Túrótorta

2008 november 22. | Szerző:


 Amióta csak elolvastam Ecet és olaj blogjában a lidlis krémtúróval készülő túrótorta receptjét, (aminek az eredetije Fűszeres Esztertől származik), nos azóta vágytam arra, hogy kipróbáljam. Csak éppen sosem jártam éppen arra, ha meg igen elfelejtettem beszerezni a vödrös kiszerelésű alapanyagot. Azután múlt héten sikerült és én boldogan vittem haza a zsákmányt. Másnap el is készítettem. Szép volt, jó volt,elfogyott: de számomra teljesen jellegtelen, olyan semmi különös. Persze nyilván a hiba az én készülékemben van, olyan régen készültem rá, hogy valami nagyon nagy durranást vártam. Hát ez most elmaradt. Van ez így.


Azért íme a recept, mert mégegyszer hangsúlyozom,  a sütemény finom, valószínűleg csak én spiláztam túl magam. Mégis, én maradok a nekem bevált sült túrótortánál.


Túrótorta ( a recept Ecet és olaj blogjáról származik)


Hozzávalók 2 tortaformához (nekem egy 26 és egy 22 cm átmérőjű van):


40 dkg liszt


15 dkg porcukor


18 dkg vaj


2 tojás


1 csipet só


A vajat a liszttel és a sóval elmorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot és a tojásokat. Összegyúrjuk, és legalább egy órára hűtőszekrénybe tesszük.


Hozzávalók a krémhez:


1 kg krémtúró (Lidl márkatermék, csak kilós kiszerelésben kapható, a vödör tetején egy nagymama ronda rajza van tortával a kezében. Más túró nem adja ugyanezt az eredményt, úgy gondolom.)


8 tojás


25 dkg kristálycukor


10 dkg liszt


5 dkg gríz


Fél citrom héja és leve


2 csomag vaníliás cukor


1 csipet só


A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjét a sóval kemény habbá verjük. A sárgákat a cukorral, és a vaníliás cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, a grízt, és az ízesítőket. Belekeverjük a túrót. Apródonként hozzáadjuk a tojáshabot, és habkártyával minden adagot óvatosan elkeverünk, hogy a hab ne törjön össze.
A tésztát vékonyra nyújtjuk (én olyan kevés tésztával szeretem, amennyire kevéssel lehet, valószínűleg ezért maradt ki a tésztából). A tortaformák alját kivesszük, és a tésztából ezeknek megfelelő nagyságú köröket vágunk ki. A maradék tésztát olyan széles csíkokra vágjuk, mint a tortaforma oldalának kb. háromnegyede. A formákat összeállítjuk, és kivajazzuk. Az aljukra tesszük a kerek lapokat,és az oldalukra feltapasztjuk a csíkokat. Beletöltjük a túrókrémet úgy, hogy legfeljebb 1 centivel legyen lejjebb a tésztánál, mert nem fog megnőni. 175 fokon kb. 50-60 percig kellett sütni őket egyenként. Akkor jó, ha a teteje kis színt kap, és ha rátesszük a tenyerünket, rugalmasnak érezzük. Bele is lehetne szúrni, de én abban nem igazán bízom.


Sk. megjegyzés: én csak fél adagot-1 tortányira valót készítettem.

Címkék:

Tarte Tatin- francia almatorta

2008 október 22. | Szerző:


 És következzen végül egy öszvér recept, az előző kettő keveréke: egy almás Stahl Judit féle recept. Múlt hét vasárnap raktam össze. Tényleg hamar megvan (feltéve, ha az első adaghoz való almát nem karamellizáljuk szénné), és finom. Olyan nagymamás, klasszikus almatorta.


