsiben hagyjuk kihűlni. Utána kockákra vágva tálaljuk.

Címkék:

Két legyet egycsapásra: Kekszes krémes + 1 szedres gyümölcstorta

2007 augusztus 7. | Szerző:

 



 

Szeretem a kekszes sütiket. Gyorsan kész vannak, nem kell őket sütni, általában előre elkészíthetők, mert puhulniuk kell, úgyhogy ideálisak vendégváráshoz. Emellett persze nem elhanyagolható előnyük az, hogy nagyon finomak. Így azután jó barátunk: az albert kekszes, a túrós-tejszínes, az almás krémes és a többi finomság. Ezért nem is meglepő, hogy amikor a sütik-képpel 1. gyűjteményében rábukkantam a kekszes krémesre, nem is volt kérdéses, hogy kipróbálom-e? Most hétvégén került rá sor és még egy bónusz süti is “járt” hozzá.

 

Kekszes krémes

 

1 liter tejet, 4 tojássárgáját, 3 van. cukrot, 3 vaníliás pudingport 4 evőkanál cukorral és 1 csomag zselatinnal ( ezt keverjük el 2 evőkanál hideg vízben) sűrűre főzünk.

Ha kihűlt felhabosítunk robotgéppel egy 25 dkg-os Ramat és apránként hozzákeverjük a kihűlt vaníliás krémet. Végül óvatosan hozzákeverjük a 4 tojásfehérje 5 evőkanál cukorral felvert habját.

Tepsi alját kirakjuk kocka alakú háztartási keksszel, ráöntjük a krémet, majd a tetejét is befedjük egy sor keksszel. Csokoládémázzal vonjuk be.

Hűtőbe rakjuk és min. 1 napig állni hagyjuk, addigra klasszul megpuhul.

 

megjegyzés tőlem:

– én egy közepes méretű, kb. 20cm*30cm-es sütőtálba raktam le, viszont így kimaradt a krémnek kb. a fele. Úgyhogy ha mindet fel akarnánk használni, akkor vagy nagyobb tepsibe rakjuk le, vagy felezzük a krém mennyiségét.

– mielőtt fogyasztjuk, kb. fél órával tanácsos kivenni a hűtőből, mert szobahőmérsékletre melegedve a legfinomabb.

 

 

Mint ahogy fent már említettem, kimaradt a kekszes krémes krémjének a fele. Gondoltam,  mindenképpen fel kellene használni és mivel épp aznap kapóra jött egy adag frissen szedett szeder, kézenfekvőnek tűnt egy szedres gyümölcstorta.

Az alap egy sima  4 tojásos piskóta volt, amit gyümölcstortaformában sütöttem meg. Lehetett volna egy sima kerek tortalap is, mert ez a krém annyira megdermed, hogy nem folyt volna le arról sem.

A tortalapra jött a kimaradt krém, rá pedig jó bőven a friss szeder. Nagyon finom lett, de erre is igaz, hogy jobb egy kicsit hamarabb kivenni, mint ahogy enni szeretnénk, hogy legyen ideje az ízeknek “észhez térni”.

 



 

 

 

Címkék:

Van az úgy…- hétvégi puzzle sütemény

2007 augusztus 2. | Szerző:

 




 

Van az úgy, hogy az ember lányára és az ő Urára egy szürke hétvégi délután rátelepszik egy kis sütemény utáni vágy.

Van az úgy, hogy az ember lányának se kedve, se ideje, se türelme, se hozzávalója nincs egyetlen egy flancos süteménykölteményhez sem.

Van az úgy, hogy az ember lányának és pláne az ő Urának szemernyi kedve sincs elmenni a boltig.

Nos ilyenkor jön jól a régi, szakadt, foltos több generáción át öröklödő kézzel írt szakácskönyv és a benne lévő százszorosan kipróbált, olcsó és gyors sütemények.

