Narancsos kuglóf
2007 július 16. | Szerző: maszatjani
Tartozom egy vallomással. Szeretem a kuglófokat, de jobbára csak készíteni. Gyorsan összedobható, sokféleképpen variálható és mutatós. Mégis a legtöbbjük nekem túl száraz. Ennek ellenére bőszen gyűjtögetem a különféle recepteket, sőt nemrégiben beruháztam a nagy kuflófkönyvre is. (az Uram hirtelen támadt vasárnap délutáni lendületében meg is sütött belőle egy remeket, nem lett rossz, de jó sem. Bár én már ott kiszálltam a dologból, amikor kiderült, hogy egy egész 10 dkg-s kakaó kell bele. Ez kb. 9,5 dkg-mal több mint amennyi kakaóra én egy sütiben hitelesítve vagyok. Mindenesetre a családtagok, akiknek a nagy részét szétosztogattuk, roppant hálásak voltak. Vagy azért mert ismerik a mondást, hogy ajándék lónak ne nézd a fogát, vagy azért mert imádják a full csokis-kakaós sütiket)
Van azonban egy olyan kuglóf amit én is szeretek ,még enni is. A receptet kb. 2 éve az interneten találtam, és bár nem tudom ki tette közzé, ismeretlenül is hála neki.
Hozzávalók:
25 dkg margarin
17 dkg cukor
1 vaníliás cukor
csipet só
4 tojás
1-1 kávéskanál reszelt citrom és narancshéj
4 evőkanál citromlé
11 evőkanál narancslé
30 dkg liszt
1 sütőpor
12 dkg porcukor
kandírozott narancshéj
Sütés: kb. 50 perc
Elkészítés: A margarint, a csipet sót és a vaníliás cukrot, cukrot habosra keverem. Hozzáadom a tojásokat, a reszelt citrom- és narancshéjat. Ezekkel is összevegyítem. A csavart citromléből 3 evőkanállal, a narancsléből 10 evőkanállal teszek hozzá, ezt felváltva keverem össze a 30 dkg liszttel (amit előzőleg elkeverek a sütőporral). Kuglófformába öntöm, és megsütöm. Melegem borítom ki, mert a máz, amit a tetejére kenek, így fog rádermedni.
Máz: A 12 dkg porcukrot elkeverem a megmaradt 1-1 evőkanál citrom- és narancslével. A még folyós mázba beleszórom a kandírozott kockákra vágott narancshéjat. (Én a narancs héját szoktam picire kockázni.)
Jó étvágyat, isteni finom!
Megjegyzés:
Én szilikonos formában szoktam sütni, annál figyelni kell mert hamarabb odakozmál. (Legalábbis az én sütőmben)
A mázhoz én több levet szoktam egy picit tenni, hogy jó intenzív íze legyen, de nem szabad túlhígitani. Én nem tettem bele még soha kandírozott narancshéjat, mert sosem volt akkor otthon amikor ezt sütöttem.
A sütemény a narancslétől lesz igen sűrű, ajánlott a már összekevert tésztát 10-15 percet pihentetni, így finomabb és könnyebb lesz!
Gyümölcskosárkák
2007 július 15. | Szerző: maszatjani
Az egész úgy kezdődött, hogy szerettem volna valami gyors, finom és gyümölcsös vendégváró süteményt alkotni. Persze rögtön gyümölcstortában gondolkodtam, csak nem vagyok a szeletelés mestere és itt bizony villantani akartam, meg az a tapasztalatom, hogy az én vendégeim sokkal jobban szeretik a darabos sütiket, mint a tortákat. (Lehet, hogy azért, mert így nem annyira követhető, hogy ki mennyit eszik :)Szóval akkor jött az isteni szikra, mikor kihúztam a mindenes konyhai ketyerésfiókot és megláttam a fém kosárkaformákat. Mindezidáig, csak a diós-lekváros kosárkákat készítettem benne, de most bevillant egy kép amit valahol láttam omlós kosárka, vanília-vagy csokipuding és rajta gyümölcs és maximalistáknak zselatin
Az alaptészta (én dupla adagot csináltam belőle, de irtó sok lett, úgyhogy felét lefagyasztottam):
*35 dkg liszt
*18 dkg margarin
*10 dkg porcukor
*2 tojássárgája
*1/2 csomag sütőpor
*csipet só
Mivel omlós tészta gyorsan kell dolgozni és fontos, hogy minden hideg legyen, főleg a margarin. Szóval liszt, porcukor, só,sütőpor összekavar egy tálban, hozzákockázzuk a hideg margarin, elmorzsoljuk.(Akinek van késes robotgépe, csinálja abba, mert sokkal egyszerűbb, én egy t.w. konyhai mindentudóval csináltam, hamar megvolt) Ha kész az alap jön hozzá a két hideg tojássárgája és pár gyors mozdulattal összeállítjuk. Utána zacskóba dugjuk,(türelmesek folpackba) és pár órára (min. 3-4) hűtőbe tesszük.