Tarte Tatin- francia almatorta (Stahl Judit)


a tésztához:


200 gr finomliszt
50 gr porcukor
100 gr vaj
1 tojássárgája
3-4 ek. víz


az almás töltelékhez:


1 kg savanykás alma
100 gr vaj
200 gr krisztálycukor


A lisztet elkeverjük a porcukorral, hozzáreszeljük a hideg vajat, ezt az ujjaink között morzsalékos, egynemű keverékké alakítjuk, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és a vizet és néhány gyors mozdulattal összegyúrjuk, majd becsomagolva (folpack, zacskó) a hűtőbe rakjuk (min. fél órára, de egy éjszaka sem árt meg neki)


Az almákat meghámozom, felnegyedelem, kimagházazom, felszeletelem 1-2 cm-es szeletekre. Aztán a 100 gr vajat megolvasztom egy olyan serpenyőben vagy edényben amit a sütőbe is be lehet tenni, megvárom, míg szépen buborékozik, majd belekeverem a cukrot. Alacsony (!) lángon megolvasztom a cukrot, ez eltart egy darabig. Ha magas lángon csináljuk, megég és keserű lesz. A karamellizálódás pedig abszolút váratlan pillanatban történik és elég gyorsan zajlik. Ha nem figyelünk, már késő lesz:)


Ezután az almákat beleteszem, kicsit összekavarom a sűrű karamellel és kis lángon, lefedve párolni kezdem. Majd amikor elég levet eresztett, le lehet venni a fedőt és néha meg-megkavarni.Elfőzöm az összes levét, miközben az alma szép aranysárgára karamellizálódik. Ne maradjon rajta lé, az almás massza álljon szépen össze. Leveszem a tűzről és megvárom, míg kihűl.


Ha ez megvan, akkor a tésztát kinyújtom, kicsit nagyobbra, mint annak az edénynek az átmérője, amiben sülni fog a süti. A tésztát az almára borítom, a széleit pedig betuszkolom a karamelles alma alá. Villával megszurkálom a tetejét (ami ugye az alja lesz). 180 fokon kábé 25 percig sütöm. Az eredeti recept 200 fokot ír, én kevesebbel szoktam.


Lehet tejszínhabbal vagy vaníliafagyival extrázni, de önmagában is nagyon jó.


A recept leírását Starfokkertől és Stahl Judittól kölcsönöztem, mert lusta voltam újra begépelni. A fénykép ismét nem nívódíjas, de legalább s.k. készítésű.

Címkék: ,

Boci csokis torta

2008 február 18. | Szerző:



Nap mint nap a saját bőrünkön tapasztaljuk a suliban, hogy “szegény az eklézsia”. Ezért azután, amikor a farsang szervezésénél felmerült, hogy a jelmezverseny első helyezettjeit tortával kellene jutalmazni, fel sem merült más lehetőség, csak, hogy magunk közül valakik önkéntes felajánlást tesznek ezügyben. “Természetesen” én voltam az egyik jelentkező. A hab a tortán- csak, hogy stílszerű legyek- az volt, hogy ráadásul olyan gyerekhez, családhoz került akik nagyon megérdemelten nyertek és irtó hálás közönség is voltak. Még aznap este felhívtak, hogy elmondják, mennyire ízlik nekik. A kollégáktől is bezsebeltem a dicséreteket, akik egész délelőtt körbezsongták a tortát, de legnagyobb sajnálatukra nekik ebből most nem jutott. Nos, kedves kollegák, talán majd legközelebb…

 

Boci csokis torta


Tészta: 6 tojásból sütünk a hagyományos módon egy kakaós kör alakú piskótalapot.


Ha megsült és ki is hűlt, akkor 3 részre vágjuk.


Krém:


4 dl tejszín


15 dkg tejcsokoládé (jelen esetben a névadó Boci, de ez igazándiból opcionális)


5 dkg cukor


1 csomag vaníliás cukor


10 dkg vaj


A tetejére (szintén választható)


10 dkg tortabevonó csokoládé  (bár, ha én arra vetemednék, hogy bevonjam a torta tetejét,  tuti, hogy nem rontanám el tortabevonóval, hanem áldoznék még egy tábla finom tejcsokira)


Elkészítés:


2 dl tejszínt egy lábasba öntünk, hozzáadjuk a cukrot és beletördeljük a csokit. Felfőzzük, amíg minden el nem olvad benne és jól átmelegszik az egész kevercs.


