Húsvét 2008.- Túrós kocka

2008 március 31. | Szerző:


 A húsvéti beszámolóm utolsó fejezetéhez érkeztem. Az idei pálmát vitán felül ez a túrós kocka nevű sütemény nyerte el, osztatlan és zajos sikert aratva. A recept a Házi sütemény című könyvből való és már régóta szemeztem vele, csupán egy dolog tartott vissza tőle. Méghozzá maga a receptkönyv írója, mert bevezetésként (elrettentésként?), azt ecseteli, hogy milyen nehéz ilyen kevés lisztből (28 dkg) két lapot sütni és ne akadjunk ki, ha először nem sikerül stb. stb. Nos, aki rendszeresen olvassa a blogomat, az tudhatja, hogy utálok lapokat nyújtani, ahol csak lehet kikerülöm. Most mégis úgy döntöttem, hogy egy életem-egy halálom, én bizony belevágok. Ehhez képest, gyönyörűen és igaz, hogy sok liszttel, de könnyedén ki tudtam nyújtani a tésztát, sőt még a nyújtófára tekerős-tepsire átemelős trükk is sikerült, talán először életemben. Szóval, vagy a könyv szerzője titokban fogyókúrás guru, és így akarta elrettenteni a nassolnivágyókat a szénhidráttól, vagy pedig én vagyok hiperügyes.


A süti amúgy isteni finom, pár óra alatt megpuhul és minél több ideig áll annál finomabb lesz. (hogy túl sok ideje nem lesz, azt garantálom) A krémje nagyon egyszerű, nem kell főzni, mégis könnyű, nem nehéz és isteni finom.


Túrós kocka


Tészta: 28 dkg liszt, 5 dkg margarin, 1 sütőpor, 1 kávéskanál szalalkáli, 2 tojás, 10 dkg porcukor, csipet só


1. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd hozzáadjuk a tojásokat, a sütőport, a porcukrot, a sót és a szalalkálit. Összedolgozzuk és kétfele osztjuk.


2. A lapokat vagy tepsi hátulján vagy sütőlemezen süssük. Jól zsírozzuk be vagy használjunk sütőpapírt.


3. A tésztát nyújtsuk ki és emeljük át a sütőlemezre. Nyújtásnál jó bőven használjunk lisztet, különben nem fogunk tudni rendesen dolgozni.


 Előtte melegítsük elő a sütőt és tegyük be a tepsinket előmelegíteni, így amikor átemeljük rá a tésztát és véletlenül elszakad vagy összeugrik, a hő hatására könnyebben tudunk rajta javítani. Én miután a tepsire raktam, éles késsel szép egyenesre szabtam a széleit. Így a két lapot is egyformára tudtam sütni.


4. Pár perc alatt aranybarnára sütjük a lapokat és hagyjuk kihűlni őket. (akár 3-4 nappal korábban is megsüthetjük előre a lapokat és akkor később csak tölteni kell)


Krém: 25 dkg porcukor, 25 dkg margarin, 50 dkg túró, 1 csomag vaníliáscukor


1. A puha margarint robotgéppel habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a túrót és a vaníliáscukrot is.


2. A két, kihűlt lap közé töltjük a krémet és néhány órát állni hagyjuk, hogy megpuhuljon, utána szeletelhetjük és hintsünk porcukrot a tetejére.

Címkék:

Húsvét 2008.- Tiramisu kis változtatásokkal

2008 március 28. | Szerző:


 Húsvétra készült el életem első tiramisuja és azt kell mondjam mindenki szerint nagyon jól sikerült. Véleményem szerint ez az egyik olyan édesség, amire szinte mindenkinek van  tuti receptje. Nos, nekem ez elsőre bejött, úgyhogy ennél maradok, mert nyertes csapaton nem változtatunk.


Még szilveszterkor ettünk a nővéremnél és az Uram azóta mondta, hogy mikor csinálok neki. Mivel- a mascarpone miatt- ez nem egy olcsó édesség, vártam a megfelelő alkalomra. Nos, ez lett a húsvét.


Még mielőtt leírnám a receptet, előre szólok, hogy azok akik csak az echte-eredeti tiramisut tudják elképzelni gyorsan kattintsanak a képernyő jobb felső sarkában lévő piros keresztre, nehogy sokk érje őket.


Néhány dolgon változtattam csupán. Az egyik az, hogy lidlis mascarponét használtam. Régebben, ha kellett a szarvasit vettem, de szerintem nagyon drága. Kis túlzással annyiért vettem két 25 dkg-os csomagot a lidliben, mint egy szarvasit. ( 625 nálunk a szarvasi, én pedig a kettőt vettem 690-ért.) Ezt nem a reklám helye volt, csupán a tapasztalaté. A minőségével pedig- bár bevallom tartottam egy kicsit tőle- az égvilágon semmilyen gond nem volt.