 

Kakaós tortaszeletkék

 

8 dkg vajat vagy 6 dkg zsírt (én szinte mindig margarint használok), egy egész tojással, 25 dkg cukorral és fél citrom reszelt héjával ( én a levéből nyomtam bele kb. 1 evőkanállal) simára keverünk azután hozzáadunk 25 dkg lisztet,1 csomag sütőport, 4 dkg kakaót és 1/4 liter tejet. Simára keverjük és kizsírozott, kilisztezett tepsibe öntjük. Előmelegített sütőben, közepes tűznél sütjük. Sütés után ketté vágjuk és lekvárral megkenjük. A tetejét porcukorral szórjuk meg.

Isteni finom tészta, az egyik ismerősöm például ha csokis alapú tortát süt ( pl. Fekete-erdő) piskóta helyett mindig ezt csinálja.

 

És, hogy miért puzzle sütemény? Ugyanis egyetlen egy szépséghibája van ennek a sütinek. A tésztája bizony könnyen törik. Pláne, ha az ember lánya még langyosan pakolgatja. Nos ilyenkor jön az, hogy a kettévágott lap teteje darabokra hullik és ezután pedig kezdetét veszi a kirakó. Hát innen a név. De ennek ellenére tényleg bátran ajánlom, mert egy jó kis savanykás lekvárral ( én meggyel csináltam) annyira finom lesz, hogy senkit nem fog érdekelni, hogy kiskanállal kell enni.

Címkék:

Meggyes pite?

2007 július 23. | Szerző:

 


Bizonyára sokaknak feltűnt a cím végi kérdőjel. Nos el kell mondjam az a jel korántsem a véletlen műve. De erről majd később.Szóval hol is kezdjem? Talán ott, hogy szerintem a meggyes pite nagyon jó dolog. Ahogy össszeolvad az ember szájában a savanyú gyümölcs és a vaníliás tészta hmmm. Ennek ellenére kb. 10 éve ettem utoljára. Valahogy mindig elmaradt, az elmúlt pár évben pedig nem igen készítettem meggyes sütit ( tekintettel a már többször említett kényes ízlésű férfiemberre, aki ezt a gyümölcsöt, ha csak teheti bojkotálja). Azért nemrégiben mégiscsak megszületett az elhatározás, én bizony sütök egy meggyeset. Halasztódott kicsit a dolog, mert hol margarinom nem volt, hol meggyem, hol pedig kedvem. Végül azután minden összejött, ott álltam tettrekészen és akkor.. Nos akkor rájöttem, hogy nincs hozzá receptem. Végül egy véletlen sietett a segítségemre. Az anyunak kikészített szakácsújságok egyikének a hátulján volt a legismertebb margarincég reklámja és mit ad isten, pont egy gusztusos meggyes pite nevű sütemény vírított ott. Neki is álltam, el is készült. Hogy akkor miért a kérdőjel? Hát csak azért, mert erősen elgondolkodtam azon, hogy vajon pite-e a pite? Merthogy ez szerintem csak egy sima, mezei meggyes piskótaszerűség.A pite pedig az amikor lapok között van a töltelék. Nem is tudom. Szóval ki-ki maga dönti el, hogy pite-e, vagy piskóta, mindenesetre finom.


Hozzávalók:


4 tojás


35 dkg finomliszt


15 dkg cukor


1 evőkanál citromlé


1 csomag sütőpor


1 csomag vaníliás cukor


1,5 dl tej


17,5 dkg Rama


meggy


A tojást kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk az olvasztott margarint, a vaníliás cukrot, a sütőporral elkevert lisztet és végül a tejet. Kikent tepsibe öntjük ( nem lesz túl híg tészta) és megszórjuk a kimagozott meggyel. (Azért nem írtam mennyiséget, mert én csak úgy sacc per kábé tettem, de kb. egy 7 dl-es üvegnyi volt.) Én elfelejtettem, de szerintem finom, ha a lecsöpögtetett meggyet, egy pici fahéjjal megszórjuk.