Utána kihűtjük, beleszórjuk a vaníliás cukrot. A puha vajat habosra keverjük és apránként hozzáadjuk a csokis tejszínt.


Bár  a recept nem írja, de én vertem egy kicsit a csokis kevercset, no nem keményre, csakhogy legyen egy kis tartása. Sőt, miután a vajjal elkevertem, utána is. Lehet, hogy semmi jelentősége nem volt, engem megnyugtatott.


Ezután a maradék 2 dl tejszínt felverjük kemény habbá és óvatosan beleforgatjuk a csokis-tejszínes-vajas krémünkbe.


Végül a torta lapjai közé töltjük. Egy kicsit hűtőbe rakjuk, hogy a vaj ” meghúzzon”, utána szépen bevonjuk és díszítjük. Aki akarja, bevonhatja vagy bármi más módon dekorálhatja.


Nem tömény, gejl, krémes torta, inkább olyan jó habos típusú, de nem is tejszínes, nem is vajas, szóval olyan,  mint a mesében a lány, aki vitt is ajándékot a királynak meg nem is. (bocs a hasonlatért, dehát csak tanító néni lennék, vagy mi a csuda?)


A torta oldaldíszítése nagyon hasonló a milka tortámhoz, ennek az az oka, hogy sosem tudtam szépen kidíszíteni a torták oldalát, ezekkel az ostyarudakkal ezt könnyen ki tudom küszöbölni.



 

Címkék:

Milka torta

2008 február 7. | Szerző:


 

Íme az első restanciám. Nálunk ez az egyik favorit torta. Az eredetije Stahl Juditot dicséri, bár én azért változtattam rajta. Főleg a tésztáján. A krém változatlan maradt, leszámítva, hogy kevesebb cukrot teszek bele. Réges-régen, mikor indult a Stahl műsora, még tematikus adások voltak (hasonló mint most a Nigelláé), volt halas, gyors vacsorás, csokis stb. és ráadásul akkor még a saját barátai, családtagjai is szerepeltek egy-egy epizódban. (mára ebből ugyebár csak Hanna maradt) Nos egyik ilyen alkalommal az unokahuga születésnapjára készített egy hasonló tortát. Pár évvel később pedig újra feltűnt a Csokis édességek videókazettáján. No nekem innen van meg a recept és azóta is nagy lelkesedéssel használom. Nagyon finom torta. Ja és az eredeti verzió szerint nem sima tört mogyorós Milka való hozzá, hanem mazsolás-mogyorós, de nálunk a mazsola tiltólistás, ezért a variálás.


Milka torta


– az eredeti történet szerint Stahl egy vajas piskótatésztából süti az alapot. Én kipróbáltam és nekem nagyon nem jött be. Olyan furcsa volt az állaga. Persze benne van a pakliban, hogy én rontottam el valamit, ennek ellenére én azóta mindig sima piskótakarikákat sütök. Azt viszont jó sok tojásból, általában 8-ból.


–  az eredeti recept szerint két külön formában sütjük, de szerintem az csak légkeveréses sütőben működik, úgyhogy két lehetőség van, vagy kétszer készítünk fél adagot és kétszer sütünk piskótakarikát vagy pedig kb. 2 tojással megemeljük az adagot( persze minden másból is arányosan) és egyszerre sütünk egy nagyobb piskótát.
Én az utóbbit választottam és bevált.


Még egy változtatást csináltam itt, én kihagytam a kakaót és sima sárga piskótát csináltam, mert mi nem annyira szeretjük a csokis lapot, de ez egyéni ízlés dolga.