A másik változtatás rizikózabb (bár a fanatikusok már úgy sem olvasnak, ha meg igen vessenek magukra) Szóval az a helyzet, hogy mi- a szilveszteri pezsgőt és még egy két kivételes alkalmat leszámítva- abszolút nem iszunk alkoholt. Ezért azután nem akartam megvenni egy üvegnyi amarettót, kávélikőrt vagy bármi mást, mert úgysem fogyna el. Ezért azután szentségtörésként, az áztatófolyadékom rum+kávé keveréke volt. És jaj szegény fejemnek, de a kávé is 3in1-ben volt, mert kávét sem iszunk, ez is csak a váratlanul beeső vendégek miatt volt itthon.


Szóval ennyi a mea culpám, most pedig már tényleg jöjjön az én tuti finom tiramisureceptem. ( az eredeti recept a Szalay könyvkiadó Nagy süteményeskönyvéből való)


Tiramisu


Hozzávalók:


15 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 50 dkg mascarpone, 3 tojás, 2 csomag babapiskóta, 2-3 evőkanál kakaópor a tetejére


az áztatófolyadékhoz: fél deci rum, 2 kis tasakos 3in1 kávé és kb. 1,5 dl forró víz


Elkészítés


1. Válasszuk szét a tojásokat és a fehérjékből verjünk kemény habot.


2. A tojássárgájákat robotgéppel habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral.


3. Adjuk a tojássárgájás keverékünkhöz a mascarponét és keverjük simára- még szintén a robotgéppel.


4.  A felvert tojásfehérjénket óvatosan-fakanállal- keverjük a mascarponés-cukros-tojássárgájás krémünkhöz.


5. Készítsük el az áztatófolyadékot: a kávéporokat oldjuk fel a forró vízben, öntsük hozzá a rumot.


6. Egy-lehetőleg szögletes- tál pl. sütőtál, jénai stb alját rakjuk ki a bemártott ( kb. 3-4 másodpercig-ne áztassuk túlságosan el) babapiskótákkal, majd fedjük be krémmel, majd megint jön rá egy réteg bemártogatott babapiskóta és ismét krém. Így folytassuk, míg van anyagunk, de arra figyeljünk, hogy a tetejére mindenképpen krém kerüljön.


6. Tegyük hűtőbe legalább egy éjszakára, hogy összeérjenek az ízek és a babapiskóta is megpuhuljon. Tálalás előtt szórjuk meg alaposan cukrozatlan kakaóporral.


Tipp: Én a maradékot üvegpoharakba rétegeztem és mondhatni majdnemhogy nagyobb sikere lett, mint a rendesnek, mert irtó guszta volt.


Természetesen a kávé, ha van lehet igazi és ha van otthon használjunk amarettót vagy kávélikőrt, ki mit akar én csupán azt szerettem volna érzékeltetni, hogy emiatt felesleges venni, mert így is nagyon finom lesz, higgyétek el nekem.

Címkék:

Húsvét 2008.-Kinder paradiso szelet házilag

2008 március 24. | Szerző:


 Mint írtam nehezen állt össze az idén a húsvéti menüm. Így azután még az utolsó utáni pillanatban is keresgéltem, hogy mit is süssek még? Lapozgattam a könyveket, újságokat, böngésztem az internetet és végül a lementett receptek között fogta meg a szememet egy kinder pingvin recept. Nem, azt tudtam, hogy akármilyen gusztusos is, ilyen nem fogok sütni, mert a bolti változatát sem szeretem. Nekem túl csokis. Viszont beugrott róla, hogy valahol egyszer olvastam a másik kinder termék a paradiso házi elkészítéséről.


Nosza keresgélni kezdtem és rá is találtam egy topicra, ahol ott virított fehéren-feketén az eredeti olaszból fordított recept. Gyorsan átfutottam és már éppen magamban rábólintottam volna, amikor a krém hozzávalói között utolsó helyen azt találtam, hogy 1 doboz 125 grammos főzőtejszín. Nyilván az én látóköröm rendkívül szűk, de sütibe valahogy eddig – pláne krémbe- még sosem használtam főzőtejszínt.


Addig-addig töprengtem, hogy végül- mivel meg volt adva az olasz link– megnéztem az eredeti nyelvű receptet. Előrebocsátom, nem tudok olaszul semmit, leszámítva az amore mio és a dolce vita kifejezéseket. Szóval, ott az állt- idézem- 1 confezione di panna per dolci da ml.125.