Én egy kb. 20*30-as tepsiben sütöttem és szerintem egy kicsit vastag lett a tészta, máskor kicsit nagyobba fogom, hogy még jobban érvényesüljön a gyümölcs.


 

Címkék:

Sült túrótorta

2007 július 22. | Szerző:

                                                 


Ez  a süti saját kreálmány. Még tavaly télen ettünk valahol egy szelet isteni finom sült túrótortát. Sajnos azonban egy szeletet is horribillis áron árultak belőle,ráadásul azt is tőlünk 40 km-re, úgyhogy elkezdtem azon gondolkodni, hogyan is lehetne összerakni egy ilyen tortát. Addig-addig törtem a fejem, hogy 2 másik sütiből összehoztam a saját sült túrótortámat. Azt kell mondjam osztatlan sikert aratott. Mi sem mutatja ezt jobban, mint az, hogyha ilyet sütök és vendégeink jönnek a ház ura mindig nyomatékosan megkér, hogy ne a teljes tortát tegyem eléjük, nehogy elfogyjon az egész és neki ne maradjon.


A torta 3 rétegből áll: tészta+gyümölcs+túrókrém


1. tészta:  ez egy omlós tészta :17 dkg liszt, 9 dkg margarin, 5 dkg porcukor, csipet só, egy csapott teáskanál sütőpor, egy tojássárgája. Ezeket gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és 1-2 órára hűtőben tesszük. Előre is meg lehet csinálni, sőt jól fagyasztható. Ha nem állna össze, egy-két evőkanál hideg vízzel segíthetünk rajta.


2. Ha a tészta kicsit állt, elővesszük és kibéleljük vele a sütőformánkat. (Én egy szilikonos kb. 22 cm átmérőjű kerek tortaformában sütöm mindig.) Tepsiben is működik a dolog , a csatos forma szerintem egy kicsit cinkes, mert a túrókrém lágyan kerül bele és félő, hogy kifolyik, de végülis meg lehet próbálni, csak tenni kell alá egy másik tepsit, hogy ha folyik abba folyjon, de ha lehet mindenképpen jobb egy zárt sütőforma. A lényeg, hogy egyenletesen terítsük el a tésztát a forma alján, nem kell peremet csinálni neki, mint a pitéknek. Én nem szoktam nyújtani, hanem késsel kisebb darabokra vágom és kézzel belenyomkodom a formába.Nekem így egyszerűbb, mert nem vagyok oda a nyújtásért. Ha kész , villával megszúrkálom, hogy gőz azokon a lyukakon jöjjön ki, ne púposítsa fel nagyon a tortalapunkat.


3. Sütőben kb. 5-8 percig elősütöm, nem kell, hogy színt kapjon, csak ha hozzáérsz, már ne legyen teljesen nyers tészta érintése. Ha kivetted, azonnal kend le felvert tojásfehérjével ( maradt az omlós tésztánál), mert ez rászárad és nem engedi majd át a rákerülő gyümölcslevet és így nem ázik át a tészta.


4. Ha megszáradt a tojásfehérje, egyenletesen terítsd rá a gyümölcsöt. (Én fagyasztott ribizlit használtam), szerintem még a málnával is finom lehet.


5. Végül jöhet rá a túrókrém:


2 túrót, 5 kanál grízzel, 20 dkg cukorral, 1 vaníliás cukorral és a négy tojássárgájával robotgéppel  egyenletesre kikeverünk, ha kész óvatosan hozzáforgatjuk a habbá vert 4 tojásfehérjét.


Az előkészített alapra öntjük, azután sütőben, kislángon sütjük kb. 1 óra hosszáig, fontos a kisláng, mert a túrókrém elég vastag lesz, legyen ideje átsülni, amikor az oldala és a széle aranybarna akkor jó.


Ha megsült a formában hagyjuk kihűlni, mert melegen törik, utána óvatosan tálcára borítjuk és vékonyan megporcukrozzuk.

Címkék:

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!