A krém:



– 2 tábla ( eredetileg milka,de szerintem jó hozzá a boci is) tört mogyorós csoki
– 2 csomag főzhetős vaníliás pudingpor
– 5+5-6 dkg ( eredetileg 15 dkg) cukor
-1+4 dl tej
– 1 vaníliarúd ( én 2 csomag vaníliás cukrot használtam)
– 25 dkg vaj( én szentségtörésként margarinnal helyettesítettem


Elkészítés: – a darabokra tört csokit gőz felett megolvasztjuk
– a pudingporokat összekeverjük 1 dl tejjel és 5 dkg cukorral, közben a 4 dl tejet a vaníliával egy lábosban felforraljuk
– a forró tejet a pudingos kevercshez öntjük, majd az egészet visszaöntjük a lábosba és kevergetve, gyenge tűzön besűrítjük.
– a még meleg pudinghoz hozzátesszük a maradék cukrot( na én itt változtattam a hozzászólás hatására, csak 5 dkg cukrot tettem hozzá, szerintem elég volt, mert a csokiban is van cukor bőven és itt nem lett émelygősen édes a krém, de azt ajánlom kóstolja meg mindenki és döntsön ízlése szerint)
– végül hozzátesszük az olvadt csokit is, alaposan összekavarom aztán hűtőbe rakjuk, hogy jól megdermedjen.
– 1-2 óra múlva kivesszük, a puha vajat( margarint) robotgéppel habosra keverjük és apránként adjuk hozzá a csokikrémet



– végül a piskótakarikát 4 felé vágjuk, töltjük, kívülről is bekenjük, oldalt meg a tetejét is, az oldalát bepaníroztatjuk piskótamorzsával,darált dióval,, ostyarudakkal, mogyoróval, mandulával stb. Én most mogyorókrémes ostyarudakkal raktam körbe és a tetejét is mogyorós pralinéval díszítettem.
– a tetejét tetszés szerint díszíthetjük én a krémmel díszítettem, de eredetileg Stahl Judit csokival bevonja és fehércsokicsíkokkal és bonbonnal díszíti, de ez már csak kedv és fantázia kérdése.


 

Címkék:

Gesztenyés-tejszínes születésnapi torta

2007 november 17. | Szerző:

 



 


Az előbbiekben már írtam az előszülinapi prototípus tortáról, következzék most az igazi, eredeti. Mert ugyebár hiába volt az előünneplés, a nagy napon is kijárt a torta. AZ IGAZI. Az Uram kérésére ez volt a gesztenyés-tejszínes torta. Merthogy az a kedvence. Bár a héten már a fülén is az jött ki, mert egyedül kellett megennie az egészet, mert én ki nem állom a gesztenyepüré ízét. De ő ezt választotta, én pedig megcsináltam. Megjegyzem, életemben most először gyártottam ilyet. Két receptet dolgoztam össze, az egyik a konyhai naptáromon volt, a másik pedig a sütik-képpel topic M.Pistijétől való. Az ízéről a fenti okok miatt nem tudok első kézből beszámolni, de az ünnepelt szerint nagyon finom volt.


Gesztenyés-tejszínes torta


1. Süssünk 6 tojásból egy csokis piskótát. ( Nem írom be az elkészítését, ha valakinek nem megy a Fekete-erdő tortánál megtalálja.)


2. Ha kihűlt vágjuk 3 felé.


3. A krémhez Hulalát használtam, így cukrot nem raktam bele, mert a gesztenyepüré is édesített. Szóval kb. fél liter Hulalát felvertem. Mikor már majdnem felverődött, hozzáadtam darabonként a kiolvadt gesztenyemasszát és így együtt sima, kemény gesztenyés habbá kevertem őket.


4. Összeállítás: piskótalap-gesztenyés tejszínkrém-gesztenyemassza (reszelve vagy vékony lapokra vágva)-piskótalap-gesztenyés tejszínkrém- gesztenyemassza-felső lezáró piskótalap- gesztenyés tejszínkrémből díszítés+dekorálás fakultatívan


Megjegyzés: 2 csomag gesztenyemasszát használtam fel. 1 ment a krémbe, egy pedig a rétegek közé és a díszítéshez.


Akinek van krumplinyomó szerkezete, az könnyebben tud szép “gilisztákat” gyártani a masszából.


A dekorálás nem lett túl szép, mentségemre szóljon, hogy a torta összerakására-hétköznap lévén- mindössze fél órám volt.