Egy internetes fordítóprogram segítségével kilogikáztam, hogy ez bizony édes tejszínt jelent. Aztán még ezt találtam :  panna per dolci senza montarla, ami annyit tesz a program szerint, hogy a tejszínt felverés nélkül adjuk hozzá, no ekkor már sikerült teljesen összezavarnom magam. Ezért letettem arról, hogy elkészítsem ezt a sütit.


Azonban a könyvjelzőmbe tett oldalak között rábukkantam erre az oldalra: Destinazione Paradiso (culinario), ahol a blog írója egy bizonyos paradiso tortáról ír, amivel nagy sikert aratott a kollégái között. Nem állítom, hogy neki az a bizonyos kinder termék volt a minta, mert azt nem említi egy szóval sem, csak annyit, hogy ez egy klasszikus olasz sütemény. Mindenesetre az íze nagyon hasonlít rá, úgyhogy én ezért bátorkodtam ezt a nevet adni az elkészült sütinek.


Az eredeti recepten csupán két dolgot változtattam, azt is a formáján. Nem tortaformában sütöttem meg , hanem tepsiben és csak egy helyen vágtam el a lapot, így nem két helyre tettem kevesebb krémet, hanem egyre többet.


Még egy személyes megjegyzés a végére: most dolgoztam életemben először lapzselatinnal és nem tudom miért tartottam eddig tőle. Nagyon egyszerű, úgyhogy  mostantól ennél maradok a tasakos helyett. Mindenkit aki eddig tartott tőle arra biztatok, hogy bátran kezdjen hozzá, lényegesen egyszerűbb vele dolgozni.


Itt találod az eredeti receptet.


Kinder paradiso szelet házilag (paradiso bloggerina azaz Ildikó receptje alapján


Hozzávalók:


4 tojás
100 gr liszt
100 gr étkezési keményítő
150 gr cukor
reszelt citromhéj v. 1 fiola citrom aroma
1 csipet só
100 gr vaj
1/2 csomag sütőpor


A tojások sárgájával habosre keverem a cukrot, hozzáadom a puha vajat, majd lassan az összes többi anyagot. A végén óvatosan belekeverem a tojások keményre vert habját, lassan kell csinálni, mert a massza elég kemény. (esetlegesen 1-2 ek. hideg tejjel lehet “hígítani” hogy ne legyen túl kemény, de nem szabad sokat önteni bele) Megjegyzés tőlem: nekem nem kellett bele tej.



Kivajazott, liszttel megszórt tepsibe teszem és 170 °C-os sütőben 35-40 percig sütöm.
 
a krémhez:


250 ml tej
200 ml tejszín
60 gr cukor
1 cs. vaníliás cukor
1 csipet só
30 gr liszt
reszelt citromhéj
néhány csepp rumaroma v. 2 ek rum
2 lapzselatin


200 ml tejet felforralok, összekeverem a cukrot és a lisztet a maradék tejben és a forró tejhez adom. Állandó keverés mellett 1-2 perc alatt kemény krémet főzök belőle. Folpackkal letakarom és hagyom kihűlni. Hozzákeverek minden anyagot. A lapzselatint 5 percig hideg vízben áztatom, majd óvatosan kicsavarom és a krémbe keverem. A legvégén a keményre vert tejszínhabot is hozzákeverem.


A kihűlt tésztánkat ketté vágjuk és megtöltjük. Kb. 1 órára hidegre tesszük, hogy a krém megdermedjen, utána porcukorral megszórva tálaljuk.


 

Címkék:

Húsvét 2008.- Gyümölcstorta

2008 március 23. | Szerző:


 Nem voltam túl összeszedett az idei húsvét előtt. Pénteken este még azt sem tudtam pontosan, hogy mit is fogok sütni. Volt néhány ötlet a fejemben, de sehogysem akart összeállni egy logikus halmazzá. Azért furcsa ez, mert amúgy nem ez jellemző rám. Máskor már legalább két héttel korábban kitalálom, hogy mit fogok sütni-főzni, sőt, azt kell mondjam még egy átlagos hétvégét is jobban megtervezek, mint most a húsvétot.Mentségem persze akad bőven. Ennek ellenére-vagy pont ezért, végül minden kialakult- lett sonka, saláta, süti bőven. Sőt, ma egy nem tervezett, spontán vendégsereg is befutott, ami tök jól sült el. Persze amikor napokig arra gyúrok, hogy jönnek, akkor biztos, hogy valami gikszer közbejön és semmi sem alakul úgy ahogy elterveztem. Végül pedig az Urammal alkonyatkor tettünk egy sétakört a faluban. ( a kör az túlzás, mert az egyik utcában szembejött velünk egy kutya, ezért az én Hősöm ezt a területet kiemelt kockázatú övezetnek nyilvánította, ezért visszafordulva jöttünk haza- egy kis csavarral.) Több mint egy óráig kóborogtunk, kellemesen elfáradtunk, hogy aztán hazaérve újra jól besonkázzunk, beszendvicsezzünk, besütizzünk és kellemesen elpilledve elheverjünk a tévé előtt.


