Réteskosárka, vaníliapudinggal és eperrel
2008 május 25. | Szerző: maszatjani
Majdnem Albert kekszes sütemény
2008 május 18. | Szerző: maszatjani
Tényleg nem tudom, hogy vajon, hogy maradhatott ki eddig a beírt receptek közül ez az egyszerűen összedobható és mutatós “sütnisemkell” típusú sütemény. Pláne, hogy az Uram nagy kedvence. A címben található majdnem szócska arra utal, hogy most nem Albert kekszből készült, de a metódus ugyanaz maradt.( Nem kaptam a közeli boltban és lusta voltam máshova menni, ráadásul így még kb. feleannyiból megúsztam, mintha a hagyományos változatot használom.) A boltban ajánlották ezt a fajtát, próba szerencse alapon megvettem és bevált. Íme ez az:
Albert kekszes sütemény
Hozzávalók: 2 nagy csomag Albert keksz ( vagy alternatív esetben egy a fent látható csomagból)
Krém elkészítése:
1. Összekeverünk 2 csomag főzős csokipudingot, 5 evőkanál cukrot, 1 evőkanál kakaót 1 és fél dl kávéval és 4,5 dl tejjel. (én általában 3in1 kávét használok, mert mi nem kávézunk, ezért meg nem veszek egy csomaggal most csak cappucinóporom volt, abból készült, nem ártott neki)
2. Ezt a keveréket sűrűre főzzük, folyamatos keverés mellett, mert könnyen leég és akkor keserű lesz az egész.
3. Amikor kész, levesszük a tűzről és még melegen belerakunk egy egész (25 dkg-os ) Rámát. Hagyjuk, hogy olvadjon bele, DE közben kevergessük gyakran, mert különben nem kapunk sima krémet. (ha mégis megtörténne a baj és “galuskás” masszát kapnánk, vessük be robotgépet)
4. Ha kihűlt a krémünk, nekiállunk és összeragasztgatjuk a kekszeket ( a két rudat, külön-külön) Alufóliára rakjuk ( az első 2-3 db összeillesztése után, már magától megáll), ha kész kívülről is bekenjük és megszórjuk kókuszreszelékkel.
5. Végül az alufóliába becsomagoljuk és hűtőbe rakjuk. Néhány óra múlva már puha és ha átlósan, szépen szeleteljük kb. 2 cm szélesen, akkor megkapjuk a zebracsíkos sütiket.
Román krémes
2007 november 12. | Szerző: maszatjani
Őszinte leszek: ez nem az a süti, amit gyakran meg fogok csinálni, ugyanis baromi macerás. Legalábbis olyasvalakinek, aki nem szeret tésztát nyújtani. (én pedig olyasvalaki vagyok) Az íze-állítólag-finom volt, én nem tudom, mert még mindig meg vagyok fázva, úgyhogy nem nagyon érzem az ízeket. Amennyit éreztem belőle az azt mutatta nekem is, hogy jó kis süti ez, de a nyújtás miatt én csak sátoros ünnepeken fogok nekiállni. A recept amúgy az egyik kolleganőmtől származik, nagyon dicsérte, ezért vágtam bele. A tölteléket amúgy tényleg tök könnyű elkészíteni. ( Csak az a fránya nyújtás ne lenne.)
Román krémes
Tészta: 50 dkg lisztből, 10 dkg darált dióból, 25 dkg porcukorból, 2 evőkanál mézből, 1 evőkanál szódabikarbónából és 4 tojásból tésztát gyúrunk.
Két órát pihentetjük, majd 5 részre osztjuk és 5 lapot sütünk belőle. ( Na én ezt itt eltoltam, mert fejből csináltam és 6-ra emlékeztem, ezért elég kicsik lettek a lapjaim a sütim meg jó vastag.)
Ha kisültek, megtöltjük őket a következő krémmel.
Krém: 30 dkg darált diót, 25 dkg porcukrot, 1 liter tejföllel és 2 csomag vaníliás cukorral hidegen simára keverünk és ezzel töltjük meg a lapokat.
Másnapra megpuhul és jól szeletelhető lesz.