Címkék:

Tiramisu torta

2007 november 16. | Szerző:

 



Az Uram születésnapját ünnepeltük a héten. Előzetesen már feltérképeztem a terepet, megkérdeztem, hogy cukrászdai tortát szeretne vagy inkább én süssek neki. Természetesen az utóbbit választotta. A kérdés már csak az volt, hogy milyet szeretne? Miután nem nagyon tudott dönteni, írtam neki egy listát, hogy arról válasszon. Beírom, hogy milyen torták is szerepeltek rajta, hátha valakinek ötletetet adok vele.


1. Milka torta (Stahl féle mogyorós-csokitorta átvariált változata)


2. Fekete-erdő torta


3. Ferrero torta (csokis lap, tejszínes csokikrém, Ferrero bonbonok összemorzsolva)


4. Joghurttorta


5. Kávétorta


6. Tiramisu torta 1.


7. Tiramisu torta 2.


8. Tejszínes-gesztenyés (alias gesztenyepürétorta)


Nos ezekből kellett tehát kiválasztania amelyiket szeretné. Hosszas lamentálás után, nagy nehezen sikerült döntenie, úgy, hogy kialkudta, legyen 2 fajta belőle. Belementem, mert vasárnap úgyis előszülinapoztunk és Márton-névnapoztunk, oda úgyis akartam valamit sütni. Úgyhogy a Tiramisu torta 1. volt a  szülinapi torta főpróbája.


Tiramisu torta


Piskóta: 5 tojás, 7-7 dkg finom ill. rétes liszt, 15 dkg cukor, 1 cs. sütőpor, 1 cs. 3:1-ben capuccino italpor, 2 ek. keserű kakaópor, 5 ek. víz. Ezekből hagyományos módon piskótát sütünk, utána lapjában kettévágjuk.


Krém I. : 1 csomag vanília ízű pudingot elkészítünk, de csak 4 dl tejjel, kihűtjük.


Krém II. : 1 doboz Oetker Tiramisu krémport kikeverünk 2.5 dl hideg tejjel.


A torta összeállítása: Az egyik tortalapot visszatesszük a kapcsos tortaformába, rákenjük a vaníliáspudingot, kirakjuk kávéba mártott babapiskótával, erre kerül az Oetker Tiramisu krém. Befedjük a másik tortalappal, kissé megnyomkodjuk. A tetejére felvertem egy 200 ml-es Hulala tejszínhabot, simára elkentem. Habrózsával és szeletekre vágott capuccinó izű csokival díszítettem.


Egy éjszakára hűtőbe tettem, másnapra jól megpuhult. Nagyon finom és nem gej torta lett belőle!


Megjegyzés tőlem: – én a pudinghoz tettem cukrot is, 3-4 evőkanállal


– Az oldalára nem kentem semmit, az eredeti recepthez csatolt képen is úgy volt. Bár én nem pakoltam tortaformába, mert nem akartam, hogy átvegye azt a fémes ízt, így sem folyt szét, csak nem lett annyira szabályos az oldala.

Címkék:

Feketeerdő torta

2007 szeptember 8. | Szerző:

 



 