No, de térjünk át a gasztronómiai részre. Szóval, teljes tanácstalanságom idején az Uramat is kifaggattam mit enne és ő egyértelműen a gyümölcstortára szavazott. Ugyan felsziszentem( akik olvasták egy pár nappal előtti bejegyzésemet, azok már értik, hogy miért), ugyanis utálom a gyümölcstortaformát- kivajazni, kimosni, minden vele kapcsolatos dolgot. De mit meg nem tesz az ember lánya a szerelméért.


Gyümölcstorta


Tudom, hogy tök banális dolog, de egy újszülöttnek minden vicc új alapon, simán elképzelhető, hogy idevetődik valaki, akinek jól jöhet ez a leírás. Íme tömören az elkészítése.


1. 4 tojásból süssünk piskótát ( fehérje külön tálban felverve, hozzáadni 4 evőkanál cukrot, tovább verni kemény habbá, hozzáadni a tojássárgájákat, elkeverni utána robotgépet lerakni, elő a fakanál és apránként óvatos mozdulatokkal hozzákeverni 4 evőkanál lisztet. Ezután előmelegített sütőben aranybarnára sütjük)


Fontos! A gyümölcstortaformánkat vajazzuk és lisztezzük ki. Mivel irtó sok rajta a redő, könnyebb ha puha vajjal és ecsettel kenjük ki.


2. A kész piskótánkat kiborítjuk, hagyjuk kihűlni.


3. Közben megfőzzük a vaníliás pudingunkat. Én kevesebb tejjel szoktam, mint ami rá van írva, mert úgy szilárdabb krémet kapunk. (én 3,5 dl tejjel és 3 evőkanál cukorral főzőm meg), de ez ízlés kérdése, ki hogy szereti. Azért jobb, ha nem túl folyós a krém, mert eláztathatja a tésztánkat.


Ha megfőztük takarjuk le folpackkal, hogy ne bőrősödjön be.


4. Ha mindkettő kihűlt, rárakjuk a pudingot a piskótánkra, majd jöhet a tetszőlegesen kiválasztott gyümölcs. Nálam most barack volt, de ki mit szeret, akar, kinek mi van otthon.


5. A tetejére tortazselé jön. Nálam most színtelen volt, de piros gyümölcsöknél jól mutat a piros színű. A tasakon lévő utasítás szerint elkészítjük, egy kicsit hűlni hagyjuk azután felvisszük a tortára. Vigyázni kell, ne egyszerre öntsük rá, mert lefolyik és eláztatja a tortánkat, én például kanállal szoktam adagolni apránként rá, vagy mint most, szilikonos ecsettel viszem fel a tetejére.


6. Hűtőbe rakjuk egy kis időre, hogy megdermedjen, azután pedig jóízűen elfogyasztjuk.


 

Címkék:

Crostata

2008 március 22. | Szerző:

 

Nemrégiben írtam arról, hogy a névnapra az Uramtól megkaptam Nigella süteményeskönyvét, ami, hogy egészen pontos legyek a “Hogyan váljunk házi istennőkké” címet viseli.


Távol áll tőlem, hogy szakácskönyvkritikusként debütáljak, de azért néhány gondolatot írnék a benyomásaimról a könyvvel kapcsolatban. Elöljáróban annyit jegyeznék meg, hogy ez volt az első könyvem Nigellától, és igen, szeretném a többit is megvenni-megkapni (lehet ez akár felhívás keringőre, az arra illetékeseknek), úgy tudom magyarul ezen kívül kettő jelent meg: a Nigella falatozója és az Az egész évben nyári ízek címekkel. Összesen 6 jelent meg eddig, szóval három még várható magyarul, ha minden igaz.


Az, hogy a többire is pénzt szánok (megjegyzem nem is keveset átlagosan 5-8000 ft körül mozognak az árak), már önmagában annyit elárul, hogy nem okozott nekem nagy csalódást. Mégis, ha 5-ös skálán kellene pontozni 3,8 pontot adnék neki.


Hogy miért?


1. Engem nagyon zavart, hogy nem mindegyik édességhez készült fotó. Szeretem látni, hogy-hogyan kellene kinéznie az elkészült ételnek.


2. Nekem néhol túl sok a receptekben az idegen-ismeretlen-drága-nehezen beszerezhető hozzávalók sora. Persze mivel angol szakácsnőről van szó, természetesen a számára elérhető anyagokból dolgozik, de én hiányoltam, hogy a legtöbb helyen nincs megnevezve nálunk is kapható helyettesítője-pótlója. Mivel a fordítók között szerepelnek szakács hozzáértők is, úgy gondolom ilyen drágán árult könyvnél ez alapvető elvárás lenne.