Márványkuglóf
2007 október 9. | Szerző: maszatjani
A nővéremék egy lakásfelújítás kellős közepében vannak, úgyhogy szombaton felajánlottam, hogy főzők nekik egy nagy adag paprikás krumplit. Mikor már majdnem kész volt a kaja, akkor jutott eszembe, hogy jó lenne meglepetésként valami sütivel is előrukkolni. Mivel idő és alapanyagszűkében voltam, csakis valami gyors és egyszerű süti jöhetett szóba. Nézegettem az internetről leszedett receptjeimet és ott bukkantam rá a márványkuglófra. Aki beírta, nagyon dicsérte és még a címe mellé is odaírta, hogy nagyon finom. Persze, erre nincs mit adni, hiszen ízlések és pofonok. Ennél azonban nem csalódtam. Nagyon gyorsan össze lehet dobni, a végeredmény pedig egy olyan igazi békebeli uzsonnasütemény lett. Omlós, könnyű, illatos és tényleg nagyon finom. Ráadásul pedig – szerintem – nagyon mutatós is a kétszínű rétegekkel.
Márványkuglóf (nagyon finom)
4 db tojás
25 dkg porcukor
25 dkg liszt
1/2 csom. sütőpor
13 dkg margarin
1/4 liter tej
mazsola, dió, kakaó
A tojások fehérjéből kemény habot verünk. Egy másik tálban sima krémmé keverjük a tojás sárgákat, a margarint és a porcukrot. + 1 cs. vaníliáscukor!
Ezután beleöntjük a tejet, a sütőporos lisztet és legvégül a tojáshabot. Ha teljesen elkevertük, akkor a krém egyik felét beletesszük a a kivajazott lisztezett kuglófformába. A maradék krémhez hozzáteszünk két evőkanál kakaóport, elkeverjük és a sárga krém tetejére öntjük. Tehetünk bele diót, mazsolát. Lassú tűzön (gáz-4-es, villany 150 fok)sütjük kb. 60-70 percig! Próbáljátok ki! Érdemes!
Megjegyzés tőlem: én beletettem egy citrom reszelt héját is. Aki teheti, ne hagyja ki belőle, mert ha lehet még finomabb lesz tőle.
Egy újabb citromos édesség- görög citromos süti
2007 augusztus 29. | Szerző: maszatjani
Ha lúd, legyen kövér alapon, most megint egy citromos édesség következik blogírói pályafutásomban. Stahl recept ez is, a legújabb Végre otthon c. könyvében szerepel. Ott néztem ki, még talán tavaly novemberben mikor megjelent a könyv. Azután csak halogattam és halogattam a megsütését. Hogy miért? Nos egyrészt, volt némi fenntartásom a sziruppal való megöntözéssel kapcsolatban, féltem, hogy tocsakos lesz tőle a süti, azt pedig ki nem állom. ( most amikor rávettem magam az elkészítésére, kiderült, hogy a félelmem alaptalan volt, mert nem tudom mi, ( talán a gríz) úgy felszívja a szirupot, mint a pinty. ) Bár nem tudom a pinty szív-e valamit fel, főleg szirupot? Na mindegy.
A másik dolog, ami miatt halogattam, az, hogy az én fejemben vannak téli és nyári sütemények, édességek. És a citromos sütik nekem a nyárhoz kötődnek. Kivételt képez a citromkrém, amit erős nyomás hatására kénytelen vagyok akár decemberben is legyártani.
Szóval ilyen előzmények után hétvégén nekifogtam a sütésnek. A cukor mennyiségét csökkentettem, a előbbi postomban leírt ok miatt. Nagyon finom sütemény lett a végeredmény, sajnálom, hogy nem próbáltam ki hamarabb.
A házi minőségellenőröm szerint azért különösen isteni, mert olyan az íze, mint a citromkrémnek, csak sütiben.
Görög citromos süti ( Stahl Judit: Végre otthon )
Hozzávalók:
20 dkg finomliszt
10 dkg gríz
2 kávéskanál szódabikarbóna
35 dkg cukor ( én csak 25 dkg-ot tettem bele)
1 csipet só
2 és fél dl joghurt
3 tojás
1 citrom
A sziruphoz:
15 dkg cukor
1 és fél dl víz
4 citrom
Elkészítés:
Egy tálba tesszük a száraz dolgokat ( liszt, gríz, szódabikarbóna, cukor,só)
Egy másik tálban összedolgozzuk a nedves dolgokat ( tojás, joghurt, a citrom héja és a citrom levéből kb. 1-2 evőkanálnyi)
Ha kész a joghurtos kevercset ráöntjük a száraz dolgokra és fakanállal összedolgozzuk.