Szeptember 1-jén van az anyukám születésnapja. Mint pedagógusnak ez jónéhányszor okozott logisztikai problémát, hiszen sokszor esik pont elsejére az évkezdés. Ilyenkor komoly szervezőmunkát igényelt, hogy minden a helyén legyen, megszervezni, hogy ki hozza el a tortát stb. Persze félreértés ne essék ez édes teher volt, mégis a nap végére már olyan voltam mint egy kifacsart citrom. Az idén azonban végre csak 3-án kezdődött a tanév, a nevezetes dátum pedig szombatra esett. Úgy terveztem kényelmesen készülök el a tortasütéssel, ajándékcsomagolással és végre nem lesz rohanás és káosz  a szervezésben. Persze Szeleburdi család módjára ez természetesen nem valósulhatott volna meg így. Kezdődött azzal, hogy pénteken délután eszembe jutott, hogy nincs egyetlen szóbajöhető nadrágom sem, amit felvehetnék a vasárnapi évnyitóra. Semmi gond, másnap-szombaton-piac van a közeli nagyvárosban. Szombat reggel tehát felkerekedtünk, nadrágfronton is szerencsém volt, sőt még egy új táskával is megjutalmaztam magam. Mindezt persze a szerelmem epés megjegyzései közepette, miszerint az otthon lévő táskagyűjteményemmel ő is kiülhetne a piacra, véleménye szerint nem kevés haszonra tehetne így szert. (Van is ebben némi igazsága, de persze ezt sosem vallanám be neki. ) Szóval mindez jól alakult, kivéve, hogy az idő igencsak elment és 1 óra elmúlt mire hazaértünk. Ekkor kellett rohamléptekben nekiállni a tortának. Persze hozzávaló sem volt minden otthon, úgy szalajtottam el a házi beszállítómat a boltba. Végül elkészült a Feketeerdő torta, mi is átöltöztünk ( a mosatlan ottmaradt, arra már nem volt idő), ajándék a kézben. Az Uram, mint fő tortaszállító elővette a tortadobozt (amiből hiányzik egy tenyérnyi darab, unokaöccs közreműködésének köszönhetően, aki a bulijára kikönyörögte, hogy tortát süssek és persze én mint ügyeletes jófej nagynéni még a tortatartót is odaadtam neki. Azután, hogy, hogy nem a bulin megtörtént a baj, persze ígérték istenbizonyra, hogy újat vesznek. Ennek már fél éve. Lehet, hogy átvertek?)


Szóval tortatartó elő, kiderült, hogy túl nagy lett a torta, nem fér bele. Próbáltuk mindenhogy, de nem ment. Még egy papírdoboz is előszedtünk, hátha…. de nem az sem volt jó. Ráadásul tejszínes torta lévén, igencsak sérülékeny volt. Végül maradt a telefonos segítség. A nővéreméket kértem meg, hogy segítsenek kocsival kivinni és még  mi nem érünk ki, ne szedjék elő a dobozból.


Végül minden jól alakult, az ajándékok tetszettek, a torta pedig hatalmas közönségsikert aratott a vendégek között. Mikor mi eljöttünk már alig 3-4 szeletnyi árválkodott a tálcán. Számomra azt, hogy jól sikerült talán az jelezte a leginkább, hogy az ételek terén igencsak válogatós majdnemtízéves unokaöcsém 2 nagy szeletet is evett belőle.


Csak azt a rohanást, azt tudnám egyszer megúszni….


 


Feketeerdő torta


Tészta: 8 dkg vajat vagy 6 dkg zsírt egy egész tojással, 25 dkg cukorral és fél citrom lereszelt héjával simára keverünk, azután hozzáadunk 25 dkg lisztet, 4 dkg kakaót, 1/4 liter tejet és végül egy csomag sütőport.


Tortaformába öntjük és közepes tűznél megsütjük. (Én dupla adagból csináltam és kb. 30 cm átmérőjű tortaformába töltöttem)


Ha megsült óvatosan vágjuk körbe, nehogy bezuhanjon a közepe és hagyjuk a formában kihűlni, mert melegen törik a tészta.


Megjegyzés: aki jobban szereti, csinálja sima kakaós piskótával, ez egy tömörebb lap lesz, mint a piskóta, de régebben én is csináltam már azzal.


1. Egy magozott meggybefőttet leszűrűnk, a levét felfogjuk.


2. 1 csomag főzős vaníliás pudingport felengedünk a meggylével és kocsonyásra főzzük.


3. A tejszínünket keményre verjük – én Hulalát szoktam ehhez használni, ahhoz már cukor sem kell, mert elég édes önmagában is és még másnap is jól tart a hab, nem esik össze.


4. A kihűlt tortalapot kettévágjuk, megkenjük a meggyzselénkkel, rákenünk egy adag tejszínhabot, erre jön a kimagozott meggy egyenletesen elosztva, majd megint tejszínhab, végül a másik tortalappal befedjük. ( Azért nagyon fontos, hogy a lap és a zselé se legyen meleg, mert különben a tejszín szétfolyik rajta)


5. A megmaradt tejszínhabbal kívülről is bekenjük és kidekoráljuk a tortánkat. Én barna tortadarát és meggyszemeket használtam, de ez ízlés és az otthoni készleteink függvénye.