3. A könyv tematikusan jól felépített, kitér az édességek szinte mindegyik csoportjára, úgy mint torták (töltetlen, töltött, gyümölcsös, mini),


aprósütemények, pie-ok (piték) ezen belül édes, sós, mini variációk


desszertek (rétegesek, sajttorták, profiterole, szuflé stb.)


csokis receptek(torta, brownie, keksz minden ami kell)


gyerekeknek(születésnapra, iskolai ünnepségekre) ebben a fejezetben szerepel a sokat előráncigált tündértorta receptje. (anno mikor támadták Stahl Juditot, hogy lemásolta Nigellát, ezt a receptet hozták fel többek között ellene no comment)


karácsony ( ne nálunk hagyományos karácsonyi ételekre gondolj, tipikus angol dolgok)


kenyér és élesztő


a házi istennő éléskamrája ( zselék, lekvárok, csatnik stb)


4. A könyv amúgy baromi vastag, az Uram szerint fegyverként is kiválóan használható, tartalomjegyzék nélkül 375 oldal. Élvezetes olvasmány, tetszik benne, hogy Nigella minden egyes recepthez még ad minimum plusz 2 tippet, hogy hogyan lehet csavarni rajta egyet. Így azután, ha nem is készítem el az adott receptet, rengetek jó ötletettel, megoldással leszek gazdagabb.Nagyon részletesek a leírások benne, minden fejezet előtt van egy kb. másfél oldalas ráhangoló bevezető is. 


5. Tetszett, hogy rengetegszer említ más szakácskönyvszerzőket, akiktől az adott receptet vette, nem akarta úgy beállítani, hogy ő találta fel a spanyolviaszt.


Összeségében tehát (felfelé kerekítve) egy erős jóra értékelném a könyvet és tényleg várom, hogy a többit is forgathassam.


Íme az első recept, amit kipróbáltam a könyvből: a crostata nevű eredetileg olasz édesség. Nigella szederlekvárral ajánlja (amit ő készít el és a receptje szintén benne van a könyvben) Ő még ajánl hozzá egy kancsó meleg vaníliasodót.


 Nos anélkül is finom, de én legközelebb kevesebb ideig sütöm, mert így a széle nagyon megszáradt. Amúgy a süti kinézete gyönyörű és bár nem nagyon szoktam ilyen hasonlatokat használni, de tényleg olyan, mintha a tészta lenne a foglalat, a lekvár pedig a kő egy ékszer közepén.


Amin változtattam: – nem volt szederlekvárom, csak jófajta ribizli( jó nagy gyümölcsdarabokkal és kissé savanykásan. Szerintem ilyesmit érdemes hozzá választani.


– nem a Nigella által ajánlott gyümölcstortaformát használtam (mert utálom kivajazni is, meg elmosogatni is, úgyhogy csak végső esetben veszem elő), hanem egy sima szilikonos 22 cm-es átmérőjű kerek tortaformát.


Crostata (Nigella Lawson receptje alapján)


Hv.: 7,5 dkg vaj, 15 dkg kristálycukor, 2 nagy tojás, 20 dkg finomliszt, egy csipet só, 1 teáskanál sütőpor, 1 citrom lereszelt héja, 20 dkg szeder- vagy egyéb hasonló lekvár


Elkészítés:


1. melegítsük elő a sütőt  ( 180 fokra)


2. Keverjük krémesre a vajat a cukorral.


3. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, amíg a krém szép habos-levegős lesz.


4. A lisztet szitáljuk össze a sütőporral, sózzuk meg és forgassuk hozzá a tojásos-vajas keverékhez.


5. Végül adjuk hozzá a citromhéjat is.


6. Kanalazzuk az előkészített formánkba és oszlassuk el benne a tésztát úgy, hogy a szélein vastagabban álljon a tészta kb. 2 és fél cm magas legyen.


7. Kanalazzuk a közepébe a lekvárt, úgy, hogy a pereme maradjon szabadon.


8. Süssük 35-45 percig, amíg a tészta szép aranyszínű lesz, tapintásra pedig rugalmas. A formában hagyjuk kihűlni, csak azután borítsuk ki.