Amikor elkészül, kivajazott tepsibe ( én egy 20*30-at használtam) öntjük és megsütjük. Nem túl nagylángon kb. 45 percig sütöttem.
Miközben sül, elkészítjük a szirupot: a cukrot, a vizet, a 4 citrom héját és levét először kislángon melegítjük. Amikor fölolvadt benne a cukor, akkor erősebb lángon felforraljuk és 3-4 percig forrásban tartjuk.
Ha a süti megsült, kivesszük és azon nyomban sok-sok helyen villával megszurkáljuk és rákanalazzuk a citromos szirup felét. Negyed óráig állni hagyjuk, azután rálocsoljuk a maradék szirupot is.
A tepsiben hagyjuk kihűlni. Utána kockákra vágva tálaljuk.
Két legyet egycsapásra: Kekszes krémes + 1 szedres gyümölcstorta
2007 augusztus 7. | Szerző: maszatjani
Van az úgy…- hétvégi puzzle sütemény
2007 augusztus 2. | Szerző: maszatjani
Meggyes pite?
2007 július 23. | Szerző: maszatjani
Bizonyára sokaknak feltűnt a cím végi kérdőjel. Nos el kell mondjam az a jel korántsem a véletlen műve. De erről majd később.Szóval hol is kezdjem? Talán ott, hogy szerintem a meggyes pite nagyon jó dolog. Ahogy össszeolvad az ember szájában a savanyú gyümölcs és a vaníliás tészta hmmm. Ennek ellenére kb. 10 éve ettem utoljára. Valahogy mindig elmaradt, az elmúlt pár évben pedig nem igen készítettem meggyes sütit ( tekintettel a már többször említett kényes ízlésű férfiemberre, aki ezt a gyümölcsöt, ha csak teheti bojkotálja). Azért nemrégiben mégiscsak megszületett az elhatározás, én bizony sütök egy meggyeset. Halasztódott kicsit a dolog, mert hol margarinom nem volt, hol meggyem, hol pedig kedvem. Végül azután minden összejött, ott álltam tettrekészen és akkor.. Nos akkor rájöttem, hogy nincs hozzá receptem. Végül egy véletlen sietett a segítségemre. Az anyunak kikészített szakácsújságok egyikének a hátulján volt a legismertebb margarincég reklámja és mit ad isten, pont egy gusztusos meggyes pite nevű sütemény vírított ott. Neki is álltam, el is készült. Hogy akkor miért a kérdőjel? Hát csak azért, mert erősen elgondolkodtam azon, hogy vajon pite-e a pite? Merthogy ez szerintem csak egy sima, mezei meggyes piskótaszerűség.A pite pedig az amikor lapok között van a töltelék. Nem is tudom. Szóval ki-ki maga dönti el, hogy pite-e, vagy piskóta, mindenesetre finom.
Hozzávalók:
4 tojás
35 dkg finomliszt
15 dkg cukor
1 evőkanál citromlé
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1,5 dl tej
17,5 dkg Rama
meggy
A tojást kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk az olvasztott margarint, a vaníliás cukrot, a sütőporral elkevert lisztet és végül a tejet. Kikent tepsibe öntjük ( nem lesz túl híg tészta) és megszórjuk a kimagozott meggyel. (Azért nem írtam mennyiséget, mert én csak úgy sacc per kábé tettem, de kb. egy 7 dl-es üvegnyi volt.) Én elfelejtettem, de szerintem finom, ha a lecsöpögtetett meggyet, egy pici fahéjjal megszórjuk.
Én egy kb. 20*30-as tepsiben sütöttem és szerintem egy kicsit vastag lett a tészta, máskor kicsit nagyobba fogom, hogy még jobban érvényesüljön a gyümölcs.