Címkék:

Epres joghurttorta turbó üzemmódban

2007 szeptember 1. | Szerző:

 




 


Régóta készültem epres joghurttortát készíteni, ugyanis az nlc oldalain többször is feltűnt egy recept, amit mindenképpen szerettem volna kipróbálni. De valahogy mindig elmaradt. Hét elején azonban a szerelmem, arra a kérdésemre, hogy mit enne szívesen, azt válaszolta, hogy olyat, amit Gabi ( az egyik nővérem) szokott csinálni abban a gyűrűben. Nos a gyűrű, jelen esetben a tupper desszertes gyűrűje, amiben általában joghurtos-zselatinos cuccokat szoktunk készíteni. Rögtön elő is jött a memóriámból a várólistára tett joghurttorta. Igen ám, de sehol nem találtam. Se lementve, se kiírva, se a fórumkeresővel. Egyszerűen eltűnt. De akkor már muszáj volt valamit alkotni, csak úgy saját kútfőből.


Íme ez lett belőle:


Epres joghurttorta


-3 kisdobozos epres joghurtot egy műanyag tálba borítunk.


-Egy másikban felverünk kb. 2,5 dl Hulala tejszínt.


-Ha kész belevegyítjük a joghurtba és hozzászórunk egy csomat dr. Oetkeres zselatin fixet. ( Lehet sima zselatinnal is, de nem volt kedvem vele pepecselni, ez gyorsabb volt.)


– Végül beledobálunk epret kb. 25-30 dkg-ot.( A kisebbeket egészben hagytam, a nagyobbakat kettévágtam.)


– Beleöntjük a formába, a tetejére pedig, ami majd az alja lesz babapiskótát teszünk. Nekem csak piskótatallérom volt itthon, azzal pótoltam.


– Lefedjük a tetejével és hűtőbe tesszük pár órára, hogy megdermedjen és a piskóta átpuhuljon.


– Én nem díszítettem ki, miután kiborítottam, mert elfelejtettem epret hagyni, azért ilyen csupasz.


– Ha nincs tupperes forma, akkor akár sima tortaformában is meg lehet csinálni, csak ki kell bélelni folpackkal, hogy ne vegye át a fém ízét és könnyen ki lehessen majd dermedés után borítani.


– Azt azért, még hozzá kell tennem, hogy az én tapasztalataim szerint a zselatin fix nem ad olyan erős tartást, mint a sima zselatin. Összefogja, de kicsit krémesebb állagú marad. Nekünk ez így jó, mert szerintem nem túl étvágygerjesztő a gumiszerűre dermedt süti, de aki úgy szereti, az inkább használjon sima étkezési zselatint.


– Cukrot azért nem tettem bele, mert a Hulala tejszín édesített. Nekünk elég volt bele ennyi, de mindenki kóstolja meg és ha esetleg édesebben szereti, lehet hozzátenni egy kis porcukrot.


Tényleg turbó süti, a kezdéstől a hűtőbe rakásig nem telt el 20 perc sem. Én nem kóstoltam, de akiknek jutott még belőle, elégedettek voltak vele.


 

Címkék:

Arab kávétorta

2007 augusztus 22. | Szerző:


 


 Szeretek sütni. Gondolom ez azok számára akik olvassák a blogomat, nem okoz meglepetést, hiszen az eddigi bejegyzések között  kissé túltengenek a sütireceptek. Hiába. Sokkal hamarabb tanultam meg sütni, mint főzni. Valahogy egyszerűbbnek tűnt, minden mennyiség pontosan volt megadva, ami nekem nagy könnyebbség volt. Nincs ugyanis szerintem rosszabb, mintha valakinek, aki éppen próbálkozik a sütés-főzéssel, olyanokat mondogatnak, hogy egy csipetnyi, amennyit felvesz, csak egy gondolatnyi, érzéssel adagold stb. Ez annak, akinek van egy kis rutinja érthető, de akinek nincs, annak maga a káosz és zűrzavar. Egy sütirecept pedig legtöbbször pontos adagokat határoz meg, ezért- legalábbis nekem- könnyebbnek tűnt elkészíteni. Főzni, sokkal később tanultam meg, csak miután már önálló háztartásom lett. Akkor  viszont kínkeservesen. Leégett, ízetlen vagy túl ízes ételek, kidobott lábasok, sírások, elkeseredések szegélyezték az utamat. Persze oltári szerencsém volt az én áldott jó természettel megáldott Urammal. Soha, egyetlen egyszer sem mondta azt, hogy ez nem jó. Kínkeservvel, de mindig megette. Ha édes kaja volt, sok cukorral és lekvárral, ha édes egy nagy adag majonézzel megfejelve mindent legyűrt. És még dicsért is. Szóval főzés terén ilyen foltos a múltam, nem is szerettem meg azóta sem annyira, mint a sütést.