Címkék:

Almás krémes

2008 március 15. | Szerző:


Néhány napja előszedtem a régebbi főzős újságjaimat, hogy ötleteket gyűjtsek belőle. Mert sajnos úgy vagyok vele, hogy mikor megveszem, átolvasom őket, konstatállom, hogy ez is jó benne, meg az is, azután felkerülnek a polcra és és gyorsan elfelejtem, hogy mit is akartam belőle megcsinálni. Ennek kiküszöbölésére lapozgatom most újra a régebbi példányokat. Az első találat egy Rama-s recept, az egyik Príma konyha hátoldalán, reklámként szerepelt anno ez az almás krémes. Nagyon finom, extra sebeséggel fogyott el nálunk, alig bírtam a fotóhoz megmenteni pár szeletet.


 Almás krémes


Tészta: 10 dkg Rama margarin, 30 dkg liszt, 10 dkg cukor, fél csomag sütőpor, 1 csomag vaníliáscukor, 1 tojás


Vaníliás krém: 10 dkg Rama margarin, 1 csomag (főzős) vaníliás pudingpor, 3 dl tej, 15 dkg porcukor


Almás krém: 5 dkg Rama margarin, 1 kg alma- reszelve (jobb a savanykásabb fajta, de ha mégsebb olyan sikerül, akkor arányosan csökkentsük a cukor mennyiségét), 10 dkg cukor (lásd az előbbi mondatot), kevés fahéj


– A tészta alapanyagait kevés tejjel összekeverjük, tésztát készítünk belőle és három (lehetőleg) egyforma lapot sütünk belőle.(ne nyújtsuk túl vastagra, mert a sütőpor még emel rajta majd)


– A vaníliás krémhez, a pudingot megfőzzük a tejjel, majd még melegen hozzákeverjük a margarint és a porcukrot.


– Az almát megpucoljuk, lereszeljük, fahéjjal és a porcukorral ízesítjük és puhára dinszteljük.


– A két krémet kihűtjük, majd összerakjuk a sütinket: 1.lap- almás krém- 2. lap- vaníliás krém- 3. lap- tetejére porcukor


Ezután már csak türelmesen kell várnunk másnapig, hogy megpuhuljon a süteményünk.

Címkék:

Hólabda alias kozáksapka

2008 március 8. | Szerző:


 A múlt vasárnap nagyon kínlódtam. Nagyon ettem volna valamilyen krémes-édes sütit, de korlátozottak voltak a konyhai készleteim, ráadásul lusta is voltam. Azután végül, hosszas nyavajgás után kiválasztottam, hogy hólabdát fogok sütni, de csak azután, hogy istenbizonyra megeskettem az Uram, hogy segít az összeragasztgatásban.


A süti amúgy nagyon finom lett- bár a puha, csokis piskótakorongok, összeragasztva finom vaníliás-habos krémmel és mindez kókuszba forgatva+ megfejelve némi csokival- szerintem ezt alapból teljesen egyértelművé teszik.


Több néven is ismert, nálunk otthon hólabdaként szerepel a kézzel írott receptes füzetünkben, de kozáksapkának is szokták nevezni. Most először tettem néhány darabnak csokimázat a tetejére, a próba kedvéért, amúgy nem szoktunk. Nekem a hagyományos jobban ízlett, az Uram viszont a csokisakat részesítette előnyben.


A ragasztgatás, kenegetés, hempergetés- persze egy kicsit pepecselőssé teszik, de megéri. Mi, miközben csináltuk- barkobáztunk, így gyorsabban telt el az idő.


Még egy kis mellékzönge: az este fénypontja az volt, hogy miután mindent összeragasztottunk, becsokiztunk, elmosogattunk- az Uram meg akarta tanítani nekem, hogy hogyan lehet konyharuhával jó nagyot csapni, mintha íjjal lőnél.  Azonban akárhogy is próbálkoztam, csak nem sikerült, csupán néhány erőtlen csapáskát összehoznom. A drágám persze egy idő után konstatálta, hogy ez nem az én sportom lesz, úgyhogy feladta az okításomat és nekiállt vacsorázni. Kukoricasalátát, fasírttal.


Én azonban nagyon rosszul tűröm a kudarcokat, úgyhogy tovább próbálkoztam. Végül- egyetlenegyszer- sikerrel jártam. Méghozzá nem is kicsivel. Sikeresen beletaláltam ugyanis a szerelmem vacsorájának közepébe. Ennek következményeként még 2 nap múlva is kukoricaszemeket szedegettem a virágcserepekből és a radiátor alól. Az Uramnak pedig be kellett látnia, hogy a tanítvány túlnőtte- pontosabban, jelen esetben túllőtte a mesterét.


Hólabda alias kozáksapka


Tészta: Süssünk egy csokis piskótát 7-8 tojásból. Két lehetőségünk van, vagy sütünk egy piskótát normál tepsiben és kihűlés után kettévágjuk és abból szaggattunk korongokat. Vagy pedig- mint én is- egy nagyobb kb. 40*40-es tepsit választunk, így egy lapos piskótalapot kapunk, amiből rögtön szaggathatunk, vagdosás nélkül.