Amikor eljön az igazság pillanata kinyújtjuk ( részletekben,amit épp nem használunk maradjon a hűtőben) nem túl vastagra és akkora darabokat vágunk vagy szaggatunk ki a tésztáből amivel ki tudjuk bélelni a formánkat. (Én egy közepes-nagy pogácsaszaggatót használtam) -Ja, és a formákat nem vajaztam-liszteztem. Sőt két adag között ki sem mostam, még is simán kijött a tészta. Süléskor megdagad a tészta, egy kicsit le lehet ujjal nyomkodni, hogy több puding férjen bele.
Puding: 1 csomag vaníliás pudinghoz 2,5 dl tej és ízlés( meg a gyümölcs)szerint 2-5 evőkanál cukorral megfőzzük, kihűtjük.
Beletöltjük a kosárkákba, ráhalmozzuk a gyümiket ( málna, ribizli, szeder isteni) és ha kedvünk és időnk úgy tartja megfőzzünk egy tortazselét és óvatosan-kiskanállal tesszünk a kosárkák tetejére.
Utána hűtő min. 1 napra, de lehet kettő is, akkor puhul meg igazából. Nagyon-nagyon finom.
Charlotte avagy egy újszülöttnek minden recept új
2007 július 19. | Szerző: maszatjani
Bevallom sokáig szemeztem ezzel a recepttel, mert túlságosan munkásnak, bonyolultnak tűnt és valahogy soha nem volt megfelelő vagy az időpont vagy az alkalom az elkészítésére. Azután végül mégis belevágtam- születésnapi kiegészítő ajándék lett belőle-és nem bántam meg. Nemcsak mutatósra sikerült, hanem finom is volt.
Tészta:
6 tojásból 6 evőkanál cukorból, 6 evőkanál lisztből, fél csomag sütőporból sütsz egy piskótát.
Még melegen egy vizes konyharuhára helyezed, feltekered piskótatekercsnek.( Én itt csaltam, mert nem tudok szép piskótatekercset sütni, valahogy a szélei mindig kopogós keményre sülnek, a közepe nyers, morzsálódik stb úgyhogy boltit használtam, nem ártott a sütinek, finom lett így is.) Picit hűl, majd megkened lekvárral. ( Én baracklekvárral, de ízlés kérdése) 1 cm vastagságú szeletekre szeleteled. Egy habüstöt, vagy mélyebb tálat folpack-kal kibélelsz, és szépen a tálat körbe rakod a piskótatekercs szeletekkel.( Nálam a kompótostál volt a befutó)
Töltelék:
1/2kg túrót habverővel kicsit keverünk utána 3dl tejszínnel, 20dkg porcukorral alaposan kikeverjük az egészet. Vigyázz, mert fröcsköl!
Minél tovább vered annál lazább krémet kapsz.
1, 5 dl langyos tejjel, vagy gyümölcslével egy zacskó étkezési zselatint csomómentesen elkeverünk, és hozzáadjuk a túrós krémhez.
Keverőlapáttal egyenletesen elkeverjük, majd kis kockákra összevágott őszibarackbefőttet keversz még a masszához.
Ez ízlés szerint, ki többet ki kevesebbet tesz hozzá, de lehet ananász kockával is készíteni.
(Lehet kapni por alakú zselatin fixet is, amit csak bele kell szórni a keverékbe, az is jó, az igazinál vigyázni kell, hogy egyenletesen osszuk el, különben bosszantó zselatingöböcskékkel lesz tele a sütink)
Ezt a tölteléket beleöntjük a piskótatekerccsel kibélelt tálunkba.
Hűtőbe tesszük. 15 perc után a maradék piskótaszeletekkel lefedjük a krémet, vissza a hűtőbe. Egy éjszaka alatt megdermed.
Tálalás előtt kiborítod, lehúzod a fóliát, majd úgy szeleteled, mint a tortát.
Oldal ajánlása emailben
X