Sült túrótorta
2007 július 22. | Szerző: maszatjani
Ez a süti saját kreálmány. Még tavaly télen ettünk valahol egy szelet isteni finom sült túrótortát. Sajnos azonban egy szeletet is horribillis áron árultak belőle,ráadásul azt is tőlünk 40 km-re, úgyhogy elkezdtem azon gondolkodni, hogyan is lehetne összerakni egy ilyen tortát. Addig-addig törtem a fejem, hogy 2 másik sütiből összehoztam a saját sült túrótortámat. Azt kell mondjam osztatlan sikert aratott. Mi sem mutatja ezt jobban, mint az, hogyha ilyet sütök és vendégeink jönnek a ház ura mindig nyomatékosan megkér, hogy ne a teljes tortát tegyem eléjük, nehogy elfogyjon az egész és neki ne maradjon.
A torta 3 rétegből áll: tészta+gyümölcs+túrókrém
1. tészta: ez egy omlós tészta :17 dkg liszt, 9 dkg margarin, 5 dkg porcukor, csipet só, egy csapott teáskanál sütőpor, egy tojássárgája. Ezeket gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és 1-2 órára hűtőben tesszük. Előre is meg lehet csinálni, sőt jól fagyasztható. Ha nem állna össze, egy-két evőkanál hideg vízzel segíthetünk rajta.
2. Ha a tészta kicsit állt, elővesszük és kibéleljük vele a sütőformánkat. (Én egy szilikonos kb. 22 cm átmérőjű kerek tortaformában sütöm mindig.) Tepsiben is működik a dolog , a csatos forma szerintem egy kicsit cinkes, mert a túrókrém lágyan kerül bele és félő, hogy kifolyik, de végülis meg lehet próbálni, csak tenni kell alá egy másik tepsit, hogy ha folyik abba folyjon, de ha lehet mindenképpen jobb egy zárt sütőforma. A lényeg, hogy egyenletesen terítsük el a tésztát a forma alján, nem kell peremet csinálni neki, mint a pitéknek. Én nem szoktam nyújtani, hanem késsel kisebb darabokra vágom és kézzel belenyomkodom a formába.Nekem így egyszerűbb, mert nem vagyok oda a nyújtásért. Ha kész , villával megszúrkálom, hogy gőz azokon a lyukakon jöjjön ki, ne púposítsa fel nagyon a tortalapunkat.
3. Sütőben kb. 5-8 percig elősütöm, nem kell, hogy színt kapjon, csak ha hozzáérsz, már ne legyen teljesen nyers tészta érintése. Ha kivetted, azonnal kend le felvert tojásfehérjével ( maradt az omlós tésztánál), mert ez rászárad és nem engedi majd át a rákerülő gyümölcslevet és így nem ázik át a tészta.
4. Ha megszáradt a tojásfehérje, egyenletesen terítsd rá a gyümölcsöt. (Én fagyasztott ribizlit használtam), szerintem még a málnával is finom lehet.
5. Végül jöhet rá a túrókrém:
2 túrót, 5 kanál grízzel, 20 dkg cukorral, 1 vaníliás cukorral és a négy tojássárgájával robotgéppel egyenletesre kikeverünk, ha kész óvatosan hozzáforgatjuk a habbá vert 4 tojásfehérjét.
Az előkészített alapra öntjük, azután sütőben, kislángon sütjük kb. 1 óra hosszáig, fontos a kisláng, mert a túrókrém elég vastag lesz, legyen ideje átsülni, amikor az oldala és a széle aranybarna akkor jó.
Ha megsült a formában hagyjuk kihűlni, mert melegen törik, utána óvatosan tálcára borítjuk és vékonyan megporcukrozzuk.
Utószületésnap és majdnem meggyes pite
2008 július 18. | Szerző: maszatjani
A kép innen való.
1 éve és 3 napja született meg az első bejegyzés a Maszatkonyha oldalain – az elhatározás hamarabb megvolt, csak hosszú hetekig nem jöttem rá, hogy miért nem lehet bejegyzést írni, azután némi fáziskéséssel kiderült, hogy csak az Opera tagadja meg ezt a funkciót és akkor elindult…..