Ne készítsünk túl nagy köröket, ha nincs olyan kis szaggatónk, megteszi egy pohár is.


A szaggatás során figyeljünk, arra, hogy minél kevesebb legyen a leeső rész. (bár a maradék krémbe keverve, nagyon finom lesz, de azért igyekezzünk a legtöbb korongot kihozni a piskótánkból.)


Krém:


1. 20 dkg puha margarint habosra keverünk 18 dkg porcukorral.


2. 10 dkg lisztet, 4 dkg cukrot, 2 csomag vaníliáscukrot és 2 tojást összekeverünk, majd apránként (nehogy görcsös legyen), hozzáadunk 6 dl tejet és folyamatos keverés mellett sima és sűrű krémmé főzzük.


3. Ha kihűlt a két krémünket összekeverjük. (én a főzött krémet szoktam egy tálba tenni, kicsit felhabosítom habverővel és apránként- folyamatos robotgépezés mellett- adom hozzá a margarinos-cukrot krémet)


4. Az így kapott krémmel a kiszaggatott piskótakarikákat összeragasztgatjuk (ne sajnáljuk belőle!), azután kívül is körbekenjük és kókuszreszelékbe forgatjuk.


5. Ha szeretjük, a tetejüket olvasztott csokival vonjuk be. Valamint akár a krémbe is csempészhetünk kókuszreszeléket, úgy is finom lesz.


Még valami, ha nagyon-nagyon lusták vagyunk, azt is megtehetjük, hogy a piskótát kettévágjuk, beletöltjük a krémet, a tetejére is kenünk + megszórjuk kókuszreszelékkel és szeletekre, vágva tálaljuk. Persze ez nem lesz olyan szép, meg így már se hólabda se kozáksapka nem lesz belőle, de halkan megsúgom, csak így négyszemközt, velem bizony előfordult már ez a csúfság.

Címkék:

Túrós fornetti házilag

2008 február 25. | Szerző:


 Több blogíró kollega és kolleganő emlékezett már meg jószívvel a Tante Fanny termékekről. Nos, nekem is csak jó tapasztalatom van velük, csak az a gondom, hogy nálunk, itt helyben nem lehet kapni. Ha azonban valamelyik közeli nagyvárosban járok, szinte mindig hazajön velem egy-két csomag előhűtőtt tészta. Így volt ez a múlt héten is, amikor ráadásul még szerencsém is volt, mert féláron vehettem meg egy Reál üzletben a leveles tésztát, ugyanis egy hét múlva lejárt volna a szav. ideje. Nos a tészta minősége tökéletes volt, és még aznap átlényegült túrós házi fornettivé.


 Hát mit mondjak… Ezt meg kell kóstolni. Nagyon hamar megvan, isteni finom, ráadásul alig kell hozzá valami. Tökéletes vendégváró, elő lehet készíteni, majd a vendégek érkezése előtt kb. 20-25 perccel betoljuk a sütőbe és azután csak élvezzük a dicsőséget, amit ilyen egyszerűen kívívtunk magunknak.


Langyosan maga a tökéletes bűnbeesés. Másnap, hidegen is ehető és finom , csak akkorra már eltűnik az roppanó lágysága.


Túrós fornetti házilag


Hozzávalók: 1 csomag Tante Fanny leveles tészta ( sütőpapíron, kinyújtva van, semmi dolgunk vele, csak hogy kitekerjük)


A túrótöltelékhez: 25 dkg  túró, 1 vaníliás cukor, 1 tojássárgára, citromhéj esetleg kevés citromlé és ízlés szerint cukor. Ezeket összekeverjük.


1.A kigörgetett tésztánkat kettéosztjuk és az egyik felén késsel bejelölgetjük, hogy mekkora sütiket akarunk. Magyarul belekarcoljuk a kis téglalapok helyét.


2.A túrókrémet a téglalapok közepére elosztjuk, majd ráborítjuk a másik lapot.


3.Felvágjuk a bejelölések helyén és a kis batyuk széleit lenyomkodjuk.


4.A tetejüket 3-4 helyen éles késsel bevághatjuk, akár az eredeti fornettiknél és kenjük le kevés vízzel felhígított tojássárgájával.


5. Előmelegített sütőben nem túl nagy lángon 20-25 perc alatt aranysárgára sütjük őket.

Címkék:

Fordított almás

2008 február 23. | Szerző:


Ez ismét egy olyan igazi, békebeli házisütemény. Puha piskóta, savanykás alma, rajta habos, vaníliás krém, tetején csokireszelékkel. Kell-e több érv mellette? 