Ekkora vargabetű után következzen a hétvége termése: az arab kávétorta. Nem volt semmi alkalom, egyszerűen csak beugrott, hogy egyszer régen sütöttem már egy ilyet ajándékba és finom volt. Innen már csak egy lépés volt a megvalósítás.Az eredeti receptet néhány helyen átírtam Itt és most a javított ,sk. recept fog következni.


Arab kávétorta


Tészta:


24 cm-es átmérőjű tortaformához


5 tojást, 5 evőkanál cukorral habosra keverünk. ( Legalább 5-6 percig, hogy kifehéredjen a hab és a térfogata is megemelkedjen. Stahlnál láttam ezt a piskótasütési módszert és én azóta ezt használom.)


Ha ez kész óvatosan hozzákeverünk fakanállal 5 evőkanál lisztet és egy fél tasak sütőport.


Végül hozzákeverünk 5 dkg reszelt csokit ( én egy olcsóbb tejcsokitábla felét reszeltem hozzá) és egy kis tasak kávéport (mondjuk nescafé 3in 1, de bármelyik jó)


Egyenletesen összeforgatjuk és a formába töltve megsütjük.


 


Krém:


15 dkg porcukrot, 3 tojássárgáját, 1 egész tojást, 1 csomag vaníliáscukorral és 2 dl tejjel sűrű krémmé főzzük.


Még melegen hozzákeverünk 2 evőkanál jó erős kávét és 5 dkg reszelt csokit. ( Nálam a tejcsoki másik fele)


Kihűtjük és hozzákeverünk 20 dkg margarint. Vagyis célszerűbb fordítva, a margarinhoz adagolni a krémet. A margarin pedig legyen puha, de ne folyós.


A tortalapunkat kettévágjuk és ezzel a krémmel töltjük és vonjuk be kívülről.


Díszítéshez az eredeti recept valami étcsokoládéba mártott kávészemeket javasol. Nekem ez semmit nem mond itt vidéken, úgyhogy maradt egy kis csíkokra vágott banános csoki, de ezt mindenki variálhatja aszerint, hogy mit szeret és mi van otthon.


SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY: EZ A KRÉM NEM LESZ IGAZÁN SŰRŰ, LEGALÁBBIS NEKEM NEM SIKERÜLT MÉG EGYIK ALKALOMMAL SEM OLYAN ÁLLAGÚRA BESŰRÍTENI AMI NEKEM A SŰRŰT JELENTENÉ. ETTŐL MÉG NAGYON FINOM A KRÉMJE, NEM ÁZTATJA EL A TÉSZTÁT, CSAK KICSIT HÍGABB, MINT EGY HAGYOMÁNYOS TORTAKRÉM. TALÁN ÉPPEN ETTŐL OLYAN SELYMES ÉS KÖNNYŰ SÜTI.


AKI MÉGIS A SŰRÍTÉS MELLETT DÖNT ANNAK AJÁNLOM PRÓBÁLKOZON PL.: EGY-KÉT EVŐKANÁL CSOKIS VAGY VANÍLIÁS PUDINGPORRAL, EGY KIS LISZTTEL ESETLEG KEMÉNYÍTŐVEL.


Ezt leszámítva ez egy szuperfinom torta, amit mi sem bizonyít jobban, hogy még egy napot sem ért meg.


 

Címkék:

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!