1 éve és 3 napja evés előtt fotózás van
1 éve és 3 napja az első dolog, az internetre lépéskor, hogy a gasztrogyűjtő oldalakra kattintva tájékozódom, ki mit sütött-főzőtt-írt
1 éves és 3 napja folyamatosan részese vagyok számomra érdekes, kedves emberek életének. Csodálom Mirelle-nél a Nőket (megunhatatlanul), tátott szájjal olvasom és nézem Fűszeres Eszter zsidó szokásokról szóló történeteit és videóit (még!még!még!), gondolok Ildinkóra, aki éppen Frici cicát siratja, bámulom és irigylem Anyamamát, akit szerintem titokban duracell elem mozgat és még sorolhatnám. Ezekről az emberekről nagy valószínűséggel soha nem hallottam volna, ha nem kezdek blogot írni. Nagy kár lett volna…..
1 év és 3 nap alatt közel 100.000-ren kattintottak rám- KÖSZÖNÖM ( a mérőt csak 7 hónapja raktam fel, úgyhogy átlaggal számoltam),186 bejegyzés született és 270 kommentet kaptam.
1 év és 3 nap: sok idő vagy kevés? minden relatív- nekem- akiből a hobbikhoz való kitartásért felelős gént gyárilag kifelejtették- SOK, nagyon sok.
Nézzük csak: ott volt például a gyöngyfűzés- minden kelléket beszereztem- damil, drót, egységcsomagok, kis gyöngy, nagy gyöngy, könyvek stb. – egy-két darab után abbamaradt a lelkesedés. Valamelyik fiók mélyén még mindig hánykolódik egy szerencsétlen, ház nélküli csiga- mementóként…..
Azután jött a hímzés- anyukám hiába magyarázta, hogy az nem olyan egyszerű dolog, hogy az ember nekifog és tud. Persze nem hittem neki, a kellékek beszerzése után nekiálltam, hogy egy kb. 6 cm-es virágot hímezzek egy piros pólóra. Anyu élénk fejcsóválására ügyet sem vetve gübörcsöltem órákig. Az eredmény? Egy 1 cm-es felismerhetetlen cérnagubanc és a hímzőfonalak fiókba száműzése. Tavaly az unokahúgom elkérte őket és klassz karkötőket font belőle.
Következett az üvegfestés (tudjátok a lehúzhatós fajta)- a koreográfia ugyanaz, kellékek beszerzése, néhány hét tömény festés- azóta pedig csak a beszáradt flakonok árválkodnak egy dobozban.
Ezenkívül volt puffadós festékes, flittervarrós, gyöngyvasalós, origamis és ki tudja milyen korszakom is még?
Szóval már értitek, hogy miért is nagy idő nekem ez az 1 év és 3 nap? Ezekután pedig komoly reményeket fűzzök a további folytatáshoz, hiszen az átlagidőmet már régen túlhaladtam. Lehet, hogy a korral kifejlődik a kitartáshoz szükséges gén?
Azért, hogy recept is legyen: a statisztikám szerint, kitartóan tartja magát a keresett receptek között, első helyen, a meggyes pite, hát íme. Nem teljesen az, mert én a ház, meggyet nem kedvelő szekciója miatt a felét túróval készítettem, de ez opcionális, nyugodtan lehet az egész meggyes.(vagy túrós) A recept Tinától származik-sőt az ötlet a felezésre is.
Meggyes-vagy túrós-vagy almás lepény
Hozzávalók:
40dkg liszt
8dkg zsir
10dkg kristálycukor
1cs sütőpor
1 pohár tejföl
2 egész tojás
A lisztben elmorzsoljuk a zsírt, hozzáadjuk a cukrot és a sütőport, csipetnyi sót,1 egész tojást és a tejföllel alaposan összegyúrjuk. Hideg helyen 20 percig pihentetjük.
Ezután két részre osztjuk. Az egyik felét elnyújtjuk és kizsírozott tepsibe terítjük. Gyengén megszórjuk zsemlemorzsával vagy búzadarával és rárakjuk a tölteléket. A tészta másik felét kinyújtjuk ráterítjük a töltelékre. Megkenjük felvert tojással, villával megszúrjuk, és előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
Töltelék (almás, meggyes és túrós változathoz):
– Az almát lereszeljük (kb.1kg.) és hozzáadunk 10dkg cukrot, kevés fahéjat és addig pároljuk míg a levét elfővi.
– A meggyet kimagozva a tészta aljára rakjuk, majd megszórjuk fahéjas cukorral.
– 25dkg túrot összekeverünk 10dkg cukorral, 1 egész tojással, egy fél citrom reszelt héjával, mazsolával.
Oldal ajánlása emailben
X