Fordított almás


1. Az almákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk és kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk. Válasszunk savanykásabb típusú almát, ehhez a sütihez az illik.


2. Fogunk egy tepsit vagy tortaformát ( a mérete tulajdonképpen szabadon választható, a lényeg, hogy az alma mennyisége és a piskótához használt tojások száma arányos legyen vele, én egy kb. 20*30-as tepsihez 6 tojásból sütöttem piskótát és kb 1-1,5 kg almát használtam fel) Nem kell, hogy túl magas legyen a tészta!!!!


3. Szóval, fogunk egy tepsit vagy tortaformát és kikenjük margarinnal, majd meghintjük zsemlemorzsával ( mintha liszteznénk, csak mégsem)


4. Erre az alapra fektetjük az almaszeleteket – azért legyen bőven, ne sajnáljuk, úgy az igazi. ( megszórhatjuk az almát 2 evőkanálnyi kristálycukor és 1 káváskanál fahéj keverékével is, én ezt kihagytam)


5. Elkészítjük a piskótánkat – én 6 tojásból, ezt a sütőforma mérete válogatja és ha elkészült ( fehérjéket felverni, hozzá annyi evőkanál cukor, ahány tojás, utána a sárgákat is hozzákeverni még mindig robotgéppel, végül annyi evőkanál liszt ahány kanál cukor, ezt fakanállal beleforgatni) szóval, ha elkészült ráöntjük az almaágyunkra, majd előmelegített sütőben kb. fél órát sütjük közepes lángon.


Lehet cifrázni a dolgot, ha akarjuk- egy kevés tésztába kakaót keverünk és foltokban rakjuk a sárga tésztára és villával márványosra alakíthatjuk.


6. Ha megsült és kicsit hűlt, kiborítjuk egy tálcára, majd egy dupla fordítással átrakjuk egy másikra, úgy, hogy az alma legyen felül.


7. A krém 2 részből áll: 1 csomag vaníliás pudingport megfőzzünk 3, 5 dl tejjel. Kihűtjük.


Közben 25 dkg margarint habosra keverünk 20-25 dkg porcukorral (ízlés szerint), függ attól, hogy mennyire édesen szeretjük, meg attól is, hogy mennyire savanyú az almánk.


Végül a pudingot egy tálba tesszük és robotgéppel apránként hozzákeverjük a margarinos krémet.


8. A krémet a kihűlt almás piskótánk tetejére kenjük, a tetejét pedig reszelt csokival vagy tortadarával díszítjük.

Címkék:

Túrós-gyümölcsös bögrés süti

2008 január 20. | Szerző:


Van az nlc-n egy jó kis fórum a süssünk-főzzünk rovatban. (van persze több is, csak azok e történet szempontjából nem fontosak) Szóval ez a Nagymama konyhája. Nagyon jó hangulatú kis topic, szimpatikus emberkékkel, szeretem őket olvasgatni. Ilyen többek között a topicindító Bettus is, akitől a lenti recept származik. Amikor nyáron beírta, még aznap elkészítettem, friss barackkal. Sajnos nem lett az igazi, elfogyott, de nem volt átütő sikere. Tegnap azonban böngészgetés közben rábukkantam és úgy döntöttem adok neki még egy esélyt, más szereplővel, kicsit megvariálva. Szóval barack helyett egy doboz erdei gyümölcs mixet raktam bele és kisebb tepsiben-sütőtálban készítettem mint a múltkor. Nos így már teljesen más lett a végeredmény és a siker immáron nem maradt el.


Tapasztalat: használjunk hozzá savanykásabb, piros bogyós gyümölcsöket és ne süssük túl nagy formában – én egy kb. 25*15 cm sütőtálban készítettem, de el tudom képzelni tortaformában is.


Az íze nagyon finom, gondolkoztam, hogy mihez is tudnám hasonlítani? Nos leginkább olyan, mintha egy gyümölcsös-joghurtos túrókrémmel lenne megtöltve a tészta. A különféle ízek kavalkádja- vanília, túró, gyümölcs, citrom- szuperul összhangba kerül egymással a sütés során. És ráadásul kb. 5 perces munkával hozható össze.


Túrós-gyümölcsös bögrés süti


 1 pohár kefír, 1 pohár cukor, 2 pohár liszt, 1/2 cs. sütőpor, 1 vanília, 3 tojás, 1/2 pohár étolaj, fél citrom leve és héja. Összekeverni és kiolajozott, morzsázott tepsibe önteni. A tetejére rámorzsolni 1/4 kg túrót, megszórni 1 vaníliával és fél citrom héjával, majd megszórni gyümölccsel.


A túróból az a jó, ami morzsolható, szóval a régi-hagyományos papíros, nem a dobozos, krémes fajta.


 

Címkék:

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!